Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ρέγκλινγκ: Το Μνημόνιο θα είναι επώδυνο για τους Έλληνες, αλλά θα πάρουν ανταλλάγματα

Η εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να είναι επώδυνη για τον ελληνικό λαό, όμως η χώρα παίρνει ουσιαστικά ανταλλάγματα από την Ευρώπη, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, διαμηνύοντας εκ νέου ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δανέζικο περιοδικό Berlingske Business (στις 19 Σεπτεμβρίου) ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «οι οικονομολόγοι λένε συχνά ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα. Αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη τεράστια εξοικονόμηση στον προϋπολογισμότης πλέον και αυτή θα συνεχιστεί».

Ο επικεφαλής του ESM εξήγησε ότι «τα δάνεια που δίνουμε στις προβληματικές χώρες έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα των χαμηλών επιτοκίων. Η εξοικονόμηση που κάνει η Ελλάδα από τα χαμηλά επιτόκια που της προσφέρονται φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ ετησίως. Τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία να επιστρέψει στη βιωσιμότητα χρέους».
Σημείωσε ότι «φυσικά, πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, αλλά η πραγματική εξοικονόμηση κάθε χρόνο είναι ήδη τεράστια. Ετσι δεν υπάρχει καμία απειλή του χρέους για την Ελλάδα σήμερα».
Ο κ. Ρέγκλινγκ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε πλεόνασμα το 2014, ενώ φέτος αναμένεται μικρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό, καθώς ορισμένες μεταρρυθμίσεις αναβλήθηκαν και, ως απόρροια, η οικονομία δεν εξελίχθηκε θετικά, τονίζοντας «αν ακολουθήσουν τη συμφωνία που υπογράψαμε, σύντομα θα έχουν πλεονασματικούς προϋπολογισμούς».
Και υπογράμμισε:
Η εφαρμογή (σ.σ. του προγράμματος) μπορεί να είναι πολύ επώδυνη για τον λαό, αν για παράδειγμα οι συντάξεις μειωθούν κατά 30-40%. Η χώρα, όμως που το εφαρμόζει το, παίρνει ουσιαστικά ανταλλάγματα από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
 http://newpost.gr/oikonomia/487844/regklingk-to-mnhmonio-tha-einai-epwdyno-gia-toys-ellhnes-alla-tha-paroyn-antallagmata?utm_source=related&utm_medium=site&utm_campaign=articles