Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ας αφήσουν οι Βρυξέλλες απερίσπαστο τον ελληνικό λαό να κρίνει

Προσφέρουν εξαιρετικά κακή υπηρεσία οι δημόσιες παρεμβάσεις υψηλόβαθμων εκπροσώπων των δανειστών, που επιχειρούν να «νουθετήσουν» τον ελληνικό λαό σε συγκεκριμένη επιλογή αναφορικά με το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής. Ειδικά στον βαθμό που επιχειρούν να βγάλουν την ελληνική κυβέρνηση αναξιόπιστη, φαντασιόπληκτη και κακοπροαίρετη.
Παρεμβάσεις όπως η χθεσινή του κυρίου Γιούνκερ δεν κάνουν καθόλου καλό στην υπόθεση του «ναι». Ακριβώς επειδή επιβεβαιώνουν ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον ωμού εκβιασμού για να δεχτεί τα τετελεσμένα ή να αποχαιρετίσει διά παντός την ευρωζώνη.

Αποτελεί σοβαρό ολίσθημα να λέει ο πρόεδρος της Κομισιόν, από την πολυτέλεια και την ασφάλεια του Λουξεμβούργου, ότι βρίσκει απόλυτα φυσιολογική τη δραστική μείωση των ελληνικών αμυντικών δαπανών. Εκτός κι αν δηλώσει πρόθυμος να εγγυηθεί «ρητά και εμπράκτως» την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων ως εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτι που δεν συμβαίνει και βλακωδώς, κατά τη γνώμη μου, καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αξιώσει, όταν μπαίνουν στο τραπέζι τέτοιου είδους επικίνδυνες ιδέες.
Αποτελεί επίσης χονδροειδές ψέμα να ισχυρίζεται ο κ. Γιούνκερ ότι ήταν ανοιχτός σε όλες τις ελληνικές προτάσεις για δημοσιονομικά «ισοδύναμα», όταν ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι απέρριψε την έκτακτη εισφορά στις υπερκερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις και αντιπρότεινε τον διπλασιασμό της προκαταβολής φόρου στο τελευταίο ελληνικό μικρομάγαζο!

Τέλος, αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρξε τελεσίγραφο, επειδή την τελευταία στιγμή υπήρξε...υποχώρηση των δανειστών στο ζήτημα του ΦΠΑ των ξενοδοχείων.
Φοβάμαι ότι όλα αυτά δεν συμβάλλουν παρά στη συνεχιζόμενη δυσπιστία του ελληνικού εκλογικού σώματος έναντι των δανειστών, ακόμη και στη μερίδα όσων διαφωνούν κάθετα με τους αιφνιδιαστικούς και μάλλον απροετοίμαστους χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα.
Τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμη, αν ηγηθούν της καμπάνιας του «ναι» και άλλες «φωνές» του σκληρού πυρήνα των δανειστών, όπως του Μάρτιν Σουλτς, που καταφέρεται με βαριές κατηγορίες εναντίον του εκλεγμένου Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται εκλογικές υποδείξεις από τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο. Απτά δείγματα καλής θέλησης έχει ανάγκη για να πεισθεί ότι οι εταίροι δεν επιθυμούν να μας σπρώξουν στην έξοδο.
Αν παρ' ελπίδα έχει υπάρξει κάποια παρεξήγηση και οι δανειστές έχουν πραγματικά κάποιο καλύτερο σχέδιο από το τελεσίγραφο, οφείλουν να το διατυπώσουν δημόσια και σε πλήρη λεπτομέρεια πριν από την Κυριακή· κι ας αφήσουν απερίσπαστο τον ελληνικό λαό να κρίνει.
Γιώργος Χαρβαλιάς
http://www.dimokratianews.gr/content/48883/kakes-ypiresies