Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ασαντ: Οι ρίζες της κρίσης στη Συρία βρίσκονται στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ

Ασαντ: Οι ρίζες της κρίσης στη Συρία βρίσκονται στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ

18 Σεπτεμβρίου 2015 

Ως αιτία για τον πόλεμο που μαίνεται στη Χώρα του χαρακτήρισε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ. Σε συνέντευξή του στα ρωσικά ΜΜΕ ο Ασαντ τόνισε πως η απόφαση της Ουάσινγκτον να εισβάλλει και να διαλύσει ουσιαστικά το Ιράκ το 2003 άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή.
«Πιθανόν να εκπλαγείτε αν σας πω ότι η κρίσιμη καμπή για ό, τι συνέβη στη Συρία πάει πολύ πίσω, εκεί που πολλοί άνθρωποι δεν θα το είχαν καν σκεφτει, εάν όμως το δουν συνολικά θα καταλάβουν πως είναι ακριβώς έτσι: Ήταν το 2003, όταν οι  Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ. Η Συρία αντιτάχθηκε σθεναρά σε αυτήν την εισβολή. Η μυωπική πολιτική των ΗΠΑ να στηρίξουν τους τζιχαντιστές για ίδιους λόγους αποδείχθηκε καταστροφική με την ισλαμική τρομοκαρτία να είναι σήμερα εκτός ελέγχου. Κατά συνέπεια, ότι συνέβη στη Συρία που πυροδότησε αυτήν την κρίση ξεκινά από την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε στην Μέση Ανατολή με τις ευλογίες των ΗΠΑ» είπε ο Ασαντ.  
Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από την πολιτική κρίση του 2011. Οι κυβερνητικές δυνάμεις αγωνίζονται σε πολλαπλά μέτωπα εναντίον των δυνάμεων της αντιπολίτευσης αλλά και των πολυάριθμων εξτρεμιστικών ομάδων που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο με την ανοχή, αν όχι με τη στήριξη της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα. 
Η εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το 2003 στο Ιράκ έγινε με πρόφαση την «εξάλειψη των όπλων μαζικής καταστροφής» που διέθετε, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ο Σαντάμ Χουσεϊν, γεγονός που ουδέποτε αποδείχθηκε καθώς δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τις κατηγορίες του Λευκού Οίκου κατά της Βαγδάτης.
«Πρόθυμοι να συνεργαστούμε
με τη Δύση εάν αλλάξει πολιτική»
Σε άλλο σημείο της συνεντευξή του ο Ασαντ τόνισε πως η Συρία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Τουρκία, αλλά υπό όρους: «Χώρες όπως η Τουρκία, το Κατάρ και η Σ.Αραβία, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ και άλλες Δυτικές χώρες, οι οποίες στήριξαν την τρομοκρατία, είναι αδύνατον να την καταπολεμήσουν. Εφόσον αποφάσισαν να αλλάξουν πολιτική, δεν θα αρνηθούμε τη συνεργασία» είπε χαρακτηριστικά. 
http://gr.rbth.com/news/2015/09/18/asant-oi-rizes-tis-krisis-sti-syria-vriskontai-stin-amerikaniki-eisvoli-sto-irak_426191