Η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή απέσπασε μεγάλη προσοχή από τα διεθνή ΜΜΕ, που τώρα όμως επικρίνουν τον Σαμαρά, ενώ βλέπουν πολύ πιθανή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Στο κέντρο της προσοχής του διεθνούς Τύπου παραμένει η Ελλάδα μετά το (κατώτερο των κυβερνητικών προσδοκιών) αποτέλεσμα της πρώτης απόπειρας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εικόνα που μεταφέρει στους ξένους αναγνώστες κινείται σε δύο βασικούς άξονες. Εμφανίζεται επικριτικός για τη στάση της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα και επισημαίνει ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να αναδειχτεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερα επικριτική για τη διαχείριση της κατάστασης από τον Αντώνη Σαμαρά είναι η γαλλική Liberation. Επικαλούμενη ξένο διπλωμάτη στην Αθήνα, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός «βιάστηκε να κηρύξει το τέλος του Μνημονίου και πίστεψε ότι θα μπορούσε να επανέλθει στην άσκηση πολιτικής “όπως παλιά”». Αλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος σχολιάζει στη γαλλική εφημερίδα ότι μετά τις ευρωεκλογές ο Σαμαράς έδιωξε πέντε μεταρρυθμιστές υπουργούς και τους αντικατέστησε με «ανίκανους λαϊκιστές της Ν.Δ. που το μόνο που έκαναν ήταν να τριγυρνούν στα κανάλια και να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ». Οι δε αγορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λένε ότι «το σημερινό χάος προκλήθηκε από τον Σαμαρά, ίσως εσκεμμένα, για να παγιδέψει τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο βρετανικός Guardian ανέφερε ότι το προσεχές δεκαπενθήμερο «μπορεί να αλλάξει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ευρωζώνη συνολικά», ενώ θεωρείται δεδομένο πως το «άγριο παρασκηνιακό παζάρι θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς πολλοί γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο τέλος της πολιτικής τους καριέρας».
Στη διεθνή έκδοση των New York Times περιλαμβάνεται μια ανάλυση περισσότερο κινδυνολογική αναφορικά με το ενδεχόμενο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει η Λιζ Αλντερμαν, «δεν θα παρατηρηθούν καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα, μολονότι δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο πολιτικός αντίκτυπος και το μέγεθος της θετικής επίδρασης στα αντιευρωπαϊκά, δεξιά και αριστερά, κόμματα στην Ευρώπη». Αναγνωρίζει όμως ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ώθηση σε μια σειρά πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη: «Αν ο κ. Τσίπρας πάρει την εξουσία, τότε θα ενισχυθεί η αξιοπιστία των αντιευρωπαϊκών κομμάτων», σημειώνεται, ενώ σε άλλο σημείο ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες, δηλώνει ότι «αν τυχόν οι Ελληνες πουν «ας βγούμε έξω από το ευρώ», όλοι θα τους πουν, πολύ ευχαρίστως, στο καλό!».
Νίκος Σβέρκος
http://www.efsyn.gr/arthro/pire-fotia-o-xenos-typos