Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τα «βρήκαν» Τσίπρας - Καμμένος | Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Κουμουνδούρου Συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για κυβέρνηση συνεργασίας

Συνάντηση είχε για περίπου μία ώρα το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, με το νικητή των εκλογών και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διερεύνησης μιας πιθανής συνεργασίας καθώς και την πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα.

Εξερχόμενος του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, στην Κουμουνδούρου, ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό και έτσι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες» είπε ο κ. Καμμένος και συμπλήρωσε: «Το κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό αργότερα μέσα στη μέρα. Πλέον, ενωμένοι οι Έλληνες να προχωρήσουμε σε μια καινούργια μέρα. Μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ υπάρχει συμφωνία αρχών, όπως ο ελληνικός λαός το έδωσε μέσα από τις εκλογές».

Στις 15:30 θα μεταβεί στον Κάρολο Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να πάρει εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, επέλεξε να προχωρήσει σε… γάμο με τους ΑΝ.ΕΛ., καθώς τα δύο κόμματα είχαν ρίξει γέφυρες επικοινωνίας από το καλοκαίρι, όταν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει μπαράζ συγκεντρώσεων με αφορμή τη «μικρή ΔΕΗ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα αναλάβουν ένα χαρτοφυλάκιο με πιθανότερο αυτό της Εμπορικής Ναυτιλίας, σε μία κυβέρνηση που θα έχει τη στήριξη 162 βουλευτών.

Το κόμμα του κ. Καμμένου συναντάται με την Κουμουνδούρου στο αντιμνημονιακό μέτωπο, αν και οι θέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για μείζονα ζητήματα, όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής και του μεταναστευτικού, απέχουν όσο η ημέρα με τη νύχτα.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση μέσα στις επόμενες ώρες και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο τετ α τετ που θα έχει με τον κ. Θεοδωράκη θα διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής προς τη νέα κυβέρνηση από την πλευρά του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε σχηματισμό στον οποίο θα δίνουν το «παρών» οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, ωστόσο θα καθορίσει τη στάση του όσον αφορά στην ψήφο ανοχής, με βάση τα όσα θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, στη βάση των δηλώσεων του κ. Κουτσούμπα ότι εάν η Κουμουνδούρου φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, ο Περισσός θα τα ψηφίσει.

Η συμπόρευση με το κόμμα του κ. Θεοδωράκη παρουσίασε από την αρχή μεγάλες δυσκολίες. Οι «λαφαζανικοί» της Αριστερής Πλατφόρμας δεν ήθελαν καν να ακούσουν το ενδεχόμενο μίας μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, άλλωστε, έχει θέσει σαφώς το όριο της… εσωκομματικής ανοχής, το οποίο και επανέλαβε χθες, ρίχνοντας, ουσιαστικά, πόρτα στον κ. Θεοδωράκη. 

http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/114194/sunadisi-tsipra-kammenou-auuti-tin-ora/