Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Διαψεύδει το «κοινό ανακοινωθέν» ο Βαρουφάκης

Το δημοσίευμα του Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν που είχαν «υπογράψει» οι υπουργοί Οικονομικών που συμμετείχαν στο έκτακτο Eurogroup και το οποίο φέρεται να «μπλόκαρε» ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, διέψευσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 
Σύμφωνα με το άρθρο του κ. Σπίγκελ, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στο Eurogroup, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποχώρησαν από την αίθουσα της συνεδρίασης, αφού όλες οι πλευρές είχαν συμφωνήσει για το κοινό ανακοινωθέν που θα έβγαινε, το οποίο -σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο- είχαν υπογράψει από ελληνικής πλευράς ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Δραγασάκης που συμμετείχε στη συνεδρίαση. 
Το κείμενο που παρουσίασαν ως «κοινό ανακοινωθέν» οι Financial Times έχει ως εξής: 
«Σήμερα το Eurogroup εξέτασε την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την προσήλωσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτήν τη βάση θα ξεκινήσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αποτίμηση των σχεδίων μεταρρύθμισης της Ελλάδας. Οι ελληνικές αρχές έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να ερευνήσουν τις δυνατότητες παράτασης και επιτυχούς ολοκλήρωσης του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Εάν (η συνεργασία αυτή) είναι επιτυχής θα καλύψει τον χρόνο ώστε οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν πάνω σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνεδρίασή μας τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».
Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη ήταν άμεση, συστήνοντας στο δημοσιογράφο των FT, να μην πιστεύει «αμφίβολες θέσεις που βασίζονται σε ακόμα πιο αμφίβολες διαρροές». 
«Μπορώ να προτείνω να απέχετε από αμφίβολους ισχυρισμούς, βασισμένες σε ακόμα ποιο αμφίβολες διαρροές; Είναι μάλλον απρεπές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

http://www.efsyn.gr/arthro/diapseydei-koino-anakoinothen-o-varoyfakis