Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ευρωβουλή προς Τουρκία: Σταματήστε τις μονομερείς ενέργειες

Τον τερματισμό των απειλών και των μονομερών ενεργειών αλλά και τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών- μελών της ΕΕ ζητά από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο κοινό σχέδιο ψηφίσματος που υιοθέτησαν οι πολιτικές ομάδες του Σώματος, και το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.
Το κοινό σχέδιο ψηφίσματος καλεί κατ΄αρχήν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, ενώ υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η ΕΕ και τα κράτη- μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.
Το σχέδιο ψηφίσματος τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητά φυσικούς πόρους μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές, ενώ ζητά να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της UNCLOS και καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την UNCLOS, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου. Το σχέδιο καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως την οδηγία της προς ναυτιλομένους και να απόσχει από κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλεί επίσης την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών- μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και επαναλαμβάνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών- μελών περιλαμβάνουν το δικαίωμα για σύναψη διμερών συμφωνιών καθώς και το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με την UNCLOS.
Η Ευρωβουλή συμμερίζεται την άποψη του ΟΗΕ ότι η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης και πιστεύει ότι, με την κατάλληλη διαχείριση, η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μπορούσε να βελτιώσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.
Υποστηρίζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί προσφυγές στον ΟΗΕ και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για παραβιάσεις σε εδάφη ή ύδατα της επικράτειάς της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών- μελών της ΕΕ, και θεωρεί ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαδικασία ένταξής της.
Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να πάψουν οι απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επισημαίνει ότι οι ενέργειες και οι απειλές αυτές υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και ζητά να υπάρξει σταθερότητα στην περιοχή, λόγω των προκλήσεων που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν.
Τέλος, καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή να παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τηρούν το Κοινοβούλιο ενήμερο, ενώ αναθέτει στον πρόεδρο της Ευρωβουλής να διαβιβάσει το ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής/ ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών- μελών, καθώς και στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό χαρακτηρίζονται από μια αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Καταγγείλαμε αυτήν τη στάση και εξηγήσαμε για ποιον λόγο συνιστά αναβάθμιση της προκλητικότητας, γιατί είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αμφισβητεί περιοχές που δεν είχε αμφισβητήσει ποτέ στο παρελθόν και αυτό συνιστά κλιμάκωση της επιθετικότητας», είπε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι στις συναντήσεις του εξήγησε «τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης, τις αποφάσεις για τη λήψη μέτρων εναντίον της Τουρκίας και ως ΑΚΕΛ τις στηρίξαμε γιατί ήταν απόλυτα δικαιολογημένες», προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να πειστεί να προβεί σε ενέργειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, ώστε αυτό να επιτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Χαρακτήρισε ακόμη παράδοξο το να έχει προκαλέσει την κρίση η Τουρκία και να ζητείται και από την Κυπριακή Δημοκρατία να προβεί σε ενέργειες για την εκτόνωση της κρίσης. «Εκείνος που την προκάλεσε πρέπει να εργαστεί για αποκλιμάκωση και αυτή είναι η Τουρκία», είπε. Όπως σημείωσε σε όλες τις συναντήσεις που είχε, αποκόμισε τη διαπίστωση των συνομιλητών του, πως ο κ. Ερντογάν έχει διολισθήσει σε μια πολιτική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και αλαζονία, κάτι που καθιστά δύσκολη τη συνεννόηση μαζί του και στο Κυπριακό. «Πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και θεωρούμε ότι η συζήτηση σήμερα στην Ευρωβουλή και η αυριανή ψηφοφορία του ψηφίσματος παρέχει μια καλή δυνατότητα να σταλεί τέτοιο μήνυμα», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.
Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=456307