Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Επέμβαση στη Ροζάβα προ των πυλών

Η πρόταση για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός των εδαφών της Συρίας και μάλιστα στις κουρδικές περιοχές, επανέρχεται ως ανοιχτό ενδεχόμενο από την κυβέρνηση της Τουρκίας και όλα δείχνουν ότι τα επιχειρησιακά σχέδια είναι έτοιμα, αν και δεν υπάρχει ακόμη τελική πολιτική απόφαση.
Η Αγκυρα, η οποία αρνείται επισήμως ότι θα προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος, έχει με το όπλο παρά πόδα μια ειδική δύναμη 18.000 ανδρών έτοιμη να επέμβει σε περίπτωση που πάρει το πράσινο φως από τον πρόεδρο Ερντογάν.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας», όπως ονομάζεται κομψά μια στρατιωτική εισβολή σε γειτονική χώρα, θα έχει στόχο την προστασία των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίσει στρατιωτικά την απειλή του «Ισλαμικού κράτους».
Ομως είναι προφανές ότι ο πραγματικός στόχος είναι οι Κούρδοι. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ήδη από τις 27 Ιουνίου ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί μια κουρδική οντότητα (κράτος) στη βόρεια Συρία.
Το θέμα συζητήθηκε τη Δευτέρα στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, και σύμφωνα με διαρροές στον τουρκικό Τύπο, το σχέδιο εισβολής προβλέπει να καταληφθεί μια περιοχή του Συριακού Κουρδιστάν (Ροζάβα), πλάτους 110 και βάθους 33 χιλιομέτρων. Οι 18.000 άνδρες που θα συμμετέχουν στην επιχείρηση θα υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα, ενώ θα έχουν κάλυψη από πυροβολικό και μεγάλη αεροπορική δύναμη.
Παρά τη χθεσινή διάψευση που έκανε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αξιωματούχοι του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας δήλωσαν ανώνυμα σε τουρκικά ΜΜΕ ότι έχουν προωθηθεί ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα στα σύνορα με τη Συρία (που εκτείνονται σε 900 χιλιόμετρα μήκος) και έχουν ενισχυθεί τα συνοριακά φυλάκια λόγω των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στη βόρεια Συρία μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και του «Ισλαμικού κράτους».

Μάχες και στο Χαλέπι

Μάχες και βομβαρδισμοί αστικών περιοχών σημειώνονται και στο Χαλέπι, όπου η ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας αγωνίζεται εναντίον τόσο των φανατικών ισλαμιστών όσο και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Οι Κούρδοι προειδοποίησαν την Αγκυρα να μη διανοηθεί να εισβάλει στις περιοχές τους γιατί ο τουρκικός στρατός θα αντιμετωπιστεί ως εισβολέας και ξένη δύναμη κατοχής. Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) που είναι και η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη Δημοκρατία της Ροζάβα, όπως ονομάζουν οι Κούρδοι της Συρίας τις περιοχές που ελέγχουν, ανακοίνωσε επίσημα ότι «είναι έτοιμοι να αποκρούσουν κάθε απειλή και κάθε πρόκληση» και κάλεσε την Τουρκία «να θέσει τέλος σε πράξεις προβοκάτσιας και απερισκεψίας».
Αχμέτ ΝταβούτογλουAP Photo/ Lefteris Pitarakis
Ο Νταβούτογλου πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης, καθώς δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι πως «σε περίπτωση που σημειωθεί μεθοριακό επεισόδιο το οποίο θα απειλήσει την τουρκική ασφάλεια, έχουν δοθεί εντολές για ανάληψη δράσης. Ομως, κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει ότι η Τουρκία θα μπει αύριο ή το προσεχές μέλλον στη Συρία. Αυτά είναι εικασίες».
Το σχέδιο για τη «ζώνη ασφαλείας» δεν έχει πάντως την άνευ όρων υποστήριξη του στρατού. Το «βαθύ κράτος» προβληματίζεται για τις διεθνείς επιπτώσεις μιας τέτοιας μονομερούς κίνησης και ζητάει τη συναίνεση του αμερικανικού παράγοντα, αλλά και να υπάρξει διαβούλευση με το Ιράν και τη Ρωσία.
Επιθυμητή θα ήταν επίσης μια νομιμοποίηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ή έστω μια θετική στάση τής υπό αμερικανική ηγεσία διεθνούς συμμαχίας κατά του «Ισλαμικού κράτους». Ομως είναι πολύ αβέβαιο, αν όχι απίθανο, να αλλάξει η στάση της Ουάσινγκτον, η οποία δεν συμφωνεί με τα σχέδια του Ερντογάν για στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία.

Στόχος πάντα οι Κούρδοι

Ο μοναδικός πραγματικός σύμμαχος των Αμερικανών στο έδαφος της Συρίας -αλλά και του Ιράκ- στη μάχη κατά των ισλαμιστών φανατικών είναι οι Κούρδοι, οι οποίοι απέδειξαν έμπρακτα στο Κομπάνι και στο Τελ Αμπιαντ ότι μπορούν να αντιπαρατεθούν και να υπερισχύσουν έναντι των τρομοκρατών.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει και ο Αμερικανός πρώην πρεσβευτής στη Δαμασκό, Ρόμπερτ Φορντ, «οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν τους Κούρδους ως μεγαλύτερη απειλή από ό,τι το ‘‘Ισλαμικό κράτος’’» και ίσως αποτολμήσουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ακόμη και παρά την αντίθεση του αμερικανικού παράγοντα.
Ο διευθυντής σύνταξης της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, Ιμπραχίμ Καραγκούλ, θέτει κι άλλη μία παράμετρο ως επιχείρημα υπέρ της τουρκικής εισβολής:
«Το σχέδιο των Κούρδων δεν είναι μόνο να δημιουργήσουν ένα δικό τους κράτος στη βόρεια Συρία, αλλά θέλουν και να κάνουν έναν ασφαλή διάδρομο από όπου θα διοχετεύουν το δικό τους πετρέλαιο από το Ιράκ και τη Συρία προς τη Μεσόγειο». Με αυτό το σχέδιο, υποστηρίζει ο Καραγκούλ, «οι Κούρδοι θα αναδειχτούν σε μεγάλο παίκτη στην περιοχή και θα μπορούν μέσω του ενεργειακού παράγοντα να έχουν λόγο στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή».
Ομως, σύμφωνα με την αντιπολίτευση στην Τουρκία, υπάρχει και ένας καθαρά εσωτερικός λόγος που βαραίνει στην απόφαση που θα λάβει ο Ερντογάν.
Η κυβερνητική αστάθεια στην Τουρκία και η πύρρειος νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που έχασε για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, ίσως ωθήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας να αναλάβει μια στρατιωτική εκστρατεία εντός της Συρίας για να αλλάξει τα δεδομένα στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι και να συσπειρώσει τον λαό κάτω από την ηγεσία του.
http://www.efsyn.gr/arthro/epemvasi-sti-rozava-pro-ton-pylon