Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

«ΑΓΚΑΘΙΑ» ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ Μοσκοβισί: Η Κομισιόν στηρίζει τους Ελληνες-Θέλουμε πρόοδο πριν το Eurogroup

«ΑΓΚΑΘΙΑ» ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν στηρίζει τους Ελληνες-Θέλουμε πρόοδο πριν το Eurogroup

Την ανάγκη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να σημειωθεί πρόοδος πριν το Eurogroup της Δευτέρας, επεσήμανε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι παραμένουν «αγκάθια» όπως τα κόκκινα δάνεια και το συνταξιοδοτικό. Εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας καθώς και για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη του έτους, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Κομισιόν προς τον ελληνικό λαό.

Μοσκοβισί: Η Κομισιόν στηρίζει τους Ελληνες-Θέλουμε πρόοδο πριν το Eurogroup
«Θέλουμε μια νέα ισχυρή Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, με απασχόληση, βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, ελκυστική στους επενδυτές. Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα παρέμεινε στην ευρωζώνη, ήταν όχι μόνο στόχος, αλλά αναγκαιότητα», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια θετική δυναμική που δημιουργήθηκε μετά την σύνοδο του  Ιουλίου και δεν έχει αντιστραφεί μέχρι στιγμής.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις...ωστόσο είμαι εδώ για να υπογραμμίσω την στήριξη της Κομισιόν και την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό», τόνισε ο Μοσκοβισί.
Η επίσκεψή μου, είπε, έχει σκοπό την προετοιμασία των επόμενων βημάτων, όπως το «πολύ σημαντικό» eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος πριν το Eurogroup της Δευτέρας, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν θετικό σήμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι εκκρεμεί η υλοποίηση ορισμένων εκ των πρώτων προαπαιτούμενων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε «κόκκινα δάνεια» και συνταξιοδοτικό.
Ως προς το συνταξιοδοτικό, είπε ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει βιώσιμο, οι οποίες θα προσδιοριστούν τον Νοέμβριο και διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η δομή της ελληνικής κοινωνίας, αλλά παράλληλα να δημιουργηθεί κουλτούρα ευθύνης και πληρωμής.
«Συμφωνούμε πως πρέπει να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους. Πρέπει όμως να βρούμε και μια λύση για εκείνους που δηλώνουν χρεοκοπία για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους» σημείωσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι εντός Νοεμβρίου πρέπει να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015 και ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι η γνωστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών αποτελεί σημαντικό βήμα και δείχνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος.
Μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για τα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όπως δεσμευτήκαμε τον Αύγουστο, πρόσθεσε, «με φιλόδοξο και πραγματιστικό τρόπο, ώστε να υπάρξει μια ευφυής έκβαση αποδεκτή απ όλους».
Η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα με τεράστια στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων και γι' αυτό οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, πρόσθεσε, προειδοποιώντας παράλληλα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλάρωση λόγω προσφυγικής κρίσης.
«Η Κομισιόν έχει μία μόνο πυξίδα, αυτή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται. Όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε άλλη πυξίδα, την υιοθέτηση του μνημόνιου κατανόησης και του προγράμματος. Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64282489