Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ενταχθείτε στο πρόγραμμα «Παγκόσμια παιδεία» 26 Φεβρουαρίου 2015 Γκλεμπ Φιόντοροφ, RBTH Η Ρωσία ξεκίνησε το πρόγραμμα «Παγκόσμια παιδεία», στα πλαίσια του οποίου πληρώνει τα δίδακτρα πολιτών της σε κάποιο από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, σε πέντε τομείς προτεραιότητας.

Τον Ιανουάριο του 2015 ξεκίνησε στη Ρωσία το πρόγραμμα «Παγκόσμια παιδεία», στα πλαίσια του οποίου το κράτος επιδοτεί πολίτες του με το ποσό του 1 εκατ. 380 χιλ. (σχεδόν 20 χιλ. ευρώ) ρουβλίων ετησίως για σπουδές σε ένα από τα 225 κορυφαία ΑΕΙ του κόσμου, με τους κύριους τομείς προτεραιότητας να είναι πέντε: Επιστήμη, εκπαίδευση, ιατρική, μηχανική και διαχείριση στον κοινωνικό τομέα.


Το ύψος της επιδότησης περιλαμβάνει τη φοίτηση, τη διαμονή και τα αεροπορικά εισιτήρια, ενώ η κυβέρνηση εγγυάται στους μετέχοντες στο πρόγραμμα ότι θα εξοφλήσει εξ ολοκλήρου τη φοίτηση, ακόμη και στην περίπτωση που το πρόγραμμα ολοκληρωθεί νωρίτερα, απ’ ότι το διάστημα της φοίτησης. Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται μόνο κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, τα οποία επελέγησαν με βάση τις τρεις σημαντικότερες διεθνείς κατατάξεις, τις QS, Times και Academic.
Σύμφωνα με την τελευταία στατιστική, το Φεβρουάριο αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατέθεσαν 109 υποψήφιοι, και οι περισσότεροι απ’ αυτούς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν τα σχετικά έγγραφα και την επιδότηση. Οι χώρες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις μεταξύ των υποψηφίων, είναι οι: Βρετανία (43%), ΗΠΑ (12%), Αυστραλία και Κίνα (από 8%), και η Νότια Κορέα (4%). Μετέχοντες στο πρόγραμμα φοιτούν ήδη στο Χάρβαρντ, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, στο Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα της Σουηδίας, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας και αλλού.
Σύμφωνα με τον Ντενίς Κοναντσούκ, διευθυντή του Κέντρου εκπαιδευτικών προγραμμάτων της σχολής επιχειρηματικότητας του Σκόλκοβο, η οποία είναι και ο συντονιστής του συγκεκριμένου προγράμματος, παρά το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις χώρες της Δύσης, τα ξένα πανεπιστήμια δεν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Πώς λειτουργεί

Προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ο υποψήφιος πρέπει να είναι οπωσδήποτε ρώσος υπήκοος, να εισαχθεί ανεξάρτητα σ’ ένα από τα ΑΕΙ του καταλόγου, να εγγραφεί στην ιστοσελίδα educationglobal.ru, να καταθέσει αίτηση, τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να περάσει την επιλογή του διαγωνισμού.
Ο υποψήφιος πρέπει επίσης να είναι έτοιμος να εργαστεί τουλάχιστον τρία χρόνια σε έναν από τους 550 εργοδότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Πρόκειται για μεγάλες ρωσικές εταιρίες, ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, μεταξύ των οποίων είναι οι εταιρίες Kaspersky, Kamaz, Rusal, Sollers κ.α.
Σε περίπτωση παραβίασης των όρων του προγράμματος ο συμμετέχων υποχρεούται να επιστρέψει το ποσό της επιδότησης, καθώς και να πληρώσει πρόστιμο διπλάσιο του ποσού της επιδότησης.

Υποστήριξη εταιριών

Όπως ανέφερε στη RBTH ο Βλαντίμιρ Σόλοντοφ, επικεφαλής του προγράμματος «Νέοι επαγγελματίες» του Οργανισμού Στρατηγικών Πρωτοβουλιών, «οι φοιτητές δεν θα μείνουν στη Μόσχα ή την Αγία Πετρούπολη, αλλά θα πάνε σε ρωσικές περιφέρειες, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο το δυναμικό των τελευταίων. Στη Μόσχα θα μπορέσει να μείνει μόνο το 10% των μετεχόντων στο πρόγραμμα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρόκειται για υποστήριξη από πλευράς των ρωσικών εταιριών, όχι υπό τη μορφή οικονομικών πόρων, αλλά καταρτισμένων επαγγελματιών, στους οποίους αυτή τη στιγμή η Ρωσία παρουσιάζει έλλειψη».
Ο διευθυντής του Τμήματος κρατικής πολιτικής στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και των επιστημών, Αλεξάντρ Σόμπολεβ, ανέφερε ότι «πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία για τις εταιρίες να αποκτήσουν όχι απλά εξειδικευμένους υπαλλήλους, αλλά ολόκληρες ομάδες».
Μια ακόμη ιδιαιτερότητα του προγράμματος βρίσκεται στο γεγονός ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες της εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, στους φοιτητές θα προταθεί να επιλέξουν τον μελλοντικό του εργοδότη, ο οποίος θα παραχωρήσει στους φοιτητές τον επαγγελματία καθοδηγητή τους