Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΦΑΤΑΧ - ΧΑΜΑΣ Χωριστά και στη 10η επέτειο θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ Την κλιμάκωση της βίας καταδίκασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Σε κλίμα έντασης και διχασμού τίμησαν χθες οι Παλαιστίνιοι τη δέκατη επέτειο του θανάτου του Γιάσερ Αραφάτ, γεγονός που εμπόδισε τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «σαμποτάρει» και «καταστρέφει» την παλαιστινιακή συμφιλίωση, μετά τις εκρήξεις την Παρασκευή που είχαν στόχο σπίτια και οχήματα στελεχών του κόμματός του, Φάταχ, στη Λωρίδα της Γάζας. Στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, χιλιάδες άνθρωποι κρατούσαν την κίτρινη σημαία της Φάταχ μέσα στη Μουκάτα, όπου τάφηκε ο Αραφάτ, μετά το θάνατό του σε νοσοκομείο του Παρισιού την 11η Νοεμβρίου 2004. Ο Αμπάς αναφέρθηκε και στα βίαια επεισόδια που πλέον συγκλονίζουν καθημερινά την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν ότι θα γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της Παλαιστινιακής Αρχής να υποβάλει εντός Νοεμβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που ορίζει προθεσμία για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Δεσμεύτηκε εκ νέου ότι το κράτος της Παλαιστίνης -που έχει το καθεστώς του παρατηρητή στον ΟΗΕ- πιθανόν να ενταχθεί σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, αν το σχέδιο ψηφίσματος απορριφθεί.
Στη Λωρίδα της Γάζας, η Χαμάς κατήγγειλε τα «ψεύδη» και τις «προσβολές» του παλαιστίνιου προέδρου σε βάρος της. «Οι λεκτικές αυτές επιθέσεις και οι προσβολές, που διατυπώνονται στο πλαίσιο της δεκάτης επετείου από το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ, συνιστούν το σοβαρότερο επεισόδιο της έντασης μεταξύ της Φάταχ και της Χαμάς, μετά τη συμφιλίωσή τους την περασμένη άνοιξη. Η ομιλία του Αμπάς είναι ένα κατασκεύασμα από ψεύδη, προσβολές και παραπληροφόρηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Μουσίρ αλ Μάσρι.
Στο μεταξύ, ένας εικοσάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν ύστερα από έκρηξη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, φορτηγού στο σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με ισραηλινούς και παλαιστίνιους αξιωματούχους, η έκρηξη πιθανόν οφείλεται σε τεχνική βλάβη κατά τη διάρκεια του εφοδιασμού.
Στο Ισραήλ, υπέκυψε στα τραύματά του ο ισραηλινός στρατιώτης τον οποίο μαχαίρωσε Παλαιστίνιος στο Τελ Αβίβ. Η επίθεση σημειώθηκε κοντά σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό του Τελ Αβίβ. Ο δράστης συνελήφθη σε ένα κτίριο έπειτα από ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία.
Ωρες αργότερα, ένας Παλαιστίνιος, αφού προσπάθησε να παρασύρει με το αυτοκίνητό του πολίτες που περίμεναν σε μια στάση λεωφορείου, βγήκε από αυτό και πεζή επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον μίας Ισραηλινής σκοτώνοντάς την ενώ τραυμάτισε άλλους δύο ανθρώπους έξω από έναν εβραϊκό οικισμό Αλόν Σβουτ στη Δυτική Οχθη.
Τον δράστη πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά ένας φρουρός ασφαλείας. Η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι είναι μέλος της και ένας ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι ο επιτιθέμενος είχε φυλακιστεί το διάστημα μεταξύ 2000 με 2005 για μία επίθεση που είχε διαπράξει με βόμβα μολότοφ.
Τη λύπη της για την κλιμάκωση της βίας εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι από το Βερολίνο. «Πρέπει να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος που να ζει ειρηνικά και με ασφάλεια δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησής της με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, μετά την επίσκεψή της στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη την περασμένη εβδομάδα.
Χρ. Δ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=456186