Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Πνέουν μένεα τα στελέχη του Κουβέλη κατά του Τσίπρα και υποστηρίζουν ότι τα «εξαπάτησε»!

Η άρνηση του Αλέξη Τσίπρα αφενός να τοποθετήσει τον Φώτη Κουβέλη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να αποδεχτεί τη διατήρηση της οργανωτικής αυτοτέλειας της ΔΗΜ.ΑΡ. προκάλεσαν τη ρήξη στις σχέσεις των δύο πλευρών και το ναυάγιο -εκτός απροόπτου- της συνεργασίας τους!
Αν και όλα έδειχναν ότι τα δύο κόμματα -ύστερα και από την αρνητική ψήφο τους στην προεδρική εκλογή- θα πορεύονταν μαζί, εκδηλώθηκε την τελευταία στιγμή η σύγκρουση, η οποία αιφνιδίασε τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Στελέχη της, που αναγνωρίζουν πλέον ότι το μέλλον του κόμματος είναι άδηλο, υποστηρίζουν ότι «εξαπατήθηκαν» από την Κουμουνδούρου, η οποία απαντά ότι δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί οι όροι που ήθελε να επιβάλει το κόμμα του κ. Κουβέλη.
Η συνεργασία των δύο κομμάτων επρόκειτο να επικυρωθεί σε συνεδριάσεις το Σαββατοκύριακο. Το κλίμα όμως άρχισε να μεταβάλλεται το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Cine Κεραμεικός, όπου είπε ότι οι συνεργαζόμενοι βουλευτές δεν θα μετέχουν σε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, υπαινισσόμενος τον Φ. Κουβέλη.

Η δήλωση αυτή έπεσε σαν κεραυνός στην Αγ. Κωνσταντίνου, που μέχρι εκείνη τη στιγμή θεωρούσε βέβαιη τη συμμετοχή Κουβέλη στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Την επομένη διαλύθηκε κάθε αμφιβολία από τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα Νίκο Παππά, που δήλωσε ότι ο κ. Κουβέλης θα συμμετέχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ «που απαιτούν σταυρό προτίμησης». Κύκλοι της ΔΗΜ.ΑΡ. αντέδρασαν, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί, ενώ αμέσως ο γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε τηλεφωνικά με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα.

Διαφωνία

Η διαφωνία πήρε και πολιτική επικάλυψη, καθώς η ΔΗΜ.ΑΡ., εκτός από τη διατήρηση της πολιτικής οντότητάς της, ζητούσε προγραμματική συμφωνία και δέσμευση για παραμονή στο ευρώ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προέτασσε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η Κουμουνδούρου, αιτιολογώντας την άρνηση να δεχτεί τη διατήρηση της ΔΗΜ.ΑΡ., επικαλέστηκε τον κίνδυνο να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μπόνους των 50 εδρών, που κατά τον εκλογικό νόμο δεν επιτρέπεται να λαμβάνουν οι συνασπισμοί κομμάτων.

Στην κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ., την Τετάρτη, ο Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε επίσημα το αδιέξοδο και εξετάστηκαν τα ενδεχόμενα οι όροι του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν δεκτοί, να απορριφθούν και να αναζητηθούν αλλού συνεργασίες, πιθανώς με τους Οικολόγους ή και το κόμμα του Γ. Παπανδρέου, ή η ΔΗΜ.ΑΡ. να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κάθοδο στις εκλογές. Χθες η Μαρία Ρεπούση επέμενε ότι το θέμα «δεν έχει λήξει», ενώ άλλα στελέχη -και ειδικά η κυρία Μπουρνόβα και οι κ. Μαργαρίτης, Χατζησωκράτης, Καρακικές, Σιακαντάρης, Μπουλμπασάκος, Τσούκαλης- εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας διακοπή των συζητήσεων. Μάλιστα ο Ν. Τσούκαλης δήλωσε: «Τέτοιον εξευτελισμό και απαξίωση δεν έχω αισθανθεί ποτέ στα 35 χρόνια που είμαι στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς».

http://www.dimokratianews.gr