Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Σοκ! Χτυπαέι «κόκκινο» η κακοποίηση παιδιών

Αυξήθηκαν κατά 20% τα περιστατικά σωματικής και σεξουαλικής βίας
Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Αύξηση κατά 20% στον αριθμό των παιδιών -έως 19 ετών- που έπεσαν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης αλλά και δολοφονίας σημειώθηκε στη χώρα μας το 2012 και 2013, σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα PIECES, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (ΕΙΕ). Τα στοιχεία-σοκ της εν λόγω έρευνας αποκαλύπτουν ότι πάνω από 60.000.000 παιδιά στην... πολιτισμένη Ευρώπη έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, ανθρωποκτονίας ή αυτοκτονούν μη αντέχοντας τους ξυλοδαρμούς και τη βία που υφίστανται.
Συγκεκριμένα, στη γηραιά ήπειρο κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 9.100 παιδιά από βαρύτατες κακώσεις, το ένα τρίτο των οποίων έχει προκληθεί εσκεμμένα! Ακόμη, 18.000.000 παιδιά έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ άλλοι 44.000.000 ανήλικοι έχουν υποστεί κάποια μορφή σωματικής κακοποίησης. Σε ποσοστό 23% είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Στην Ελλάδα ωστόσο ο δείκτης παιδικών αυτοκτονιών είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη, με τιμή για τα αγόρια 0,40 ανά 100.000 (υψηλότερος στη Λιθουανία, με τιμή 6,58) και για τα κορίτσια 0,11 (με υψηλότερη τιμή 2,09 στην Ιρλανδία).
«Θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να εισαγάγουν προγράμματα αξιολόγησης των παιδικών θανάτων από ειδικές διεπιστημονικές επιτροπές που θα έχουν ως βασικό σκοπό τη μελέτη των θανάτων που διαπιστώνονται στην παιδική ηλικία και τη δημιουργία προληπτικών μέτρων προς αποτροπή αυτών» εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΙΕ, ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας PIECES.
Οπως συμπληρώνει: «Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν έχουμε τέτοια επιτροπή, λόγω οικονομικής κρίσης, παρόλο που η δημιουργία της είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης και την οφείλουμε στα παιδιά μας».
http://www.dimokratianews.gr/content/54995/sok-htypaei-kokkino-i-kakopoiisi-paidion