Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ Ειρηνευτική βοήθεια με αντάλλαγμα το σεξ

 12.06.2015, 
Στην Αϊτή πρόσφεραν σε 225 γυναίκες τρόφιμα, φάρμακα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης έναντι σεξ. Το ίδιο συνέβη στη Λιβερία, επίσης μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Αλλά και στο Νότιο Σουδάν ή τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ανάμεσα σε άλλα κράτη.
Δεν ήταν δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος αυτά που κακοποίησαν και εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά γυναίκες και παιδιά, αλλά οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ, που υποτίθεται ότι βρίσκονται στις χώρες τους για να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Η πρακτική του «ανταποδοτικού σεξ» μπορεί να είναι απαγορευμένη από τον κώδικα ήθους και δεοντολογίας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά φαίνεται πως είναι εξαιρετικά συνήθης στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, έστω και αν σπάνια καταγγέλλεται.
Αυτό αποκαλύπτει προσχέδιο έκθεσης του Γραφείου Υπηρεσιών Εσωτερικής Εποπτείας (ΟΙΟS) των Ηνωμένων Εθνών, που διέρρευσε στα ΜΜΕ.

51 κρούσματα

Η τελική έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στα τέλη του μήνα. Αλλά, σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, μόνο πέρυσι καταγγέλθηκαν 51 κρούσματα καταχρήσεων και σεξουαλικής εκμετάλλευσης στις ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ.
Συνολικά από το 2008 έως το 2013 έχουν καταγραφεί 480 σχετικές καταγγελίες, εκ των οποίων το ένα τρίτο αφορά παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή κακοποίησης.
Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν την εκμετάλλευση της απελπισίας γυναικών και παιδιών από φτωχές αγροτικές ζώνες, που αναζητούν τρόπους να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους.
Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονται και γυναίκες που ζουν στις περιθωριοποιημένες παρυφές των αστικών κέντρων και δελεάζονται από τους -ειρηνοποιούς των εμπόλεμων συρράξεων και αρωγούς στις φυσικές καταστροφές- κυανόκρανους να ανταλλάξουν σεξ με «παπούτσια, κινητά, φορητούς υπολογιστές, κοσμήματα ή χρήματα», όπως αποκαλύπτει η έκθεση.
Το OIOS επιπλέον τονίζει ότι ακόμη και στις σπάνιες περιπτώσεις κατά τις οποίες η σεξουαλική εκμετάλλευση καταγγέλλεται και αποδεικνύεται, «η βοήθεια προς τα θύματα παραμένει εξαιρετικά ανεπαρκής».
Αυτές οι αποκαλύψεις δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, αναγνωρίζει η έκθεση, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα «πρόβλημα που έχει εξελιχθεί σε συστηματικό και εκτεταμένο».
Πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας τουλάχιστον πριν από μια δεκαετία και έκτοτε ο ΟΗΕ προσπαθεί να τρέξει πίσω από τα γεγονότα χωρίς να τα προλαβαίνει, παρά τις πολλές και αυστηρές διακηρύξεις.
Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε την έναρξη μιας ακόμη σχετικής έρευνας, αυτήν τη φορά για την αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στην οποία φέρονται να εμπλέκονται Γάλλοι κυανόκρανοι.
http://www.efsyn.gr/arthro/eirineytiki-voitheia-me-antallagma-sex