Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ανατροπές στις λίστεςυποψηφίων της Ηλείας

Ποιοί βγαίνουν και ποιοί μπαίνουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων
Οκτώ μήνες μετά  τις εκλογές  της 25ης Ιανουαρίου, όπου ψηφίσαμε για απαλλαγή από τα μνημόνια,  θα κληθούμε  στις κάλπες ξανά στις 20 Σεπτεμβρίου να αποφανθούμε, ποιόν διαχειριστή  των μνημονίων επιλέγουμε ή  διαφορετικά αν θα αλλάξουμε παντελώς πορεία …. Η συγκρότηση ψηφοδελτίων με λίστα αυτή τη φορά, ασφαλώς παρουσιάζει ενδιαφέρον ειδικά μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προηγήθηκαν της προκήρυξης των εκλογών των εκλογών και δρομολόγησαν διεργασίες που οδήγησαν στην δημιουργία νέων κομμάτων  που θα αναμετρηθούν με τα υπάρχοντα διεκδικώντας την ψήφο μας αλλά και στην έναρξη διεργασιών  σε ό,τι αφορά τις   εκλογικές συμπράξεις ( που δεν έχουν τελεσφορήσει ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ) σε όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους. Είναι πιθανόν επομένως, ακόμα και εντός της ημέρας, να υπάρξουν και νεότερες  εκπλήξεις …
Το ενδιαφέρον στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ
syrizalogo32
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά  τις  συνθέσεις  των  συνδυασμών  στην Ηλεία,   παρουσιάζει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. 
Μετά την αποστασιοποίηση και αναμενόμενη  προσχώρηση στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, των Πάνου Βεργέτη και Μαγδαληνής Σπηλιοπούλου, συζητείται εντόνως και το όνομα του Νίκου Παπαβασιλείου. Ο ίδιος βέβαια  δεν έχει ακόμα ανοίξει τα χαρτιά του. Πρέπει να ληφθεί υπόψη η στενή πολιτική σχέση του με τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και την απερχόμενη πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτή η σχέση είναι πιθανό να έχει συμβολή στην διαμόρφωση των τελικών πολιτικών επιλογών του. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος θα βρίσκεται στην Ηλεία την επόμενη εβδομάδα όπου θα έχει όπως είναι αναμενόμενο συναντήσεις και συζητήσεις με τους πολιτικούς του φίλους στο νομό.   
Εκτός των τριών προαναφερθέντων υποψηφίων βουλευτών,  στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, σημαντική παράμετρος στην διαδικασία συγκρότησης της λίστας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία είναι η αποχώρηση από τη Ν.Ε των στελεχών Κυριάκου Μπίστα και Βασίλη Τσάμη, τα ονόματα των οποίων είχαν συζητηθεί έντονα για συμμετοχή τους στο συνδυασμό, κατά την προεκλογική περίοδο   της  25ης Ιανουαρίου. 
Επομένως για την λίστα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία αυτή τη στιγμή οι μόνοι σίγουροι είναι οι  βουλευτές  Εφη Γεωργοπούλου –Σαλτάρη , Μάκης Μπαλαούρας και Δημήτρης Μπαξεβανάκης. Άγνωστο  είναι προς το παρόν τι στάση  θα κρατήσουν οι Οικολόγοι –Πράσινοι  που στις προηγούμενες εκλογές είχαν συνεισφορά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με την συμμετοχή της κας Διονυσίας Γιαννόπουλου .
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι πολύ πιθανόν ο  βουλευτής Μάκης Μπαλαούρας να μετακινηθεί σε λίστα του νομού Αττικής, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί και αυτός.
Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Ηλείας του κ.  Διονυσίου Καλαματιανού έχει αποκλεισθεί λόγω ασυμβίβαστου με την θέση του υποδιοικητή του ΙΚΑ, από την οποία δεν πρόλαβε έγκαιρα να παραιτηθεί.  
Ως εκ τούτων η συγκρότηση της λίστας του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση εύκολη υπόθεση. 
Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι παραμένει ζωντανό το εκδηλωθέν και στις προηγούμενες εκλογές ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ,  του στελέχους του κόμματος της κας Λούκα Κατσέλη,  πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην νομάρχη Ηλείας,  Τάκη Δημητρουλόπουλου. 
