Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Δράμα, η πόλη των νερών και της διασκέδασης

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ

Πόλη ζωντανή, φιλόξενη και ζεστή, με έντονη νυχτερινή ζωή, η Δράμα χαρακτηρίζεται από την παρουσία του υγρού στοιχείου, με τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας να την ομορφαίνουν, αποτελώντας την πιο διάσημη και αναγνωρίσιμη εικόνα της.

Απέχει 145 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και βρίσκεται στη σκιά του Φαλακρού όρους. Οσον αφορά το όνομά της, όπως συνήθως συμβαίνει με την ετυμολογία, το προφανές είναι λάθος. Δεν προέρχεται από το δράμα, αλλά από τη λέξη Υδραμα, που εξηγεί και την παρουσία άφθονων νερών στην περιοχή. Η θέα της από ψηλά, από το λόφο του Κορύλοβου, είναι εντυπωσιακή, όμως μόνον αν περπατήσετε στους δρόμους της, μιλήσετε με τους πρόσχαρους κατοίκους της, που πραγματικά ξέρουν να διασκεδάζουν, και νιώσετε την αύρα της, θα μπορείτε να πείτε ότι τη γνωρίσατε πραγματικά. Οι επιλογές που προσφέρει για τη βραδινή σας έξοδο είναι πολλές και ό,τι κι αν επιλέξετε δε θα απογοητευτείτε.

Στην πόλη θα δείτε, εκτός από τα διάσπαρτα εντυπωσιακά κτίρια, το Πάρκο των Αγαλμάτων, το Δημοτικό Κήπο, τον παλιό μουσουλμανικό μύλο των Ζώνκε. Η ιστορία της είναι πολυτάραχη – και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού μιλάμε για μια πόλη της Μακεδονίας. Το ανακάτεμα της Δύσης με την Ανατολή, τα καπνομάγαζα και ο πλούτος που έφερναν μαζί, το μουσουλμανικό στοιχείο, είναι όλα παρόντα στη Δράμα.

Οι κάτοικοι της περιοχής από την αρχαιότητα λάτρευαν το θεό Διόνυσο καλλιεργώντας κρασί στο ιδανικό για αμπελώνες έδαφός της, κι αυτό εξηγεί γιατί βρίσκονται εκεί μερικά από τα πιο γνωστά οινοποιεία, τα οποία βέβαια μπορείτε να επισκεφτείτε.


Πάρκο Πηγών Αγίας Βαρβάρας


Είναι το πιο γνωστό σημείο της Δράμας, ένα πάρκο που, προικισμένο με τη χάρη των νερών, προσφέρει εικόνες αξέχαστες σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά σίγουρα θα λατρέψουν τις βόλτες στη λιμνούλα που σχηματίζεται, στην οποία θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πάπιες, χήνες και κύκνους, ενώ οι μεγάλοι μπορούν να χαλαρώσουν είτε περπατώντας στους όμορφα διαμορφωμένους διαδρόμους είτε πίνοντας τον καφέ τους. Στην περιοχή λειτουργεί και εστιατόριο, οπότε μπορείτε να περάσετε αρκετές ώρες θαυμάζοντας το αγαπημένο σημείο συνάντησης των Δραμινών. Κέντρο Ενημέρωσης Επισκεπτών λειτουργεί στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ αυτό που βρίσκεται στο πάρκο αναμένεται να ανοίξει το καλοκαίρι.


Μουσεία


Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας θα δείτε, στην πρώτη αίθουσα, ευρήματα από το σπήλαιο του Αγγίτη, κτερίσματα από τάφους και προτομές του Διονύσου – απόδειξη ότι στην περιοχή ήταν πάντα ισχυρή η λατρεία του θεού. Στη δεύτερη παρουσιάζονται εκθέματα από τους παλαιοχριστιανικούς, τους βυζαντινούς και τους μεταβυζαντινούς χρόνους και στην τρίτη γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, ρωμαϊκές σαρκοφάγοι κ.ά. Αλλα δύο μουσεία που αξίζει να δείτε είναι το Εκκλησιαστικό, που θα το επισκεφτείτε κατόπιν συνεννόησης, και δίπλα στη λίμνη της Αγίας Βαρβάρας το Μουσείο Τρένου, που λειτουργεί επίσης με ραντεβού. Γίνεται αναφορά στην ιστορία των Σιδηροδρομικών Σταθμών του νομού -ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι αυτός της πόλης-, με φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, όμως αυτό που θα εντυπωσιάσει εσάς και ακόμη περισσότερο τα παιδιά σας είναι η μεγάλη μακέτα των τρένων. Πληροφορίες για τη λειτουργία των μουσείων στο 2521350624 (γραφείο Τύπου δήμου Δράμας).


Ομορφα χωριά


Στο δρόμο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού θα συναντήσετε το γραφικό Βώλακα, στον οποίο μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα από την οδήγηση για καφέ απολαμβάνοντας τη θέα, να φάτε σε εστιατόρια με ρουστίκ διακόσμηση ή ακόμη και να μείνετε, καθώς λειτουργούν ξενώνες και ενοικιαζόμενα ξύλινα σαλέ. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό βωλακιώτικο λουκάνικο στις ταβέρνες του χωριού και να θαυμάσετε την όμορφη πλατεία του. Στην περιήγησή σας μπορείτε να συμπεριλάβετε και άλλα χωριά όπως το Δοξάτο, με τα αρχοντικά και τις κατοικίες του μεσοπολέμου, αλλά και τα πολύ γνωστά οινοποιεία, ενώ κοντά στο Βαθυχώρι και τα Πηγάδια υπάρχει δασύλλιο με χώρους αναψυχής.




 http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=55&artid=198609