Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η Βενεζουέλα στηρίζει λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών

Υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των γενικών αρχών Διεθνούς Δικαίου και υπό την εποπτεία του ΟΗΕ τάχθηκε ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Κύπρo, Jeanpier Anaya Salas, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Βενεζουέλας.

Ο κ. Anaya Salas παρέθεσε σήμερα διάσκεψη Τύπου στην οποία έκανε έναν απολογισμό του 2014, αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στην χώρα του αλλά και σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, την περσινή χρονιά, δήλωσε ο Επιτετραμμένος, η Βενεζουέλα επί δύο μήνες δεχόταν επιθέσεις, οι οποίες είχαν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, ενώ ακολούθησαν και άλλες που είχαν ως στόχο την κερδοσκοπία εκ των έσω.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια του 2014 σημειώθηκε μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών του πετρελαίου και μείωση της ακραίας φτώχειας, χάρη στις πολιτικές της Κυβέρνησης Μαδούρο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την έλλειψη βασικών προϊόντων από τα ράφια υπεραγορών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, είπε ότι πρόκειται για μία ακόμα στρατηγική οικονομικής αποσταθεροποίησης βασιζόμενη στο κεφάλαιο, καθώς τα προϊόντα αποκρύπτονται, δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις και κρίσεις γενικευμένου πανικού.

Κάνοντας μνεία στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης, ξεκαθάρισε ότι ο λαός αγνοεί τις όποιες εκκλήσεις και καταβάλει προσπάθειες για αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν από τις τρέχουσες συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Έκανε σαφές ότι η χώρα δεν σκοπεύει να καταφύγει στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για οικονομική βοήθεια και ότι θα ξεπεράσει τις δυσκολίες βασισμένη στους δικούς της πόρους αλλά και με τη βοήθεια των διεθνών εταίρων της.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, στάθηκε στην εκλογή της Βενεζουέλας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι από τη θέση αυτή θα προωθήσει την ειρήνη και θα καταδικάσει την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή.

Μάλιστα καταδίκασε την πρόσφατη δολοφονία των δημοσιογράφων στο Παρίσι, τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και την προώθηση και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Συρία και το Ιράκ.

Ερωτηθείς για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, επανέλαβε τη θέση ότι η Βενεζουέλα πάντοτε τασσόταν υπέρ και εξέφρασε τη γενική επιθυμία για τη βελτίωση των σχέσεων Βενεζουέλας-ΗΠΑ.

Για το θέμα του πετρελαίου, η θέση της Βενεζουέλας είναι ότι από τις διακυμάνσεις της τιμής επηρεάζονται οι σημερινοί παραγωγοί, οι μελλοντικοί παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές καθώς η σταθεροποίηση θα επιτρέψει τον οικονομικό σχεδιασμό και ευνοεί την ανάπτυξη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου εξήγησε ότι η πτώση οφείλεται πρωτίστως σε πολιτικά συμφέροντα τα οποία σχετίζονται με γεωστρατηγικές πολιτικές.

Για τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βενεζουέλας, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τάχθηκε υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των γενικών αρχών Διεθνούς Δικαίου και υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση, εξήγησε ότι και βέβαια υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας για το θέμα της νομιμοποίησης κεφαλαίων, της ναυτιλίας, της ενέργειας και της πολιτικής.

Εν κατακλείδι εξέφρασε την ευχή, παραθέτοντας αυτολεξεί τα λόγια του Προέδρου Μαδούρο “Το 2015 θα είναι η χρονιά της ελπίδας”.

Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ
- See more at: http://ikypros.com/?p=74991#sthash.5C17Ll5v.dpuf