Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κάλεσαν την Πολιτεία να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος με τη διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια Επιστροφή όλων των «διαθέσιμων» ζητούν οι πρυτάνεις

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν οι πρυτάνεις προκειμένου να ζητήσουν την επιστροφή όλων των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Σήμα κινδύνου για το μέλλον των Πανεπιστημίων έστειλαν οι πρυτάνεις με ταυτόχρονες συνεντεύξεις που έδωσαν χθες σε όλη τη χώρα. Το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων που «χρονίζει» εδώ και 15 μήνες φτάνει στο τέλος, καθώς η τελευταία προθεσμία λήγει στις 8 Ιανουαρίου, με τους εργαζόμενους να είναι από το νέο χρόνο και επίσημα απολυμένοι. Οι πρυτάνεις ζήτησαν την επιστροφή όλων των υπαλλήλων, ενώ μέχρι και σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε 48ωρη απεργία.

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος, προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε  χαρακτήρισε το μέτρο της διαθεσιμότητας αναίτιο και αναποτελεσματικό και κάλεσε την Πολιτεία να «παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και να αποσύρει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)». 


«Θα κλείσουμε de facto»

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Θεόδωρος Φορτσάκης και κ. Γιάννης Γκόλιας αντίστοιχα, οι οποίοι έκαναν λόγο για «διοικητική αποσάρθρωση» και για «διαρκή ανασφάλεια των εργαζομένων». Σύσσωμη η πρυτανική κοινότητα σημείωσε γι’ ακόμη μία φορά ότι υπό αυτές τις συνθήκες τα Πανεπιστήμια είναι αδύνατον να «βγάλουν» το νέο έτος και άφησε αιχμές για πολιτική σκοπιμότητα υποβάθμισης των δημόσιων Ιδρυμάτων. «Αν κλείσουμε, θα κλείσουμε de facto» συμπλήρωσε ο κ. Γκόλιας.Το μέτρο της διαθεσιμότητας έπληξε πέρσι 8 Πανεπιστήμια, τα οποία προσέφεραν γύρω στους 1.160 υπαλλήλους από το δυναμικό τους. Μέχρι σήμερα, έχουν προκηρυχθεί μόνο 600 θέσεις και τα Ιδρύματα λειτουργούν με το υπολειπόμενο προσωπικό. «Ζητάμε την επιστροφή όλων των υπαλλήλων. Αυτό είναι το πολιτικά έντιμο. Να παραδεχτεί η κυβέρνηση το λάθος της και να το διορθώσει. Οσον αφορά τις δεσμεύσεις της τρόικας, αυτή ζήτησε μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, δεν αναφέρθηκε όμως στην κατανομή. Εμείς έχουμε ανάγκη το προσωπικό και σύμφωνα με δύο μελέτες, μία της ΑΔΙΠ και μία συμβούλου του υπουργείου Παιδείας, είμαστε υποστελεχωμένοι», επεσήμανε ο κ. Γάτσιος.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και το ΑΠΘ. «Αυτό που ζητάμε είναι μία έμπρακτη στήριξη από τους θεσμούς της ελληνικής Πολιτείας, από την κυβέρνηση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» υποστήριξε χθες ο αναπληρωτής πρύτανης Ερευνας και Συντονισμού του Ιδρύματος, κ.  Θεόδωρος Λαόπουλος, και επισήμανε ότι «δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι έχουμε δημόσιο πανεπιστήμιο, πρέπει και να λειτουργεί σωστά». 


Περισσότεροι στο ΑΠΘ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στις 30 Νοεμβρίου το συνολικό προσωπικό του ΑΠΘ ήταν 410 υπάλληλοι, όταν τέσσερα χρόνια πριν ήταν 962. «Εχουμε το αποτέλεσμα που δείχνει ότι το ΑΠΘ χρειάζεται 969 διοικητικούς υπαλλήλους. Το υπουργείο οφείλει να το θέσει και να το αναγνωρίσει ως στόχο. Ως πρώτο βήμα, πρέπει να γυρίσουν πίσω όλοι οι διαθέσιμοι υπάλληλοι και στη συνέχεια να έρθουν στο Αριστοτέλειο και άλλοι υπάλληλοι ώστε να προσεγγίσουμε το στόχο αυτό, είτε από άλλους φορείς, αν περισσεύουν, είτε με όποιο άλλο τρόπο θεωρεί η κυβέρνηση κατάλληλο», τόνισε.«Εχουμε φτάσει στο σημείο οι πρυτανικές αρχές να κάνουν διοικητική δουλειά», αναφέρει στον «Ε.Τ.» η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου. Οι υπάλληλοί μας εργάζονται μέχρι τις 10 το βράδυ για να βγάλουν τη δουλειά. Μέχρι πέρσι είχαμε 400 άτομα προσωπικό και αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο οι 290».


600 θέσεις

Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες παρευρέθη ο κ. Λοβέρδος και ανέφερε: ««Για το θέμα των διαθεσιμοτήτων, είπαμε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα. Περιμένουμε την υπογραφή από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως αποδοχή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης». Βέβαια, πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδουν ενέργειες για οποιοδήποτε «παραθυράκι» εκτός των 600 θέσεων που έχουν ήδη προκηρυχθεί.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