Νάνσυ Σπυροπούλου
Παράσταση διαμαρτυρίας, με παράθεση όλων των προβλημάτων που δεν επιτρέπουν - όπως επισημάνθηκε - την ομαλή έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων, πραγματοποίησαν χθες το πρωί ο πρόεδρος και τα μέλη της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας, στον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλη Δημητρέλλο.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος μίλησε για τον μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών κενών που δεν επιτρέπουν την ομαλή έναρξη των μαθημάτων σε αρκετά σχολεία. «Το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να κάνει μόνιμους διορισμούς στις κενές οργανικές θέσεις, γιατί η κάλυψη με αναπληρωτές αφορά τις έκτακτες ανάγκες και πρέπει να γίνουν τόσες προσλήψεις μόνιμων διορισμών όσες - τουλάχιστον - και οι συνταξιοδοτήσεις των προηγούμενων ετών», είπε και μίλησε για «τεχνάσματα» για την κάλυψη των κενών με αναθέσεις μαθημάτων σε άλλες ειδικότητες. «Οι 15 αναπληρωτές δε, που ήρθαν με την α΄ φάση προσλήψεων, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν - όπως σημειώθηκε - να καλύψουν τα 100 και πλέον κενά που υπάρχουν στα σχολεία, πέραν των κενών στα Ειδικά Σχολεία και στο Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού», εξήγησε ο κ.Γιαννόπουλος.
Εξάλλου, μετέφερε την πάγια θέση της Ομοσπονδίας, για την επαναλειτουργία των Ειδικοτήτων και την επιστροφή των 1.625 εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε ομηρία - όπως είπε - στα Επαγγελματικά Λύκεια. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για επανεξέταση του συστήματος της Τράπεζας Θεμάτων, το οποίο «έστειλε» 14.000 μαθητές στην επανεξέταση και οδηγεί σταδιακά εκτός σχολείου τους μαθητές, όπως είπε.
Τέλος, όσον αφορά τη διαχείριση θεμάτων σε τοπικό επίπεδο, από την διοίκηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, ο κ.Γιαννόπουλος, μίλησε για κακούς χειρισμούς στην χωροταξική κατανομή των μαθητών στα σχολεία, η οποία δεν καλύπτει τις ανάγκες των οικογενειών, κάλεσε τον διευθυντή και τα μέλη του ΠΥΣΔΕ να προωθήσουν και να κάνουν δεκτές τις αιτήσεις αποσπάσεων εντός ΠΥΣΔΕ που έχουν υποβληθεί καθώς και να συνεχιστεί, η τοποθέτηση των αναπληρωτών - αν και είναι στην δικαιοδοσία του Διευθυντή Εκπαίδευσης - να γίνουν μέσα από τις διαδικασίες του ΠΥΣΔΕ, για λόγους διαφάνειας, όπως γίνονται κάθε χρόνο.
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε, στο τέλος της συνάντησης, το θέμα της κρίσης των διευθυντών και στην τοποθέτηση εκπαιδευτικών σε αντίστοιχες θέσεις, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες έχουν δικαιωθεί εκπαιδευτικοί, ακυρώνοντας τις κρίσεις διευθυντών του 2011, όταν με απόφαση του Εφετείου Πατρών, κρίθηκε παράνομη η σύνθεση του ΠΥΣΔΕ. Απόφαση που ουσιαστικά, ακυρώνει τις τοποθετήσεις όλων των διευθυντών των σχολείων της Ηλείας. «Ζητάμε να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση που δικαιώνει τους συναδέλφους», σημείωσε τέλος ο κ.Γιαννόπουλος, ενώ ο Ηλίας Παπαχατζής, κάλεσε τον διευθυντή, να προωθήσει τα παραπάνω αιτήματα και να «πιέσει» για την επίλυσή τους, προς όφελος της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, εξήγησε πως έχει γίνει σοβαρή προσπάθεια για το «νοικοκύρεμα» του χωροταξικού προβλήματος που υπήρχε, ενώ πρότεινε στην ΕΛΜΕ, να καταθέσει την δική της πρόταση, στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναδιαμόρφωσης του χωροταξικού χάρτη.
Για το θέμα των λειτουργικών κενών, σημείωσε πως είναι μικρότερος από 100 και όσον αφορά τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, αναγνώρισε ότι είναι μικρός ο αριθμός αλλά, σημείωσε πως, είναι σημαντικό ότι αφορούν ειδικότητες Φιλολόγων, Μαθηματικών και Φυσικών, όπου και έχουν καταγραφεί οι περισσότερες ελλείψεις.
Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή σχολική χρονιά και δύναμη σε όλους τους εκπαιδευτικούς.