ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΟΥΛΗ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ - ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Στην ανακοίνωση της σύνθεσης του υπουργικού συμβουλίου προχωρά σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την έγκριση των δομικών αλλαγών που ζήτησε ο πρωθυπουργός και ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία ελέγχει τη νομιμότητα των Προεδρικών Διαταγμάτων. Ο αριθμός των υπουργείων θα είναι σημαντικά μικρότερος, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τη νέα αυτή κυβερνητική δομή, κοντά στα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας, δημιουργούνται και τα εξής νέα -κατά συγχώνευση- υπουργεία:
- Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των Υπουργείων: 1) Εσωτερικών, 2) Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, 3) Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και 4) Μακεδονίας - Θράκης.
- Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, 2) Ναυτιλίας και Αιγαίου, 3) Τουρισμού και 4) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
- Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο υπάγονται οι υπηρεσίες και οι αρμοδιότητες των υπουργείων: 1) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, 2) Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 3) οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
- Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο θα υπάγονται οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες των υπουργείων: 1) Πολιτισμού και Αθλητισμού και 2) Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Το υπουργείο Υγείας μετονομάζεται σε υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μεταφέρεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Οι πιθανοί προς υπουργοποίηση
Στα πρόσωπα τώρα, τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με εποπτικό ρόλο στα οικονομικά υπουργεία θα οριστεί ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για υπουργός Οικονομικών. Ο Γιώργος Σταθάκης θα τεθεί επικεφαλής του υπερυπουργείου Ανάπτυξης, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος για υπουργός Άμυνας (οι ΑΝ.ΕΛΛ. αναμένεται να συμμετάσχουν με ακόμη 2-3 υφυπουργούς).
Επίσης, βέβαιο είναι ότι ο Νίκος Παππάς, διευθυντής μέχρι τώρα του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, θα είναι υπουργός Επικρατείας, με ρόλο στην επικοινωνία. Ενώ ένα από τα ονόματα που θα έχουν θέση στο υπουργικό σχήμα και θα συζητηθεί, με ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, είναι αυτό του πρώην δικαστικού Παναγιώτη Νικολούδη και νυν επικεφαλής της αρχής κατά του ξεπλύματος «βρόμικου» χρήματος. Επικεφαλής του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού εκτιμάται πως θα είναι ο Αριστείδης Μπαλτάς.
Από εκεί και πέρα, ρόλο στα παραγωγικά υπουργεία αναμένεται να έχουν επίσης ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργική θέση είναι πιθανό να πάρουν και οι Πάνος Σκουρλέτης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Ξανθός, Ράνια Αντωνοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης και Νάντια Βαλαβάνη.