Στο μεταξύ,  μετά την αποχώρηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στο Αριστερό Ρεύμα έχουν επανακάμψει και αξιώνουν εκπροσώπηση στη λίστα τα μέλη του κόμματος τα οποία είχαν αποχωρήσει εξ αιτίας σύγκρουσης τους με τα στελέχη που πορεύονται προς την Λαική Ενότητα.  
Παράλληλα στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για ένταξη στο ψηφοδέλτιο κάποιου εκ των γνωστών τοπικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ με προοδευτικό  προφίλ και μακρά διαδρομή στο χώρο της αριστεράς στην Ηλεία. 
Ωστόσο πολλά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ  επισημαίνουν ότι το αναμενόμενο θα ήταν την λίστα του ψηφοδελτίου στο νομό να συμπληρώσουν στην παρούσα φάση, αυτοί που είχαν προταθεί από τη Ν.Ε Ηλείας πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και έμειναν τότε εκτός ψηφοδελτίου. 
Για την πρωτοεμφανιζόμενη   «Λαϊκή Ενότητα» του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι νωρίς να διακινδυνεύσουμε τα ονόματα των ανθρώπων που θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο της Ηλείας,  πλην του  Πάνου Βεργέτη και  της  Μαγδαληνής Σπηλιοπούλου, που έχουν εκτεθεί και στις προηγούμενες εκλογές στο νομό (αν βεβαίως η κ. Σπηλιοπούλου δεν μετέχει των ψηφοδελτίων που θα συγκροτήσει ο κ. Λαφαζάνης στην Αττική). 

Η Νέα Δημοκρατία
sima.nea.dimokratia
Χωρίς  τον Γιώργο Κοντογιάννη, που αποχωρεί οικειοθελώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, θα είναι  το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Ηλεία  στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Άλλο στέλεχος  της ΝΔ. που έχει ακουστεί ότι δεν θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ.  είναι  ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως  Χάρης Λαμπρόπουλος. Ωστόσο, ο ίδιος    δήλωσε πρόσφατα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ( ΕΡΑ Πύργου) «παρών» στις προσεχείς εκλογές . Άρα  το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στην Ηλεία αλλάζει μόνον κατά μια θέση την οποία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες μας να συμπληρώσει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γ. Χήνος ενώ γίνονται συζητήσεις και για στέλεχος με σημαντική προσφορά στο κόμμα που αυτή τη στιγμή έχει την οργανωτική ευθύνη τριών νομών της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας. Παραμένουν  στη λίστα όπως είναι ευνόητο οι : Διονυσία Αυγερινοπούλου, Θεόδωρος Βλαγκούλης, Ολυμπία Βλαχαντώνη, Ανδρέας Μαρίνος, Κώστας Τζαβάρας.  Με ποιά σειρά  θα καταταγούν, πέραν του κ. Κ. Τζαβάρα  δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Το ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία
sima.pasok
Οι διασπασμένοι ούτως ή άλλως  ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ  στις εκλογές του Ιανουαρίου, είναι πολύ πιθανόν να …ξανασυναντηθούν τον Σεπτέμβριο.  Τώρα αν «χωρούν» στο ψηφοδέλτιο του  κόμματος  και  κάποιοι από τους πρώην συντρόφους  που πριν από οκτώ μήνες πολιτεύτηκαν με τον κ. Παπανδρέου  μένει να αποδειχθεί .  Υπενθυμίζουμε ότι πέραν του βουλευτή Γιάννη Κουτσούκου και του κ. Μιχάλη Κατρίνη, ο Μανώλης Αγιομυργιαννάκης, ο Κώστας Καραγιάννης, η Μαρία Νικολοπούλου –Παλαιολόγου και η Μαρία Ψαρρού  ήταν αυτοί που εκτέθηκαν στο ψηφοδέλτιο της 25ης Ιανουαρίου με το  ΠΑΣΟΚ  
Από το Κίνημα των Σοσιαλιστών πάντως  οι κ.κ Γιάννης  Λυμπέρης, Νώντας Κυριαζής  και Γιώργος Παναγιωτόπουλος είναι αυτοί που διατηρούν ισχυρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση. 
