Του Δημήτρη Μαλλά
dmallas@pegasus.gr
dmallas@pegasus.gr
Ενα βήμα παραπάνω όσον αφορά τις αφίξεις και τα έσοδα θέλει να κάνει ο τουριστικός κλάδος την τρέχουσα χρόνια και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβεί.
Οι πρώτες εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για το 2015 κινούνται με θετικό πρόσημο, θέτοντας ως στόχο τα 25 εκατ. διεθνών αφίξεων (εκ των οποίων τα 2,5 εκατ. αφίξεις κρουαζιέρας) και τα άνω των 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα. Σημειώνεται ότι το 2014 έκλεισε με τις αφίξεις να ανέρχονται στα 24,5 εκατ., από τις οποίες τα 2,5 εκατ. αφορούσαν την κρουαζιέρα, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 13,44 δισ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ συνυπολογίζουν τα πρώτα στοιχεία για τον προγραμματισμό των αεροπορικών θέσεων, οι οποίες για το 2015 εμφανίζονται στο σύνολό τους αυξημένες κατά 1 εκατ. σε σχέση με το 2014.
Με δεδομένο ότι είναι μάλλον απίθανο να καλυφθούν αυτές 100%, η εκτίμηση είναι πως θα υπάρξει μία αύξηση που θα φέρει το σύνολο των αφίξεων στα επίπεδα των 25 εκατ. Επιπλέον, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι οι αφίξεις κρουαζιέρας θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι το 2014 ξεκίνησε με τον ΣΕΤΕ να κάνει εκτίμηση για 18,5 εκατ. αφίξεις (πλην κρουαζιέρας), ενώ αναμενόταν να υπάρξει μία κάμψη των αφίξεων κρουαζιέρας από τα 2,4 εκατ. του 2013 στα 2,1 εκατ. το 2014.
Όμως, καμία από τις δύο αυτές αρχικές εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώθηκε, με τις αφίξεις να σημειώνουν ρεκόρ και να φθάνουν τελικώς στα 24,5 εκατ.
Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και την αποδοχή από το Eurogroup των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, λήγει μία τρίμηνη περίοδος αβεβαιότητας και δίνεται η δυνατότητα να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015.
«Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΤΕ συνεργάζεται στενά με το αρμόδιο υπουργείο για τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώνεται ακόμη η ανάγκη της συνεργασίας όλων των φορέων του τουρισμού ώστε να διασφαλισθεί η αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού.
Επιπλέον, ο ΣΕΤΕ σπεύδει να προσθέσει ότι βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού είναι, σε πρώτη φάση η διασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, το οποίο δεν θα δημιουργήσει επιπρόσθετα εμπόδια λίγο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, αναφερόμενος ουσιαστικά στο θέμα που είχε υπάρξει αναφορικά με την πιθανή κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και τα τουριστικά καταλύματα. Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι αυτό δεν θα γίνει, κάτι που αποτελεί σημαντική παράμετρο.
Ακόμη, σημαντική προϋπόθεση -ιδίως για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού- αποτελεί, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η άμεση ολοκλήρωση και ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου και του ΕΣΠΑ, με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές νέων και υφιστάμενων κλινών, πρωτίστως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αφίξεων του 2014 αποτελούσαν στόχο που είχε τεθεί για το 2018 και γενικότερα θεωρείται ότι οι υπάρχουσες τουριστικές υποδομές έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τα όριά τους.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113466445