Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Εκατοντάδες νεκροί στο Νίγηρα από επιδημία μηνιγγίτιδας

Τους 545 έφτασε ο αριθμός των νεκρών από μηνιγγίτιδα στο Νίγηρα ενώ η επιδημία έχει προσβάλλει περισσότερους από 8.000 ανθρώπους σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Η εξέλιξη μάλιστα της ασθένειας χαρακτηρίζεται ανησυχητική και χωρίς προηγούμενο όχι μόνον επειδή πρόκειται για ένα στέλεχος του ιού της μηνιγγίτιδας που δεν συναντάται συχνά στην Αφρική αλλά επειδή το κατάλληλο εμβόλιο έχει σχετική έλλειψη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Μαΐου κάθε δύο εβδομάδες τριπλασιάζονταν τα κρούσματα αλλά από τα μέσα Μαΐου ο αριθμός των νέων κρουσμάτων περιορίστηκε λόγω της εκστρατείας εμβολιασμού στις πληγείσες περιοχές.
Σύμφωνα με έκθεση του ΠΟΥ, η μηνιγγίτιδα είναι συχνή κατά μήκος της αποκαλούμενης «ζώνης της μηνιγγίτιδας» από τη Σενεγάλη μέχρι την Αιθιοπία την εποχή της ξηρασίας μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιουνίου. Σημειώνεται ότι μία επιδημία το 1996-1997 προκάλεσε περισσότερα από 200.000 κρούσματα εκ των οποίων 20.000 θανάτους.
Φέτος, στον Νίγηρα, την Γκάνα και την Νιγηρία σημειώθηκε «επιδημία» ενώ το πρώτο τετράμηνο φέτος 17 χώρες ανέφεραν συνολικά 11.838 κρούσματα και 910 θανάτους.
http://www.efsyn.gr/arthro/ekatontades-nekroi-sto-nigira-apo-epidimia-miniggitidas