Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτο τεστ αρνητικό, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Πρώτο τεστ αρνητικό, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων βρέθηκε η Ελλάδα το βράδυ της Τετάρτης, με την έκτακτη συνεδρίαση του Εurogroup που είχε αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ελληνικό ζήτημα.
Στην παρθενική συμμετοχή του ο Γιάνης Βαρουφάκης προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα δικαιούται διαφορετική αντιμετώπιση, έχοντας ανά χείρας τις προτάσεις της κυβέρνησης αλλά και την ευρύτατη στήριξη του λαού. 
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έστειλαν μήνυμα κατά της λιτότηταςπλημμυρίζοντας δρόμους και πλατείες και βροντοφωνάζοντας «Ούτε βήμα πίσω».
Ωστόσο, σε αυτό το Eurogroup δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους. Παράταση του Μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή, υπογράμμιζαν κυβερνητικοί κύκλοι αργά το βράδυ της Τετάρτης, συμπληρώνοντας πως θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία. 
Χωρίς κοινό ανακοινωθέν
Το κοινό ανακοινωθέν δεν εκδόθηκε τελικά παρά τις τρίωρες διαβουλεύσεις, καθώς η τακτική που φαίνεται να ακολούθησε στο παρά πέντε η ομάδα των «σκληρών» της λιτότητας, προκάλεσε την αντίδραση της Ελλάδας και απέδειξε ποιοι είναι πραγματικά εκείνοι που με μεθοδεύσεις προκαλούν αδιέξοδα.
Παρά το γεγονός ότι το κλίμα στις τοποθετήσεις ήταν ιδιαίτερα θετικό σχετικά με τη θέληση εξεύρεσης λύσης και οι τοποθετήσεις ήταν μειλίχιες, όταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και ήρθε η σειρά του σχηματισμού του κοινού ανακοινωθέντος, τέθηκε από τους Ισπανούς και Πορτογάλους το ζήτημα να μπει στο κείμενο ο όρος «παράταση του υφιστάμενου προγράμματος».
Η ελληνική αντιπροσωπεία αντέδρασε έντονα, επιμένοντας στη γνωστή της στάση, ότι δηλαδή «δεν υπάρχει ενδεχόμενο να δεχτούμε παράταση», ιδιαίτερα μετά τη μεθόδευση που έγινε με «μπροστάρηδες» τους υπουργούς Οικονομικών μνημονιακών χωρών με συντηρητικές κυβερνήσεις.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε θεμελιωμένα και χωρίς υποχωρήσεις τα ζητήματα της ανθρωπιστικής κρίσης, της αποτυχίας των Μνημονίων και του δημόσιου χρέους. «Συμφωνία δεν υπήρξε, αλλά θα συνεχιστεί η διαβούλευση με στόχο την αμοιβαία επωφελή συμφωνία» συμπλήρωνε χαρακτηριστικά.
Τροποποιημένη συμφωνία
Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών είχαν συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον Τόμας Βίζερ του Euroworking Group και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Συμμετέχοντες στη συζήτηση μιλούσαν για συνομιλίες σε επίσης πολύ καλό κλίμα, εν είδει μιας πρώτης ανταλλαγής απόψεων για το τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμφωνία-γέφυρα. Τα θετικά λόγια πάντως της Κριστίν Λαγκάρντ για την ελληνική κυβέρνηση προδιαθέτουν γι’ αυτό το θετικό κλίμα. «Είναι ακριβείς, ευφυείς, έχουν σκεφτεί τα θέματά τους», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Σαφώς καλύτερο κλίμα σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση μετέφεραν και οι συμμετέχοντες στο Euroworking Group που συνεκλήθη νωρίτερα.
Η εικόνα που αποτυπώθηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία είναι ότι οι αξιωματούχοι των ευρωπαϊκών θεσμών έχουν καταλήξει ύστερα από συνεννόηση σε έναν μεταξύ τους «συμβιβασμό», ο οποίος εκφράζεται στην κοινή «γραμμή» ότι η όποια λύση πρέπει να βασίζεται στο μέχρι πρότινος πρόγραμμα, μια και η κάθε κυβέρνηση πρέπει να βρει την κατάλληλη διατύπωση για να γίνει πολιτικά αποδεκτή στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο όρος που θα προταθεί από τους ισχυρούς της ευρωζώνης να περιλαμβάνει τη φράση «τροποποιημένη συμφωνία».
Τα τεχνικά ζητήματα της συμφωνίας αυτής δεν αποκλείεται να παράξουν όμως νέες εύθραυστες ισορροπίες στο Eurogroup και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι’ αυτό και στο ελληνικό επιτελείο επιμένουν να λένε ότι «η πρώτη επαφή ήταν καλή, αλλά βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή».

http://www.efsyn.gr/arthro/proto-test-arnitiko-i-diapragmateysi-synehizetai