Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Γέφυρα ηλεκτροδότησης της Κριμαίας εγκαινίασε ο Πούτιν

Την πρώτη γέφυρα ηλεκτροδότησης της χερσονήσου της Κριμαίαςεγκαινίασε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η έναρξη της λειτουργίας της πρώτης γραμμής παροχής ενέργειας από την ενδοχώρα στη ρωσική χερσόνησο θα εξασφαλίσει την άμεση ηλεκτροδότηση πολλών περιοχών της Κριμαίας, οι κάτοικοι των οποίων έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι από τον ενεργειακό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει τοΚίεβο.
Κατά της διάρκεια της τελετής των εγκαινίων ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε πως «έχουν ολοκληρωθεί οι γραμμές ηλεκτροδότησης υψηλής τάσης, μήκους άνω των 100 χιλιομέτρων».
Η λειτουργία της πρώτης γραμμής θα μειώσει σημαντικά το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας στην Κριμαία, ενώ η κατασκευή της δεύτερης γραμμής, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2016, θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Κριμαίας, ενώ θα εξαλειφθεί πλήρως η εξάρτηση της περιοχής από την Ουκρανία.

Από τη νύχτα της 22ας Νοεμβρίου η Κριμαία είναι κυριολεκτικά βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς ακραίοι ουκρανοί εθνικιστές ανατίναξαν τους πυλώνες που στηρίζουν τις γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος από την Ουκρανία. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι «ακτιβιστές» εμπόδιζαν τις εργασίες επισκευής. Αποτέλεσμα του σαμποτάζ των ουκρανών εθνικιστών είναι να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση (φως, θέρμανση) περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (από τα 2 εκατομμύριαπου ζουν συνολικά στην χερσόνησο). Η ρωσική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επιλύσει το θέμα το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε, η περιοχήεφοδιάζεται από εφεδρικές πηγές ενέργειας.

http://gr.rbth.com/news/2015/12/03/gefyra-ilektrodotisis-tis-krimaias-egkainiase-o-poytin_547281