Λευκωσία - Ανταπόκριση
Το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο εφαρμόστηκε σαν μια μοναδική περίπτωση και σήμερα η Κύπρος από παράδειγμα προς αποφυγή έχει καταστεί παράδειγμα προς μίμηση, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και την Τελωνειακή Ένωση, Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο κ. Μοσκοβισί συνέστησε τη συνέχιση της πορείας μεταρρυθμίσεων, υποδεικνύοντας πως η Κύπρος δεν θα πρέπει να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, καθώς απομένουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και διότι το πρόγραμμα κατά κάποιο τρόπο αποτελεί την προστασία της κυπριακής οικονομίας. Σημείωσε ακόμη πως η δημιουργία μιας κακής τράπεζας από μόνη της δεν μείωνε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), καθώς τα δάνεια αυτά θα μεταφέρονταν από ένα τραπεζικό ίδρυμα σε ένα άλλο, ενώ η ανάγκη για αναδιάρθρωσή παραμένει η ίδια.
Υπενθύμισε πως το τραπεζικό σύστημα από το χείλος της καταστροφής τώρα έχει σταθεροποιηθεί και ανακεφαλαιοποιηθεί, οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν αρθεί, τα δημόσια οικονομικά είναι στο σωστό δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο έτος, εξελίξεις που επέτρεψαν στην Κύπρο να εξέλθει στις διεθνείς αγορές. «Συνεπώς η πρώτη παρατήρησή μου είναι ότι η Κύπρος κατέγραψε ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα», είπε προσθέτοντας ωστόσο πως «η Κύπρος πρέπει να παραμένει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για τους υπόλοιπους δέκα μήνες, αλλά και την επόμενη περίοδο (μετά το πέρας του προγράμματος)».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Κύπρος δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο του οικονομικού προγράμματος λόγω των «εντυπωσιακών δημοσιονομικών επιδόσεων», αλλά και του γεγονότος ότι δεν χρησιμοποιήθηκε ολόκληρο το ποσό που είχε δεσμευτεί για ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα, πλην του €1,5 δισ που χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού. Όπως είπε, το πρόγραμμα περιλάμβανε ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας, λόγω των καλών επιδόσεων παραμένει άθικτο. «Πλέον εκτιμάμε ότι οι δανειακές ανάγκες είναι χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες στην αρχή του προγράμματος», είπε.
Η Ε.Ε. έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες λύσης στο Κυπριακό
Σε ερώτηση κατά πόσο το μαξιλάρι του προγράμματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για χρηματοδότηση της λύσης του Κυπριακού, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε ενθαρρυντική την επανέναρξη των συνομιλιών και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Εκφράζοντας την ελπίδα για εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στη μακροχρόνια διαίρεση του νησιού, ο κ. Μοσκοβισί είπε πως η Κομισιόν «είναι έτοιμη να στηρίξει τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση».
Ωστόσο, σημείωσε πως το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. «Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας να διορθώσει και να επανα-ισορροπήσει την οικονομία της και ο οικονομικός φάκελος του προγράμματος χρησιμοποιείται για την υποστηρίξει την διόρθωση και την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι για άλλους σκοπούς. Η προτεραιότητα είναι να βρεθεί και δοθεί πολιτική και απ` κει και πέρα είμαστε εδώ και θα δούμε τι ανάγκες θα προκύψουν σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.
http://www.efsyn.gr/arthro/moskovisi-i-kypros-na-synehisei-me-mnimonio