Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Δεν παραιτείται ο Αντ. Σαμαράς

«Πάγο» επιχειρεί να βάλει ο Αντώνης Σαμαράς σε κάθε επίδοξο διάδοχό του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρώτη δήλωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης από το Ζάππειο τόνισε ότι ο ρόλος της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εξελίξεις είναι κρίσιμος. «Εγγυώμαι ότι θα διαδραματίσει αυτό τον ρόλο στο ακέραιο» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, βάζοντας τέλος στα σενάρια αποχώρησής του από την προεδρία του κόμματος, που κυκλοφόρησαν μόλις έγινε γνωστό το βαρύ εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Σαμαράς, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, δικαιολόγησε την ήττα, λέγοντας: «Παρά τα πολύ δύσκολα αλλά αναπόφευκτα μέτρα που πήραμε, σε δυόμισι χρόνια η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχασε μόνο δύο μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2012».
Αμηχανία
Η δήλωση προκάλεσε αμηχανία στους «γαλάζιους δελφίνους», οι οποίοι αναμένεται να ανασυνταχθούν και να διερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προκαλέσουν εξελίξεις στην κορυφή του κόμματος. Πάντως, κανείς δεν αναμένεται αμέσως να αμφισβητήσει ευθέως τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς εξετάζονται πιο προσεκτικές κινήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς χθες το απόγευμα κυκλοφόρησε ευρέως το σενάριο για έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο πάντως δεν επιβεβαιώθηκε -τουλάχιστον επί του παρόντος.

Η αμφισβήτηση του προέδρου, όπως αναφέρει το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας, μπορεί να γίνει είτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είτε από την Πολιτική Επιτροπή ή από το εθνικό συνέδριο. Η διαδικασία ενεργοποιείται με την υποβολή σχετικής πρότασης από το 1/3 του συνόλου των μελών οποιουδήποτε από αυτά τα τρία όργανα. Η πρόταση γίνεται δεκτή μόνο εάν υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου του οργάνου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, που με λιγότερους από 80 βουλευτές είναι η πλέον ολιγομελής στην ιστορία της.

Στο Ζάππειο, εν μέσω ιαχών «Ελλάς - Ελλάς - Αντώνης Σαμαράς» από λίγους συγκεντρωμένους οπαδούς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του ελληνικού λαού, ενώ υπογράμμισε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη. «Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της καταστροφής. Μου ζητήθηκε να κρατήσω αναμμένα κάρβουνα στα χέρια μου και το έκανα» είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, και συγκεκριμένα ότι η χώρα βγήκε από τα ελλείμματα και από την ύφεση, ότι αποκαταστάθηκαν η αξιοπιστία και το κύρος της και ότι μπήκαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη και για την οριστική έξοδο από την κρίση.
«Εύχομαι ειλικρινά να μην επαληθευτούν οι προβλέψεις μου. Γιατί για την Ελλάδα μιλάμε» είπε, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκύψουν από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κάνοντας αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, τόνισε: «Δεν είναι ευχάριστο για τη Ν.Δ., αλλά δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία άντεξε και είναι όρθια».
Αρχισαν οι πρώτες γκρίνιες στελεχών πέριξ της Συγγρού (για τις επιλογές)
Τα όργανα άρχισαν στη Νέα Δημοκρατία προτού καλά καλά ανακοινωθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Μέσω των τηλεοπτικών πάνελ αλλά και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter), κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. ξεκίνησαν ήδη από το απόγευμα της Κυριακής τα επικριτικά σχόλια, με τα βέλη τους να στρέφονται είτε προς το Μαξίμου είτε προς τη Συγγρού ή προς άγνωστη κατεύθυνση.
«Είναι μια δύσκολη βραδιά για τη Ν.Δ. Θα κάνουμε μία ψύχραιμη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Δεν θα σχολιάσω (θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ.). Θα περιμένω τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος» ήταν η πρώτη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάριζε ότι δεν θα αμφισβητήσει τον Αντώνη Σαμαρά. «Θα κινηθώ μόνο αν ο ίδιος παραιτηθεί ή αν μου το ζητήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.» είπε με νόημα ο πρόεδρος της Βουλής. «Σε αυτό το κόμμα οι διαδικασίες δρομολογούνται από τον εκάστοτε αρχηγό» ήταν η σχετική τοποθέτηση του Νικήτα Κακλαμάνη. Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η παράταξη έχασε τον κοινωνικό χαρακτήρα από τον φιλελευθερισμό που εκφράζει.

«Χάσαμε και χάσαμε άσχημα» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, λέγοντας ότι είναι αυτονόητο πως «πρέπει να καθίσουμε να δούμε τι συμβαίνει». «Ασφαλώς και κάναμε λάθη. Η παράταξη είναι εδώ, αντιμετωπίζει τα θέματα» δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. «Θέματα ηγεσίας στη Ν.Δ. δεν υπάρχουν και δεν περιμένει κανείς, πριν μετρηθεί και η τελευταία ψήφος, να ανοίξουν τέτοια θέματα» συμπλήρωσε.
Ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, σε ανάρτησή του στο facebook, ήταν κατηγορηματικός. «Προσωπικά πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψει η Ν.Δ. στη Ρηγίλλης και στις αρχές της!» έγραψε χαρακτηριστικά.
«Συντριπτική ήττα και πλήρης αποδοκιμασία της στρατηγικής του φόβου και του αποκλεισμού της Κεντροδεξιάς και όσων τις έκαναν σημαία της Ν.Δ.» έγραψε ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος στο twitter, ζητώντας παράλληλα την επιστροφή στις «καραμανλικές ρίζες» του κόμματος.