Πάντως μετά την  απόρριψη  από   την ηγεσία του  ΠΑΣΟΚ της πρότασής του  κ. Παπανδρέου για συνεργασία, φαίνεται να προκρίνεται η  αυτόνομη κάθοδος του Κινήματος στις εκλογές. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες αναμένονται συναντήσεις σε Ηλεία και Αχαΐα ( εκτιμάται ότι είναι πιθανή και η κάθοδός του κ. Παπανδρέου)  για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους για την προεκλογική περίοδο αλλά και τις διαδικασίες συγκρότησης  ψηφοδελτίων.
Το ψηφοδέλτιο του ΚΚ
Το ΚΚΕ είναι το μόνο που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην συγκρότηση ψηφοδελτίων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, οπότε σύντομα αναμένεται να τα ανακοινώσει πανελλαδικά. Στην Ηλεία δεν αναμένουμε διαφοροποιήσεις από την σύνθεση που είχε το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, όταν την ψήφο των εκλογέων διεκδίκησαν για λογαριασμό του ΚΚΕ οι Τρύφων Αθανασόπουλος , εκπαιδευτικός, πρώην δήμαρχος Ανδρίτσαινας, Άβα Βαγγελάτου, επίσης εκπαιδευτικός και  συνδικαλίστρια στην ΕΛΜΕ, Χρήστος  Γιάνναρος , δημοτικός σύμβουλος Πύργου,  Χρήστος  Γιαννόπουλος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Άγγελος  Κολόσακας, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Νατάσσα  Παναγιωτάρα , πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, συνεργαζόμενη,   και  Ζωή  Τσάση,  πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Κυλλήνης
  
Το «ΠΟΤΑΜΙ»  
sima.potami
Οι εκλογές με λίστα ασφαλώς παρουσιάζουν  ειδικές «δυσκολίες» σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη  ειδικά για τα κόμματα που δεν έχουν εκλέξει βουλευτή στο νομό. Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και η σειρά κατάταξης  προφανώς ανήκει στην αρμοδιότητα του προέδρου κάθε κόμματος.  Ως αυτή την ώρα  κανένας από τους υποψηφίους του Ποταμιού στην Ηλεία, δεν έχει  διαφοροποιηθεί ως προς τις απόψεις και τις θέσεις του. 
Υπενθυμίζουμε ότι το ψηφοδέλτιο συγκροτούσαν οι:  Κανελλόπουλος Νίκος, Μάλλιαρης Κων/νος, Μανδαράκης Βασίλης, Παναγοπούλου Ευγενία, Παπανικολόπουλος Γιώργος,  Σταγκουράκης Αλέξανδρος και Φρεζάδου Γεωργία.
Το ψηφοδέλτιο των ΑΝ. ΕΛ
sima.anel
Όσον  αφορά  το ψηφοδέλτιο  των ΑΝ.ΕΛ.  πρέπει  να  σημειώσουμε ότι χθες έγινε στον Πύργο σύσκεψη των υποψηφίων βουλευτών στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου και άλλων στελεχών με θέμα τη σύνθεση της λίστας. 
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές σε σχέση με το συνδυασμό της 25ης Ιανουαρίου. 
Αυτές είναι η μη συμμετοχή -χωρίς να είναι βέβαιο- της Χαραλαμπίας Ρόρη και του Κωνσταντίνου Γκογκάκη. Νέο πρόσωπο στη λίστα -πιθανότατα στην τελευταία τιμητική θέση- θα είναι ο Αθανάσιος Μπέλτσος αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον Πύργο. 
Κατά τα λοιπά την λίστα των ΑΝΕΛ στην Ηλεία θα αποτελέσουν οι εξής, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει ακόμα ένα στέλεχος που θα συμμετάσχει ως υποψήφιος βουλευτής.
Γιάννης Κωνσταντόπουλος, Νίκος Κατσαμπέρης, Αθανάσιος Καραγκούνης, Απόστολος Καπνίσης, Βασιλική Σπηλιοπούλου, Αθανάσιος Μπέλτσος.
Πηγή: Εφημερίδα «Πρωινή»
 https://www.eproini.gr/index.php/ekloges-2015/item/36645-anatropes-stis-listesypopsifion-tis-ileias