Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Αυτά ζητούν οι θεσμοί για τη συμφωνία

Τα αιτήματα των δανειστών προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις τους και να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση αποκαλύπτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. 
Σύμφωνα με το Reuters, οι προτάσεις των τριών θεσμών υποχρεώνουν την Αθήνα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, με άμεσες συνέπειες στους χαμηλοσυνταξιούχους και να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, με αντάλλαγμα κονδύλια συνολικού ύψους 10,9 δισ. ευρώ τα οποία θα χορηγηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 
Οι πιστωτές σύμφωνα με το Reuters ζητούν, μεταξύ άλλων: 
  • αυξήσεις του ΦΠΑ ίσες με το 1% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ), με τα τρόφιμα, τα φάρμακα και την ενέργεια να είναι στον υψηλό συντελεστή
  • μειώσεις στις συντάξεις ίσες με το 1% του ΑΕΠ
  • να μην γίνουν υπαναχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν προχωρήσει στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό πεδίο
  • εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ με την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους κατά τη διάρκεια του 2016
  • δέσμευση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛ.ΠΕ., του Ελληνικού, των μεγάλων λιμανιών, του ΟΤΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
Εφόσον η συμφωνία γίνει αποδεκτή, οι θεσμοί θα ξεκλειδώσουν τα χρήματα από τον EFSF για να καλυφθούν οι ανάγκες του ελληνικού κράτους για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. 
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ -σύμφωνα με το Reuters- είπε ότι το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών παραμένει μεγάλο, αν και έχει περιοριστεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. 
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από την πλευρά του υποστήριξε ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες των δύο πλευρών, αλλά δεν είναι αρκετή. Ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επαφή με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ μέσα στην ημέρα θα μιλήσει και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. 
http://www.efsyn.gr/arthro/ayta-zitoyn-oi-thesmoi-gia-ti-symfonia