Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Το Νοσοκομείο Διδυμότειχου... ξεψυχά

Ασθενής... τελικού σταδίου το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη παραμεθόρια περιοχή, με βαρύ χειμώνα, ένα από τα πλέον απαραίτητα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας πνέει τα λοίσθια από τη συνεχιζόμενη αποψίλωση προσωπικού.
Σαφή προειδοποίηση για το μέλλον της λειτουργίας του απηύθυνε η αναπληρώτρια διοικήτρια του ιδρύματος, Αθανασία Κακαλή, στο πλαίσιο του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), ξεκαθαρίζοντας ότι από τον Οκτώβριο είναι πιθανή η αναστολή των λειτουργιών του νοσοκομείου λόγω υποστελέχωσης...
«Το μεγάλο πλέον και βασικό πρόβλημα του νοσοκομείου είναι η συνεχιζόμενη μείωση του προσωπικού, ιατρικού και νοσηλευτικού. Ενδεχομένως να μη μας δίνεται πλέον η δυνατότητα από τον Σεπτέμβρη και μετά να καλύπτουμε με εφημερίες όλες τις ημέρες του μήνα, ακριβώς λόγω αυτών των ελλείψεων.
Επίσης, ενδέχεται να ανασταλεί και η δεύτερη βάρδια της μονάδας τεχνητού νεφρού», ανέφερε. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, σε μηνιαία βάση η Παθολογική Κλινική έχει πληρότητα 130% με 140%, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητές της, ενώ η Χειρουργική ξεπερνάει το 80% και η Παιδιατρική το 100%.
Για «δύσκολη περίοδο», ιδιαίτερα για τον χώρο της Υγείας, έκανε λόγο ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Υπηρεσίας, Στρατής Πλωμαρίτης, που συμμετείχε στο περιφερειακό συμβούλιο και ζήτησε χρηματοδότηση από την κεντρική ηγεσία, καθώς, όπως εξήγησε, «δεν ζητούμε να επανέλθουμε στη σπατάλη που υπήρχε στα νοσοκομεία, ζητάμε επαρκή χρηματοδότηση και έλεγχο για κάθε ευρώ που ξοδεύεται στον χώρο της Υγείας και απόδοση των ευθυνών όπου αυτά δεν αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλωμαρίτης που είναι γιατρός-συνδικαλιστής (ΣΥΡΙΖΑ) και διετέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.
Φαίνεται, πάντως, ότι τα προβλήματα του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου δεν θα λυθούν τόσο εύκολα, αφού όπως επισήμανε με νόημα ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης, «οι εθνικοί πόροι δεν θα είναι σε επάρκεια τα επόμενα χρόνια», γι’ αυτό πρέπει να γίνει ορθή καταγραφή των ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες του νέου ΕΣΠΑ, από το οποίο συνολικά θα είναι διαθέσιμα 58 εκατομμύρια ευρώ.
http://www.efsyn.gr/arthro/nosokomeio-didymoteihoy-xepsyha