Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΙΚ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Γ.Βαρουφάκης: "Είχαμε ετοιμαστεί για Grexit και παράλληλο νόμισμα αλλά δεν το δέχθηκε ο Α.Τσίπρας που προτίμησε συμβιβασμό"!

Στην αποκάλυψη πως είχε προχωρήσει ο εναλλακτικός σχεδιασμός για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προχώρησε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης, τονίζοντας πώς από το πρώτο λεπτό που ανέλαβε είχε καταστρώσει σχέδιο σε περίπτωση που ναυαγούσαν οι διαπραγματεύσεις.
Αλλά όταν εισηγήθηκε λίγο πριν κλείσει τις τράπεζες η ΕΚΤ για  εισαγωγή παράλληλου νομίσματος και "κούρεμα" των δανείων της ΕΚΤ με ταυτόχρονη ανάληψη του ελέγχου των τραπεζών από το κράτος, αυτό δεν έγινε δεκτό από τον Α.Τσίπρα και από την εννεαμελή κυβερνητική επιτροπή με ψήφους 4-2.
Παράλληλα σε σημερινή του συνέντευξη στο βρετανικό Newstateman, κατηγορεί για αναδίπλωση και υπαναχώρηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους δανειστές, λέγοντας ότι "έπαψε να διαπραγματεύεται"!
Κατά τα λοιπά τονίζει ότι "Το Eurogroup ελέγχεται πλήρως από τη Γερμανία, στην Ελλάδα «την έστησαν» και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «χαραμίστηκε», αφού η ελληνική κυβέρνηση είπε «όχι» με τη σειρά της στο σχέδιο του πρώην υπουργού Οικονομικών για έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU), κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το 2012 και αποδέσμευση της Τράπεζας της Ελλάδος από την ΕΚΤ".
«Αυτή η χώρα πρέπει να πάψει να ζει με ψευδαισθήσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να παίρνουμε νέα δάνεια υποκρινόμενοι ότι έχουμε λύσει το πρόβλημα. Οσο αυτό δεν συμβαίνει, κάνουμε το χρέος μας λιγότερο βιώσιμο, υπό τον όρο μεγαλύτερης λιτότητας, το οποίο συρρικνώνει ακόμη περισσότερο την οικονομία και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους μη έχοντες, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί ανθρωπιστική κρίση», εκτιμά μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε σημερινή του συνέντευξη στο βρετανικό Newstateman, σε μια παρατήρηση του δημοσιογράφου Χάρι Λάμπερτ «θα πρέπει να σκεφτόσασταν το Grexit από την πρώτη ημέρα», απάντησε: «Ναι, απόλυτα».
Ετσι, ο δημοσιογράφος συνέχισε: «Είχαν γίνει οι ανάλογες ετοιμασίες». Και ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: "Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Είχαμε μια μικρή ομάδα, “το συμβούλιο πολέμου” (war cabinet) μέσα στο υπουργείο, που απαρτιζόταν από πέντε περίπου άτομα που έκαναν αυτό: έτσι, το δουλέψαμε στη θεωρία, στα χαρτιά, όλα όσα έπρεπε να γίνουν (για να προετοιμαστεί ένα Grexit). Αλλά αυτό είναι ένα πράγμα που έγινε σε επίπεδο 4-5 ανθρώπων, οπότε είναι αρκετά διαφορετικό να ετοιμάζεις τη χώρα για αυτό. Για να προετοιμάσεις τη χώρα, θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση σε ανώτερο επίπεδο, αλλά αυτή η απόφαση δεν ελήφθη ποτέ".
Οσο για το θέμα της τελευταίας εβδομάδας του στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι «η άποψή μου ήταν ότι έπρεπε να ήμασταν πολύ προσεκτικοί και να μην την (σ.σ.: την απόφαση για Grexit) ενεργοποιήσουμε. [...] Αλλά επίσης πίστευα ότι από τη στιγμή που το Eurogroup μας έκλεισε τις τράπεζες, θα έπρεπε να ενεργοποιήσουμε τη διαδικασία».
«Ετσι, από ό,τι καταλαβαίνω, υπήρχαν δύο επιλογές: ένα άμεσο Grexit ή το τύπωμα IOUs (παράλληλου νομίσματος) και η επανάκτηση του ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος με δυνητική και όχι απαραίτητη προετοιμασία για Grexit;» ρωτά ο δημοσιογράφος.
Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη: «Βέβαια, βέβαια. Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα έπρεπε να πάμε κατευθείαν σε νέο νόμισμα. Η άποψή μου ήταν -και την είχα θέσει στην κυβέρνηση- ότι αν τολμούσαν να μας κλείσουν τις τράπεζες, κάτι το οποίο εγώ το θεωρούσα ως μια επιθετική κίνηση απίστευτης επίδειξης ισχύος, θα έπρεπε να απαντήσουμε επίσης επιθετικά, αλλά χωρίς να περάσουμε τη διαχωριστική γραμμή από όπου δεν θα υπήρχε επιστροφή.
