Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

"Λευκός καπνός" στο Eurogroup - Μυστήριο με το ΔΝΤ Στα 26 δισ. η πρώτη δόση προς την Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου έξι ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup, με συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ως προς το νέο τριετές ελληνικό πρόγραμμα, ύψους 86 δισ. ευρώ, με μία πρώτη δόση ύψους 26 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Γιόχαν φαν Όβερτφελντ, οι υπουργοί συμφώνησαν στο Μνημόνιο Κατανόησης που καταρτίστηκε την Τρίτη με τους θεσμούς, "με κάποια επιπλέον μέτρα", χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους μέτρα αναφέρεται.
Για σημαντικά βήματα από την πλευρά της Ελλάδας που βοήθησαν στην επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τους εταίρους της έκανε λόγο σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, χαιρετίζοντας την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε ότι από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος τα 25 δισ. αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα γίνει το φθινόπωρο, ενώ διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.

Αναφερόμενος στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σημείωσε πως το σχέδιο για το ταμείο αυτό θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και κατόπιν το ταμείο να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους θα ενταχθούν στο ταμείο αυτό και οι ελληνικές τράπεζες.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Ταμείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιπλέον στήριξης το φθινόπωρο, τονίζοντας πως για το Eurogroup είναι σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα και εκφράζοντας την αισιοδοξία του ιδίου και των άλλων υπουργών ότι τελικά το Ταμείο θα αποφασίσει τον Οκτώβριο να εμπλακεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όσο για τη βιωσιμότητα του χρέους, που αποτελεί το μεγάλο "αγκάθι" για τη συμμετοχή του ΔΝτ στο πρόγραμμα, υποστήριξε πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσω των μακρόπνοων μεταρρυθμίσεων, χωρίς ονομαστικό κούρεμα του χρέους.
Ο πρόεδρος του Eurogroup στάθηκε επίσης στην ευρεία πλειοψηφία από την οποία ψηφίστηκε η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο, σημειώνοντας πως είναι μία θετική ένδειξη, ενώ σχολίασε πως μετά τις τελευταίες αλλαγές στη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης η συνεργασία με την Αθήνα έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Όπως γνωστοποίησε κατόπιν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται για τις 20 Αυγούστου, αφού μέχρι τις 19 Αυγούστου η συμφωνία θα έχει περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης όπου αυτό απαιτείται.
Ο Ντομπρόφσκις υποστήριξε πως η συμφωνία είναι δίκαιη και ισορροπημένη, και ενώ χαρακτήρισε "ενθαρρυντικό βήμα" την ψήφιση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο το πρωί.
Διευκρίνισε ακόμα ότι μέρος των χρημάτων θα δοθεί για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος για το 2015, και άρα τα χρήματα αυτά διοχετεύονται κατευθείαν στην ελληνική οικονομία.
Παίρνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής του ESM Κλαους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί ορθά, η ελληνική οικονομία θα αναδιαρθρωθεί και θα επιστρέψει στην ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ενώ διευκρίνισε πως δεν θα εκταμιευθεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ από τον ESM, αλλά αναμένεται να συνεισφέρει στο ποσό αυτό και το ΔΝΤ, αν και δεν ήταν σε θέση να πει πόσα χρήματα θα δώσει το Ταμείο.
http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/232802/lefkos-kapnos-sto-eurogroup-mysthrio-me-to-dnt.html