Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Εδραίωση του ψευδοκράτους επιχειρούν οι Τούρκοι

Λευκωσία: Ο Μουσταφά Ακιντζί γιόρτασε χθες ως «πρόεδρος» μαζί με τον κατοχικό στρατό την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δέχθηκε τον χαιρετισμό στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία. Μαζί του ήταν η ηγεσία του κατοχικού στρατού και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Σε χαιρετισμό του σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα, ο Μουσταφά Ακιντζί διακήρυξε πως η «ΤΔΒΚ» θα είναι ένα από τα δύο ισότιμα μέρη μιας ομοσπονδιακής δημοκρατίας στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η ενίσχυση του ψευδοκράτους δεν σημαίνει εδραίωση της διαίρεσης και συμπλήρωσε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να το κατανοήσει αυτό και δεν πρέπει να βλέπει αρνητικά οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στα κατεχόμενα.
Ο κ. Ακιντζί είπε επίσης ότι στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στις 15 Νοεμβρίου 1983, αναφερόταν ότι αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις και στη διαμόρφωση μιας ομοσπονδίας από δύο ίσες κοινότητες. Ανέφερε ακόμα ότι αν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο ίδιος δεν καταφέρουν να βρουν μια κοινώς αποδεκτή λύση, τότε θα βαθύνει η διαίρεση και η ενοποίηση σε μια ομοσπονδιακή δομή θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη στο μέλλον.

Δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία και ότι μαζί με την Τουρκία οι Τ/κ έχουν καλή θέληση και αποφασιστικότητα για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας δύο συνιστώντων κρατών. Είπε επίσης ότι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο θα αποφασίσουν και θα έχουν την ιδιοκτησία της λύσης που θα βρεθεί.

Δίνοντας έμφαση στη σημασία της πολιτικής ισότητας, την ανάγκη για ασφάλεια και τη διζωνικότητα, σημείωσε ότι κατανοεί επίσης τις απαιτήσεις των Ε/κ, ώστε και οι ίδιοι να μη νιώθουν ότι απειλούνται.

Ανέφερε ακόμα ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε οι Τ/κ να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στο διεθνές δίκαιο, ενώ θα συνεχίσει με υπομονή τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, προσπαθώντας για μια δίκαιη φόρμουλα στα κριτήρια για το περιουσιακό.

Η σύνοδος των G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας είχε ως αποτέλεσμα να μην παραστεί στα πανηγύρια ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως είχε προγραμματιστεί. Την τουρκική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος σε χαιρετισμό του ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά έχει την πολιτική θέληση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με επιτυχία και ότι ο στόχος είναι μια λύση που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και την πολιτική ισότητα της τ/κ πλευράς.

Ανέφερε επίσης ότι η επίτευξη λύσης με μια θετική ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις και χωρίς να χάνεται περισσότερος χρόνος είναι δυνατή και ότι η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίζει να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