»Θα έπρεπε να εισάγουμε τα δικά μας IOUs ή ακόμη και εν τέλει να ανακοινώναμε ότι επρόκειτο να εκδώσουμε τα δικά μας ευρώ: έπρεπε να κουρέψουμε τα ελληνικά ομόλογα του 2012 που διακρατούσε η ΕΚΤ, ή να ανακοινώναμε ότι είχαμε την πρόθεση να το κάνουμε και έπρεπε να πάρουμε τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτό ήταν το τρίπτυχο, τα τρία πράγματα, με τα οποία θεωρούσα ότι έπρεπε να απαντήσουμε αν η ΕΚΤ έκλεινε τις τράπεζές μας.
Είχα προειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο ότι αυτό θα συνέβαινε (σ.σ. ότι η ΕΚΤ θα έκλεινε τις τράπεζές μας) για έναν μήνα, προκειμένου να μας σύρει σε μια εξευτελιστική συμφωνία. Οταν συνέβη -και πολλοί από τους συναδέλφους μας δεν μπορούσαν να το πιστέψουν ότι συνέβη- η πρότασή μου ήταν να απαντήσουμε “ενεργητικά”. Ας πούμε, ότι αυτό απορρίφθηκε (σ.σ. από τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού)».
«Και πόσο κοντά ήταν αυτό να συμβεί;» συνεχίζει ο Λάμπερτ, για να πάρει την απάντηση από τον Ελληνα πρώην υπουργό: «Ας πούμε ότι από τα έξι άτομα, μειοψηφούσαμε τα δύο».
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που δεν συνέβη (σ.σ. αυτό που πρότεινα), έλαβα τις εντολές μου να κλείσω τις τράπεζες συναινετικά με την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι στο οποίο ήμουν αντίθετος, αλλά το έκανα επειδή είμαι ομαδικός παίκτης. Πιστεύω στη συλλογική ευθύνη.
Και τότε, συνέβη το δημοψήφισμα, και το δημοψήφισμα μας έδωσε μια εκπληκτική ώθηση, τέτοια που θα δικαιολογούσε αυτό το είδος της δραστικής απάντησης ενάντια στην ΕΚΤ, αλλά τότε την ίδια εκείνη νύχτα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η επιθυμία του λαού, αυτό το εκκωφαντικό “όχι”, ότι δεν ήταν αυτό που θα ενεργοποιούσε αυτή τη δραστική προσέγγιση.
Αντίθετα, (ερμηνεύτηκε) ότι θα έπρεπε να οδηγήσει σε μεγαλύτερους συμβιβασμούς προς την άλλη πλευρά. Η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό μας να δέχεται την παραδοχή ότι ό,τι και να συμβεί, ό,τι και να κάνει η άλλη πλευρά, δεν θα απαντήσουμε ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν θα τους προκαλέσουμε. Και ουσιαστικά αυτό σημαίνει... αναδίπλωση. Σταματάς τη διαπραγμάτευση».
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη παραχωρήθηκε πριν από την επίτευξη συμφωνίας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι οι χώρες που θα μπορούσαν να είναι φίλα προσκείμενες στην Ελλάδα αποδεικνύονταν τελικά οι «πιο δραστήριοι εχθροί». Καθώς και ότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης των κυβερνήσεων με μεγάλο χρέος – Πορτογαλία. Ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία – ήταν «η επιτυχία μας, αφού θα σήμαινε τη δική τους πολιτική αποτυχία και θα τους υποχρέωνε να απαντήσουν στους δικούς τους λαούς γιατί εκείνες δεν διαπραγματεύτηκαν».
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχεται ότι πίσω από κλειστές πόρτες υπάρχουν και άνθρωποι συμπαθείς, «ειδικά από το ΔΝΤ», επιβεβαιώνοντας ότι αναφέρεται στη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. «Μέσα στο Eurogroup ωστόσο υπήρχαν πολύ λίγες ευγενικές κουβέντες… Πολύ ισχυρές προσωπικότητες σε κοιτούσαν στα μάτια και σου έλεγαν “Εχεις δίκιο σε όσα λες, αλλά θα σε συνθλίψουμε έτσι κι αλλιώς”».
Αναφερόμενος στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Γ. Βαρουφάκης επιμένει ότι είναι «πολύ φιλικές» - μολονότι την περασμένη Πέμπτη, οπότε παραχώρησε τη συνέντευξη, είχαν ήδη μία εβδομάδα να επικοινωνήσουν. Αν αισθάνεται απογοητευμένος; Ο ίδιος διατείνεται ότι βρίσκεται «στην κορυφή του κόσμου»: «Δεν ζω πλέον αυτό το πυρετώδες χρονοδιάγραμμα, το οποίο ήταν απολύτως απάνθρωπο. Επί πέντε μήνες ήμουν με πέντε ώρες ύπνο. Είμαι επίσης ανακουφισμένος που δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλομαι σε αυτήν την απίστευτη πίεση να διαπραγματεύομαι για μία θέση που βρίσκω δύσκολο να υπερασπιστώ».
Το απόγευμα σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Με διαδοχικές αναρτήσεις του στο twitter ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει αναφορικά με την ολιγομελής ομάδα που προετοιμαζόταν για την περίπτωση grexit, λέγοντας ότι «τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με grexit ώστε να μη μας επιβληθεί».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
 http://www.defencenet.gr/defence/item/γβαρουφάκης-πρότεινα-grexit-και-παράλληλο-νόμισμα-στην-κυβέρνηση-αλλά-το-απέρριψε-παρά-το-όχι