Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Φιάσκο το παζάρι για ελαφρύνσεις λόγω Προσφυγικού

Η υπόγεια διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για το Προσφυγικό, ζητώντας ανταλλάγματα, φαίνεται ότι εκφυλίζεται επικίνδυνα!
Αρχικά ετέθη στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι εταίροι να κάνουν «δώρο» στην Ελλάδα την άμεση ρύθμιση του χρέους και παράλληλα η Ελλάδα να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες. Στη συνέχεια το σχέδιο βρήκε εμπόδια και ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να δηλώσει: «Εμείς δεν βάζουμε στο ζύγι τις αξίες του ανθρωπισμού». Πλέον αυτό το ανεπίσημο παζάρι φαίνεται ότι καταλήγει σε φιάσκο, αφού τώρα η ελληνική πλευρά δείχνει να αρκείται σε (μικρά) ανταλλάγματα που αφορούν επιμέρους ζητήματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και ο ΦΠΑ στα νησιά, μπροστά στον κίνδυνο να μείνει με άδεια χέρια!
Ακόμη όμως και γι' αυτά τα δύο αιτήματα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπεσε σε τοίχο, αφού άκουσε χθες από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να του απαντά ότι πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους θεσμούς!
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς και όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε βγήκε ακόμη μία σημαντική είδηση, που αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Οπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου με βασικό θέμα το Προσφυγικό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός (και σε αυτό συμφώνησε και ο Σουλτς) θα πάει στην Τουρκία εκ μέρους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μήνυμα
Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι οι απαιτήσεις για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων πολιτών και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την ώρα που ζητείται από την Ελλάδα να παρέχει στέγη και τροφή στους πρόσφυγες, είναι παράλογες και ζήτησε να δείξει η Ευρώπη στην Ελλάδα την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα στους πρόσφυγες.
Από τη μεριά του, ο Μάρτιν Σουλτς σχολίασε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στο έργο της Κομισιόν, ειδικά από τη στιγμή που στην Αθήνα βρίσκεται ταυτόχρονα με τον ίδιο και ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο σημείωσε γενικόλογα:
«Πρέπει να προστατέψουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια του προγράμματος». Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι υπάρχουν κάποιοι που το καλοκαίρι προετοίμαζαν το Grexit και τώρα, με την προσφυγική κρίση, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν.
Ν. Ελευθερόγλου
http://www.dimokratianews.gr/content/55018/fiasko-pazari-gia-elafrynseis-logo-prosfygikoy