Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Η αντιμνημονιακή ρητορεία είναι ίσως το μόνο κοινό σημείο των κυβερνητικών εταίρων ενώ ο Τσίπρας έλαβε ήδη τα πρώτα μηνύματα συμμόρφωσης από την Ευρώπη Διαβάστε στον ΕΤ: Κυβέρνηση λεπτών ισορροπιών από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Στη δημιουργία ενός ετερόκλητου σχήματος, με τη συμμετοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Πάνου Καμμένου, προχωρά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η νέα κυβέρνηση, που θα στηρίζεται από 162 βουλευτές, θα πρέπει να επιδοθεί σε λεπτές ασκήσεις ισορροπίας, καθώς, πέρα από την κοινή συνισταμένη της αντιμνημονιακής ρητορείας, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων καταγράφονται σαφείς διαφοροποιήσεις σε μείζονα ζητήματα εσωτερικής, αλλά και εξωτερικής πολιτικής. 

Η πρώτη καυτή… πατάτα στα χέρια των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου απέχει μόλις τρεις εβδομάδες από σήμερα. Πρόκειται για το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το οποίο δεν πρόκειται να κινηθεί για τη νέα ελληνική κυβέρνηση σε… ήρεμα νερά, όπως το χθεσινό, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Η νέα κυβέρνηση, πάντως, έλαβε ήδη τα πρώτα σαφή μηνύματα από την ευρωζώνη, με τους εταίρους μας να ορίζουν τις δικές τους… κόκκινες γραμμές, που απέχουν πόρρω από τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και του αρμόδιου επιτρόπου, Πιέρ Μοσκοβισί, αυτό που πρέπει να τεθεί πρώτα επί τάπητος είναι μια ενδεχόμενη παράταση του ισχύοντος προγράμματος της χώρας μας. 

Παράταση που θα πρέπει να ζητήσει η νέα κυβέρνηση. Μετά από αυτό το πρώτο βήμα, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από το Μηχανισμό Στήριξης, καθώς και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος και μετά θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Πιέρ Μοσκοβισί, που προετοιμάζει την Αθήνα για μια σκληρή συζήτηση. 

Οι θέσεις των εταίρων μας έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις δηλώσεις κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνάντησης με την τρόικα, αλλά και με το σκεπτικό που έχει αναπτύξει ο νέος πρωθυπουργός, οριοθετώντας τους στόχους της διαπραγμάτευσης ως εξής:

-Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. 
-«Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου.
-Περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.

Οπως προέκυψε από το Eurogroup, το ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους (που αποτελεί βασική γραμμή της Κουμουνδούρου) δεν μπορεί να περάσει από τα Κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης. 

Η συνάντηση 
Οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία νωρίς χθες το πρωί, με τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να ορκίζονται, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα. Είχε προηγηθεί μια μακρά πορεία διαλόγου και πολιτικού… μασάζ μεταξύ των δύο κομμάτων, που κορυφώθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, όταν και οι ΑΝ.ΕΛ. έδωσαν δυναμικό παρών στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη «μικρή ΔΕΗ». Εκτοτε, μεσολάβησε μια περίοδος κάμψης (χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κ. Κουίκ ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει μέτωπο συνεργασίας, καθώς διαφωνούν στα εθνικά ζητήματα αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας) για να φτάσουμε, τελικά, στην ανακοίνωση της κυβερνητικής συνεργασίας. 

Σύμφωνα με πηγές, άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η διαχείριση του ζητήματος του χρέους. «Κλειδωμένο» πρέπει να θεωρείται το θέμα του ονόματος που θα προταθεί για τη θέση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από τον κεντροδεξιό χώρο (στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, Δημήτρης Αβραμόπουλος). 

Ανακοίνωση
Τη συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Καμμένος, που συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. «Οι ΑΝ.ΕΛ. δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Εμείς εκτελέσαμε την εντολή του ελληνικού λαού. Υπάρχει συμφωνία αρχών», σημείωσε. Βασικό συστατικό στοιχείο της κυβερνητικής συμπόρευσης θα αποτελέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ. 

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναμένεται ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Το μενού της μετεκλογικής, κυβερνητικής συνεργασίας θα περιλαμβάνει την ανάληψη θέσεων υφυπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη τα κυριότερα) από τέσσερις συνεργάτες του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ.
Ουσιαστικά, με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια αχαρτογράφητη περίοδο πυκνών και ραγδαίων εξελίξεων. 

Τα ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορέσει να περπατήσει και να λειτουργήσει μια τέτοια συμπόρευση είναι πολλά, ιδιαίτερα από τη στιγμή κατά την οποία υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις στις θέσεις του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου για μείζονα ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας. Οπως, για παράδειγμα, τα εθνικά θέματα, η μετανάστευση και τα θέματα της ασφάλειας. Αυτές οι διαφορές υπάρχει κίνδυνος να βγουν από πολύ νωρίς στην επιφάνεια, εκτός εάν συγκεκριμένα ζητήματα τοποθετηθούν στο… χρονοντούλαπο, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και τριβές.

Η επιλογή του νέου πρωθυπουργού να προχωρήσει σε συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο σηματοδοτεί, παράλληλα, τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Οι σκληρές θέσεις του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων απέναντι σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στέλνουν μήνυμα πως ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν σκέφτονται να πάνε σε κάποιου είδους συμβιβασμό (προς τα εκεί θα έδειχνε μια ενδεχόμενη σύμπραξη με το Ποτάμι) αλλά θα επιλέξουν την οδό της σύγκρουσης για τα θέματα της αξιολόγησης, αλλά και του χρέους. Αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων (και πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος) η Ευρώπη θα ζητήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φέρνοντας στο προσκήνιο την τρόικα και την καυτή ατζέντα των εργασιακών και του ασφαλιστικού. Και αυτό θα αποτελέσει το πρώτο κρας τεστ για τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο.

Με Θεοδωράκη
Η συμμετοχή των ΑΝ.ΕΛ. ήταν αυτή που στάθηκε εμπόδιο στο να προχωρήσουν σε βάθος οι συζητήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι. Ετσι κι αλλιώς, εντός της Κουμουνδούρου στελέχη προσκείμενα στην εσωκομματική αντιπολίτευση χαρακτήριζαν καιρό τώρα ως συστημικό το κόμμα του κ. Θεοδωράκη, θέτοντας βέτο σε μια τέτοια συμπόρευση. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προηγουμένως είχε αναρωτηθεί, σε δηλώσεις του, «τι θα βγάλει η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.», επισημαίνοντας ότι ο Πάνος Καμμένος εκπροσωπεί αντιευρωπαϊκές απόψεις. Παράλληλα, ερωτηθείς εάν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής στη νέα κυβέρνηση, παρέπεμψε σε χρόνο ύστερο των προγραμματικών δηλώσεων. 


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ

Δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/114324/diavaste-ston-et-kuvernisi-lepton-isorropion-apo-suriza-anel/