Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Απογοητευτική η εικόνα στο μνημείο γύρω από το άγαλμα της Νίκης





Οκτώ μήνες μετά τα αποκαλυπτήρια τα υδάτινα μέρη έχουν παραδοθεί στην άλγη
Ήταν ανήμερα της επετείου του “ΟΧΙ”, η οποία πέρσι συνέπεσε με τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας, όταν παρουσιάστηκε παρουσία εκατοντάδων δραμινών και του συνόλου των αρχών του τόπου,το άγαλμα της Νίκης της Δράμας και του μνημείου για την απελευθέρωσης της πόλης στο σύνολο του.
Ένα μνημείο – αναφορά σε κεντρικό σημείο της πόλης, στην οδό Βεργίνας, στο ύψος της επικάλυψης του χειμάρρου Καλλιφύτου, που αποτελείται από το άγαλμα της Νίκης, το οποίο έχει φιλοτεχνήσει ο καλλιτέχνης κ. Παύλος Κουγιουμτζής και περιστοιχίζεται από υδατοδεξαμενές – συντριβάνια επενδυμένες με λευκό δραμινό μάρμαρο. Άλλωστε το νερό και το μάρμαρο επιλέχτηκαν ακριβώς γιατί είναι υλικά συνυφασμένα με τον τόπο μας.
Σε αυτά τα δύο στοιχεία εντοπίζεται και το πρόβλημα που αντικρίζουν όλοι οι επισκέπτες του μνημείου το τελευταίο διάστημα. Ενώ η εικόνα του αγάλματος της Νίκης εντυπωσιάζει από μακρινή και κοντινή απόσταση, η εικόνα που επικρατεί στις υδατοδεξαμενές και στα μάρμαρα είναι απογοητευτική. Αντί για το λευκό του μαρμάρου και και το γαλανό – διάφανο του νερού, ο επισκέπτης του χώρου αντικρύζει το νερό σε όλη την έκταση των υδατοδεξαμενών να είναι βαθυπράσινο, να αφρίζει και να δημιουργεί την αίσθηση, χωρίς υπερβολή, μιας ποτίστρας ζώων. Η άλγη είναι ένα φυτό που αναπτύσσεται στο νερό όταν αυτό εκτίθεται στο φως του ήλιου και δεν είναι δείγμα ρύπανσης του νερού, όμως η εικόνα του μνημείου κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την αισθητική του σχεδιαστή.
Παράλληλα με την κατάσταση του νερού στο μνημείο και τα μάρμαρα που βρίσκονται σε κάθετες επιφάνειες έχουν αρχίσει να αποκτάνε σκούρους “λεκέδες” από την επαφή με το νερό.
Είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι για ένα μνημείο για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 200.000 ευρώ, δεν έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε να αναζητηθούν λύσεις για την διατήρηση της καθαρότητας του νερού και των επιφανειών, με επιστημονικό τρόπο, όπως γίνεται σε πολλές περιπτώσεις υδατοδεξαμενών για άλλες χρήσεις (πισίνες, συντριβάνια, ενυδρεία κλπ.)
Το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, το οποίο ομόφωνα ενέκρινε την ανέγερση του μνημείου, οφείλει να βρει λύση στο ζήτημα αυτό, καθώς πέρα από τα όποια ερωτήματα προκύπτουν για τυχόν παραλείψεις, η εικόνα του μνημείου δεν τιμά την πόλη της Δράμας, ούτε και αναδεικνύει το άγαλμα της Νίκης. Είναι παράδοξο στην πόλη των νερών να μην υπάρχει ένα συντριβάνι όπου το νερό θα είναι κρυστάλλινο όπως αναβλύζει από τη δραμινή γη.
Υπενθυμίζεται ότι εικόνα εγκατάλειψης υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, στο Πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών, που βρίσκεται λίγο πιο δυτικά στη συνέχεια της επικάλυψης του χειμάρρου Καλλιφύτου, ενώ έχει καταργηθεί ουσιαστικά το συντριβάνι της Πλατείας Ελευθερίας και το μόνο που απομένει σε λειτουργία είναι το συντριβάνι του Δημοτικού Κήπου.