Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Τι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση

Θεοδότα Νάντσου, Eπικεφαλής πολιτικής του WWF Ελλάς 
Η νέα πολιτική ηγεσία της χώρας οφείλει να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα, και επιδιώκοντας ευρεία κοινωνική συμμετοχή, την ανάγκη της χώρας για βιώσιμο αναπτυξιακό σχεδιασμό, βασισμένο στη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου και την οικολογικά ορθή, κοινωνικά δίκαιη και νομικά ασφαλή τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. 
Ισως περιττεύει, αλλά αξίζει μια επανάληψη: Το περιβάλλον, δηλαδή οι φυσικοί πόροι, η βιοποικιλότητα, τα τοπία, ο φυσικός χώρος, δεν είναι αναλώσιμο υλικό μιας χρήσης. Η αναπτυξιακή πορεία που ακολούθησε απαρέγκλιτα η χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες δημιούργησε ένα ανυπολόγιστο οικολογικό έλλειμμα. Υποστηρίζουμε την ανάγκη για οικολογικό μετασχηματισμό των βασικών τομέων της πραγματικής οικονομίας και απόλυτη διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία του κράτους και όλων των επιχειρήσεων. 
Εχοντας διαπιστώσει ότι με το πρόσχημα της κρίσης η Ελλάδα ζει μια πρωτόγνωρη περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση, το WWF Ελλάς καλεί τη νέα κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα προσφέρει στη δημοκρατία έργο για καλή και διαφανή διακυβέρνηση, ζωντανή οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος για όλους. 

Μάκης Δενδρινός, Προπονητής μπάσκετ 
Ο κόσμος απέκρουσε εκβιασμούς, λιτότητα, απειλές, φόβους. Η αλλαγή ήταν το πρώτο θετικό βήμα. Αλλά κρατώ μικρό καλάθι, γιατί πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Είμαι επιφυλακτικός, γιατί συχνά οι πολιτικοί άλλα λένε και άλλα κάνουν! 
Θ' αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ; Θολή είναι η προοπτική! Θ' αντέξει τις πιέσεις από το εξωτερικό; Είμαστε ένας λαός δεμένος χειροπόδαρα. Δεν μπορώ να μιλήσω αλλιώς! 

Χρήστος Σπιρτζής, Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας 
Eπειτα από πέντε χρόνια αποδόμησης της κοινωνικής συνοχής, του εναπομείναντα παραγωγικού ιστού, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους, των θεσμών και της δημοκρατίας. Επειτα από πέντε χρόνια αντιμετώπισης του πολίτη και των επιστημονικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων ως εχθρό. Επειτα από πέντε χρόνια ανάλγητων πολιτικών εξαθλίωσης, φτώχειας και περιθωριοποίησης, είναι αναγκαία μία κυβέρνηση, που θα επαναφέρει τη δημοκρατία, τη διαλεκτική σχέση με τους φορείς, το κράτος δικαίου, τη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης. 
Η πορεία εξόδου από την κρίση, μετά τις εγκληματικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων, είναι ακόμη δυσκολότερη και αποτελεί εθνική προσπάθεια που θα συμμετέχουν όλοι. Είναι αναγκαία μία κυβέρνηση που θα δώσει τη μάχη του ξεπεράσματος της κρίσης μαζί με τον λαό, που θα οικοδομήσει σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία και μια πραγματική προοδευτική δημοκρατία. 
Είναι αναγκαία μια κυβέρνηση που θα δώσει τη μάχη της εθνικής και κοινωνικής μας αξιοπρέπειας. 

Τάνια Καραγιάννη, υπεύθυνη Επικοινωνίας Ομίλου Πολιτικής Σκέψης «Ακτίδα»
«Ερώτημα και στοίχημα το ξύπνημα από τον λήθαργο»
Η κάλπη έβγαλε νέα κυβέρνηση. Τώρα πλέον μένει να απαντηθεί εάν αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγάλει και τη χώρα από την κρίση. 
Δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από το εάν θα καταφέρει να τηρήσει τις πραγματικά δύσκολες ισορροπίες με τους Ευρωπαίους εταίρους. Αλλά κυρίως από το εάν θα «ξυπνήσει» την ελληνική οικονομία από τον λήθαργο στον οποίο την «καταδίκασαν» οι πολιτικές που ασκήθηκαν, κυρίως τα τελευταία χρόνια. Η πραγματική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι να επιτύχει να συνδυάσει δημοσιονομική εξυγίανση, ασκώντας ταυτόχρονα πολιτικές συνοχής, την ώρα που απαιτούνται δημόσιες επενδύσεις και ταυτόχρονα προσέλκυση ιδιωτικών. 
Ολοι γνωρίζουμε ότι αυτή η διαδρομή θα είναι ιδιαίτερα ακανθώδης. 
Είναι όμως εξίσου σαφές ότι απαιτείται απεξάρτηση από τα περιεχόμενα των μνημονίων, προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση, με κοινωνικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο, ύπαρξη ενός ευέλικτου σχεδίου παραγωγικής συγκρότησης της χώρας, καθώς και ενός νέου σχεδίου διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του χρέους με νέα ευρωπαϊκή στρατηγική. 

Δημήτρης Μαυρωτάς, βετεράνος παίκτης του πόλο, υποψήφιος με το Ποτάμι
Δεν υπάρχει καιρός για μεθύσι
Φανερή η προσδοκία γενικότερης αλλαγής μετά την υπερφορολόγηση και τις συνεχείς περικοπές. Δεν υπάρχει καιρός για μεθύσι από την εντυπωσιακή νίκη! Καιρός για συνεννόηση και δουλειά! Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει ν' αναζητήσει ευρύτερες συμμαχίες! Το Ποτάμι, μέσα από συμπληγάδες και πόλωση, πέτυχε τη δική του νίκη. Το άλλο μήνυμα είναι ότι όταν είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και ψηλά, τρίτη, η Χρυσή Αυγή, ένα ακροδεξιό μόρφωμα, σημαίνει ότι η κοινωνία μας είναι διχασμένη. 

http://www.efsyn.gr/arthro/ti-perimenoyn-apo-ti-nea-kyvernisi