Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΙΣΧΥΡΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ…

Η Μόσχα έχει ξεκάθαρη θέση για την ασφάλεια της Κύπρου και τις εγγυήσεις. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποίησε χθες επαφές στη Λευκωσία, υπέδειξε πως η λύση πρέπει να προνοεί ότι η ασφάλεια είναι εγγυημένη πάνω σε μια νέα βάση. Τόνισε πως μόλις εξευρεθεί αυτή η συμφωνία από τις δύο κοινότητες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διαδραματίσει τον κύριο ρόλο. Αυτό αποτελεί θέση την οποία προωθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Λαβρόφ κατέστησε σαφές πως η χώρα του δεν ευνοεί να έχει ρόλο η Τουρκία μετά από μια συμφωνία. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα και προς τους διάφορους μεσολαβητές, «φωτογραφίζοντας» συγκεκριμένους που κινούνται στο παρασκήνιο, πως η Ρωσική Ομοσπονδία δεν αποδέχεται χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Όπως ανέφερε στους Κύπριους συνομιλητές του, δεν μπορεί να επιβληθεί λύση στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο αυτό που έγινε το 2004.
Στις συνομιλίες των δύο πλευρών τέθηκαν και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το πρόσφατο επεισόδιο με την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.
Στην ατζέντα των συνομιλιών του Ρώσου αξιωματούχου ήταν και θέματα οικονομίας, εξαγωγών, αλλά και ο τουρισμός. Όπως πληροφορούμαστε, θα οργανωθούν πτήσεις για μεταφορά τουριστών από τη Ρωσία στην Κύπρο.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε και το θέμα που προέκυψε με τη μη πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ρωτήθηκε από Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο ότι κατά την παραμονή του στην Κύπρο δεν άκουσε τις απόψεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.
Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις και των δύο κοινοτήτων και ότι ειδικά στο πλαίσιο του Σ.Α. του ΟΗΕ έχει επαφές και με τις δύο κοινότητες. Για το θέμα που προέκυψε είπε πως «δυστυχώς δεν έγινε η διευθέτηση» αλλά είπε ότι «η Μόσχα ήταν πρόθυμη για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας συνάντησης».
Ξεκαθάρισε πως «είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε με εκπροσώπους της τ/κ πλευράς, αλλά μόνο στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών». Ο Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επαφές που είχε στη Λευκωσία και απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κασουλίδη να επισκεφθεί τη Μόσχα.

hellasforce