Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Οι πρυτάνεις ξεκαθάρισαν ότι τα ιδρύματα έχουν βουλιάξει

Οι πρυτάνεις ξεκαθάρισαν ότι τα ιδρύματα έχουν βουλιάξει
Ενα βήμα πριν από το «λουκέτο» βρίσκονται τα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ οι πρυτανικές Αρχές προειδοποιούν ότι «θα κλείσει de facto το πανεπιστήμιο και, όταν κλείσει, δεν θα μπορεί κανείς εκ των υστέρων να αναρωτηθεί γιατί έκλεισε». Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν έκρουσαν για τελευταία φορά -όπως ξεκαθάρισαν οι ίδιοι- τον κώδωνα του κινδύνου για τα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Είναι η τελευταία μας αγωνιώδης προσπάθεια για να μη διαλυθεί το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο» τόνισε ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας.

«Το πανεπιστήμιο δεν είναι επιχείρησή μας να το κλείνουμε και να το ανοίγουμε όποτε θέλουμε αλλά, αν βρεθούμε σε καθεστώς αδυναμίας, δεν θα είναι δική μας απόφαση, απλά δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει» συμπλήρωσε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κωνσταντίνος Γάτσιος. Οι διοικήσεις των ΑΕΙ αναφέρθηκαν στην υποχρηματοδότηση που ταλανίζει τα ιδρύματα αλλά και στη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, καλώντας την Πολιτεία «να αναγνωρίσει το σφάλμα που διέπραξε, με δεδομένο ότι όλες οι εκθέσεις αξιολόγησης αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια έχουν έλλειψη σε διοικητικούς υπαλλήλους».

Εκκληση

Δραματική έκκληση απηύθυνε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Ιωάννης Γκόλιας υπογραμμίζοντας: «Το πανεπιστήμιο δεν θα αντέξει. Τα πανεπιστήμιο δύσκολα φτιάχνονται αλλά εύκολα διαλύονται. Η ώρα για εμάς ήδη έχει περάσει. Η δομή του ιδρύματος έχει χαλάσει, όλα έχουν καθυστερήσει και το πανεπιστήμιο καταρρέει». Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος δήλωσε έκπληκτος από τη στάση των πολιτικών, «που, ενώ τους λέμε ότι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο στη χώρα κλείνει, εκείνοι συμπεριφέρονται σαν να είπαμε καλημέρα».


Εύη Πανταζοπούλου

ΑΠΘ: Ανακόλουθο το υπ. Παιδείας

Ορατή είναι η απειλή λουκέτου στο ΑΠΘ, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι πρυτανικές Αρχές χτυπούν «καμπανάκι» και καλούν το υπουργείο Παιδείας να ενισχύσει και να στηρίξει το πανεπιστήμιο, προτού επέλθει η καταστροφή.
«Ζητάμε έμπρακτη στήριξη από την κυβέρνηση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν αρκεί να λέμε ότι έχουμε δημόσιο πανεπιστήμιο, πρέπει και να λειτουργεί σωστά» τόνισε ο αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού του ΑΠΘ Θεόδωρος Λαόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ο κ. Λαόπουλος σημείωσε ότι οι πρυτανικές Αρχές ζητούν από την κυβέρνηση να δείξει συνέπεια ως προς τη διαδικασία που η ίδια ζήτησε, δηλαδή να γίνουν αποτύπωση των δομών του πανεπιστημίου και αξιολόγηση. «Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε από εξωτερικό αξιολογητή, τον οποίο όρισε το υπουργείο Παιδείας. Από αυτήν προκύπτει ότι το ΑΠΘ χρειάζεται 969 διοικητικούς υπαλλήλους για να λειτουργήσει, ενώ σήμερα διαθέτει 412 άτομα».

«Καταλαβαίνετε κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούμε» είπε η αναπληρώτρια πρύτανης Ανθρωπίνων Πόρων του ΑΠΘ Παρασκευή Αργυροπούλου - Πατάκα. Οπως ανέφερε, από το 2010 έως και σήμερα η χρηματοδότηση του πανεπιστημίου μειώθηκε κατά 70%, ενώ το διοικητικό προσωπικό συρρικνώθηκε κατά 60%.
«Η υποστελέχωση έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και η αδυναμία λειτουργίας έχει αποφευχθεί μέσα από ανορθόδοξες λύσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ Γιάννης Κουρμούλης.
Για εφαρμογή καταστροφικής πολιτικής για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββας Παπαδόπουλος.


Θ. Χερχελετζής
 http://www.dimokratianews.gr/print/30771