Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΕΥΡΩΠΗ Εξισώνουν θύτη και θύμα

Με μια «ουδέτερη» και «ισορροπημένη» έκθεσή του για τον περσινό θερινό πόλεμο στη Γάζα, που κράτησε 51 ημέρες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κράτησε για ακόμη μια φορά ίσες αποστάσεις απέναντι στον «Γολιάθ» -το πανίσχυρο Ισραήλ με τα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα- και τον «Δαβίδ» -τις αμυνόμενες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις-, συμπεραίνοντας πως και οι δύο πλευρές «διέπραξαν πιθανά εγκλήματα πολέμου» εξισώνοντας τους θύτες και τα θύματα...
Στην πολυαναμενόμενη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χτες στη Γενεύη, η ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας των Ηνωμένων Εθνών για τον πόλεμο στη Γάζα συγκέντρωσε -κατόπιν σχετικής παραγγελίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων- «ουσιώδεις πληροφορίες» για τα «πιθανά εγκλήματα πολέμου», παρά τα συνεχή εμπόδια που έθετε το Ισραήλ: για την ακρίβεια το Τελ Αβίβ είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για την παραγγελία της έκθεσης και δεν επέτρεψε καν στα μέλη της επιτροπής να επισκεφτούν την περιοχή, αναγκάζοντάς τους να συγκεντρώνουν μαρτυρίες και από τις δύο πλευρές μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφώνου.
Μάλιστα ο πρώτος διορισμένος πρόεδρος της επιτροπής, ο Καναδός νομικός Γουίλιαμ Σάμπας, αναγκάστηκε να παραιτηθεί έπειτα από πιέσεις του Ισραήλ (και των ΗΠΑ), με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η δημοσιοποίηση της έκθεσης κατά τρεις μήνες.

Η ατιμωρησία

«Το εύρος των καταστροφών και του ανθρώπινου πόνου στη Γάζα ήταν χωρίς προηγούμενο και θα επιδράσει στις μελλοντικές γενιές» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η Αμερικανίδα δικαστής Μέρι ΜακΓκόουεν, που προεδρεύει της (διμελούς πλέον) επιτροπής. Ως προς το Ισραήλ η έκθεση καταγγέλλει «την ατιμωρησία που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα» όσον αφορά τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων και καλεί το Ισραήλ να «αντιστρέψει τον θλιβερό απολογισμό» του στη δίωξη των υπευθύνων.
Παραδέχεται επίσης ότι υπήρξε μια «μεγάλη αύξηση» της δύναμης πυρός που χρησιμοποιήθηκε κατά τη σύγκρουση αυτή, με 6.000 ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα και περίπου 50.000 οβίδες που ερρίφθησαν από το πυροβολικό και άρματα μάχης, ενώ οι παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευσαν 4.881 αυτοσχέδιες ρουκέτες και 1.753 βλήματα όλμων.
«Τσουβαλιάζοντας» πολιορκητές και πολιορκημένους η επιτροπή εξέφρασε «ανησυχία για την εκτεταμένη χρήση από το Ισραήλ φονικών όπλων σε μια σημαντική ακτίνα» γύρω από τη σύγκρουση, αλλά ταυτόχρονα καταδίκασε τη ρίψη «αδιακρίτως» χιλιάδων ρουκετών από τους Παλαιστινίους που είχαν στόχο να «σκορπίσουν τον τρόμο» στους Ισραηλινούς πολίτες.
Εκφράζει επίσης τη λύπη της γιατί οι παλαιστινιακές αρχές «απέτυχαν» να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσους παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους, αλλά και για τις δημόσιες εκτελέσεις συνεργατών του Ισραήλ. Από παλαιστινιακής πλευράς βέβαια σκοτώθηκαν 1.462 άμαχοι, το ένα τρίτο των οποίων ήταν παιδιά, ενώ από ισραηλινής πλευράς έξι πολίτες σκοτώθηκαν από παλαιστινιακές ρουκέτες, όπως υπενθυμίζει παρακάτω η έκθεση.
Μαζί με τους μαχητές και τους στρατιώτες σκοτώθηκαν συνολικά 2.140 Παλαιστίνιοι και 73 Ισραηλινοί – αριθμοί που «μεταφράζονται» σε συνολική αναλογία νεκρών 30 προς 1, και 250 προς 1 ως προς τους άμαχους!

Η «νερωμένη» έκθεση

Τόσο οι Ισραηλινοί όσο και η ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς έσπευσαν να απορρίψουν τα συμπεράσματα της έκθεσης – αν και το Τελ Αβίβ «καίγεται» διπλά, καθώς οι Παλαιστίνιοι έχουν πλέον προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας την ισραηλινή στρατιωτική και πολιτική ηγεσία για εγκλήματα πολέμου, και είναι βέβαιο πως θα αξιοποιήσουν την έκθεση -όσο «νερωμένη» κι αν είναι αυτή- για να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες τους.
Μάλιστα ο (υποψήφιος... προσκεκλημένος για τη Χάγη) Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιτέθηκε χτες μετωπικά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλώνοντας ότι «ασχολείται με τα πάντα, εκτός από τα ανθρώπινα δικαιώματα» και τονίζοντας ότι «το Ισραήλ δεν διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αλλά αμύνεται ενάντια σε μια τρομοκρατική οργάνωση που ζητά την καταστροφή του και διαπράττει πολλά εγκλήματα πολέμου»... Η Χαμάς, από τη μεριά της, έκανε λόγο για έκθεση που προσπαθεί να διατηρήσει μια «ψεύτικη ισορροπία ανάμεσα στα θύματα και στους δολοφόνους».
http://www.efsyn.gr/arthro/exisonoyn-thyti-kai-thyma