Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ «Οι δανειστές είχαν από την αρχή σχέδιο στραγγαλισμού της ελληνικής κυβέρνησης»

«Δεν τους ενδιαφέρει η λύση και η συμφωνία, αλλά η πτώση της κυβέρνησης» εκτιμά ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Ζητά από τους πολίτες «να υπάρξει μια καθαρή εντολή, ένα ισχυρό “όχι” για να συνεχίσει η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση», ενώ υπογραμμίζει ότι το «ναι» που ζητούν πρώην πρωθυπουργοί «είναι η ψήφος που θα ξεπλύνει την καταστροφή που επέβαλαν».
• Τελικά, σε τι καλούνται να πουν «όχι» οι πολίτες αύριο; Και σε τι «ναι»;
Οι πολίτες τελικά θ’ απαντήσουν στο ερώτημα που έχει τεθεί στο δημοψήφισμα: Συμφωνούν ή όχι με το τελεσίγραφο των δανειστών της 25ης Ιουνίου που επιδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση; Ολα τα υπόλοιπα αποτελούν «προπέτασμα καπνού» των εγχώριων μνημονιακών, νεοφιλελεύθερων κύκλων, αφ’ ενός μεν για να ξεφύγουν από την απάντηση που οφείλουν και αφ’ ετέρου να ενσπείρουν τον φόβο και την απογοήτευση στους Ελληνες πολίτες. Ας μας απαντήσουν επιτέλους: Συμφωνούν με τα μέτρα που οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν, συμφωνούν με τη συνέχιση της φτωχοποίησης και της εξαθλίωσης; Δεν απαντούν επειδή συμφωνούν. Αλλωστε επί μία πενταετία τα εφάρμοζαν, αφού τα υπέγραφαν χωρίς δεύτερη συζήτηση.
• Αυτοί οι κύκλοι λένε ότι δεν είναι αυτό το πραγματικό ερώτημα...
Κρυπτόμενοι εκτρέπονται σε μια προπαγάνδα φανταστικών ερωτημάτων και συκοφαντιών. Είναι δυνατόν να ισχυρίζονται, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, όταν επί πέντε μήνες η κυβέρνηση κατέβαλε οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ για την αποπληρωμή των οφειλόμενων δόσεων; Εάν υφίστατο σχέδιο εξόδου, ούτε τις δόσεις θα κατέβαλλε ούτε θα κατέθετε σχέδιο απόφασης για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αποδεικνύεται δυστυχώς το αντίθετο: οι δανειστές είχαν από την αρχή σχέδιο στραγγαλισμού της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό επέλεξαν να επιδώσουν το τελεσίγραφο την 25η Ιουνίου, το οποίο περιείχε τα πλέον σκληρά και επαχθή μέτρα και να το συνδυάσουν με την επιβολή του κλεισίματος των ελληνικών τραπεζών. Οι Ελληνες πολίτες λοιπόν την Κυριακή είναι ανάγκη να αρνηθούν την πρόταση των δανειστών και τους εκβιασμούς που τη συνοδεύουν. Ο άλλος δρόμος είναι να την αποδεχτούν και να συνεχιστεί η κοινωνική ερήμωση και η οικονομική καταστροφή.
• Είστε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της Κυριακής; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις κλειστές τράπεζες έφερε ανυπέρβλητα εμπόδια στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.
Είναι γεγονός ότι η ενέργεια των δανειστών να οδηγήσουν τις τράπεζες σε οικονομική ασφυξία και να επιβάλουν το κλείσιμό τους, δημιούργησε ένα κλίμα ανησυχίας και φόβου. Αυτός ήταν ο σκοπός τους. Δηλαδή να ενσπείρουν αμφιβολίες σε ένα μέρος του εκλογικού σώματος, για το οποίο κατά σύμπτωση η κυβέρνηση αγωνίζεται να μην εξαθλιωθεί περισσότερο, τους συνταξιούχους. Ελπίζω οι ψηφοφόροι να έχουν κατανοήσει υπέρ ποίων αγωνίζεται η κυβέρνηση και τα συμφέροντα ποιων προασπίζεται. Είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθεί η απόφαση του ελληνικού λαού της 25ης Ιανουαρίου, η Ελλάδα να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο της μνημονιακής καταστροφής. Να υπάρξει μια καθαρή εντολή, ένα ισχυρό «όχι» για να συνεχίσει η κυβέρνηση τη διαπραγμάτευση για να υπάρξει θετική καταληκτική συμφωνία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα στο ευρώ.
• Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πολύ σύντομα μετά το δημοψήφισμα θα ξανανοίξουν οι τράπεζες. Γιατί είστε αισιόδοξοι ότι ύστερα από από την υπερίσχυση του «όχι» θα δείξουν «οίκτο» οι εταίροι και οι δανειστές;
Το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης και αναγκαίο στοιχείο για τη συνέχισή της. Η ενεργητική παρέμβαση του ελληνικού λαού, η απόρριψη του τελεσιγράφου της συνέχισης της πολιτικής της εξαθλίωσης, η ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης εξασφαλίζουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Δεν πρόκειται λοιπόν περί «οίκτου» αλλά περί νέων πολιτικών δεδομένων, που θα γεννηθούν από το καθαρό και πλειοψηφικό «όχι» του ελληνικού λαού. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους οι δανειστές και οι εγχώριοι εκπρόσωποί τους και εξ αυτού του λόγου έχουν αποδοθεί σε αυτή τη λυσσώδη προσπάθεια φόβου και παραπληροφόρησης. Μοναδική τους ελπίδα είναι ο ελληνικός λαός, όχι μόνο ν’ αποδεχθεί τη συνέχιση της φτωχοποίησης, αλλά και να νομιμοποιήσει τα εγκλήματα που έγιναν εις βάρος του την περασμένη πενταετία.
• Αν υπερισχύσει το «ναι» την Κυριακή, οι κινήσεις της κυβέρνησης ποιες θα είναι; Θα συνυπογράψει μια συμφωνία και θα αποχωρήσει ή θα παραιτηθεί και θα προσφύγει άμεσα σε εκλογές;
Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τον περιοδεύοντα θίασο των μνημονιακών συνεταίρων επί σκηνής. Αρχής γενομένης από τον κ. Σημίτη, τον πρωθυπουργό του Χρηματιστηρίου, τον κ. Καραμανλή, τον πρωθυπουργό του διπλασιασμού των ελλειμμάτων, τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, τους μοιραίους και άβουλους αποδέκτες και υπογραφείς των μνημονίων, και φυσικά τον κ. Σαμαρά, τον πρωθυπουργό των Ζαππείων, όλοι καταβάλλουν εργώδη προσπάθεια να πείσουν για την ανάγκη αποδοχής των τελεσιγράφων διά του «ναι» στο δημοψήφισμα και της συνέχισης της πολιτικής τους. Το «ναι» που ζητάνε είναι η ψήφος που θα ξεπλύνει την καταστροφή που επέβαλαν. Δικαίως το επιδιώκουν. Αποζητούν την πολιτική τους νεκρανάσταση. Ολοι εναντίον ενός, του Αλέξη Τσίπρα, όλοι εναντίον της κυβέρνησης της Αριστεράς. Το «ναι» όμως θα είναι και το μέσον ακύρωσης οποιασδήποτε λαϊκής αντίδρασης στο μέλλον και αυτό αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι οι εγγυητές της ομαλότητας, της τήρησης της συνταγματικής τάξης, του ίδιου του κοινοβουλευτισμού και σεβόμενοι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, με αίσθημα ευθύνης θα πράξουμε τα αυτονόητα.
• Η Ανγκελα Μέρκελ πρόσφατα το υπονόησε, ο Μαριάνο Ραχόι το είπε ξεκάθαρα. Αν υπερισχύσει το «ναι», τότε οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με άλλη κυβέρνηση. Επιθυμούν την «αριστερή παρένθεση»;
Είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη Δεξιά με κυνισμό δηλώνει τις προθέσεις της. Ελπίζω ο ελληνικός λαός να ακούει και να κρίνει. Η κυρία Μέρκελ αντιλαμβάνεται ότι το σχέδιο για μια γερμανική Ευρώπη οικοδομείται μόνο με την εμπέδωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, των αντιδημοκρατικών πρακτικών, των εκβιασμών και του πειθαναγκασμού, ενώ ο κύριος Ραχόι γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κυβέρνησης ενισχύει την ισπανική Αριστερά, η οποία βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας, όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες ισπανικές δημοτικές εκλογές. Επομένως έχουν σοβαρούς λόγους να μας αντιπολιτεύονται και μάλιστα με τον τρόπο που το κάνουν. Φοβούνται.
 http://www.efsyn.gr/arthro/oi-daneistes-eihan-apo-tin-arhi-shedio-straggalismoy-tis-ellinikis-kyvernisis