Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Η ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία από τον Κ. Μίχαλο να προσκαλέσει στην Αθήνα τον ομόλογό του Γκ. Σαφέι

http://www.dimokratianews.gr/content/28276/η-ριψοκίνδυνη-πρωτοβουλία-από-τον-κ-μίχαλο-να-προσκαλέσει-στην-αθήνα-τον-ομόλογό-του-γ


Νάρκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας βάζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, με την άσκηση επικίνδυνης προσωπικής διπλωματίας εν αγνοία των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων. 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, εν μέσω μιας κατεξοχήν ευαίσθητης περιόδου με τη σταδιακή και μερική άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, έχει προσκαλέσει για συνομιλίες στην Αθήνα, αύριο και μεθαύριο, τον πρόεδρο του Ιρανικού Επιμελητηρίου Γκόλαμ Χοσέιν Σαφέι, χωρίς να έχει ενημερώσει καν το υπουργείο Εξωτερικών ή, πολύ περισσότερο, να έχει ζητήσει τη συνδρομή του. 
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κ. Μίχαλος δεν διαθέτει την απαραίτητη πληροφόρηση για τις τελευταίες εξελίξεις στις ευαίσθητες σχέσεις Αθήνας - Τεχεράνης ούτε για τη στάση βασικών συμμάχων και εταίρων μας επί του θέματος. Αντίθετα, ο ξένος προσκεκλημένος του (άπειρου περί εξωτερικής πολιτικής) κ. Μίχαλου είναι από τους πλέον πεπειραμένους Ιρανούς αξιωματούχους σε διεθνές επίπεδο, έχοντας χειριστεί σημαντικές συμφωνίες με την Τουρκία, την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν. 

Συμφέροντα

Η -τουλάχιστον άκομψη και σίγουρα ριψοκίνδυνη- πρωτοβουλία του ΕΒΕΑ θέτει σε κίνδυνο όχι μόνον τα ελληνικά συμφέροντα αλλά ακόμα και την -έως τώρα τουλάχιστον- προσεκτική στάση της ιρανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ο πρεσβευτής του Ιράν στην Αθήνα Μπ. Μπερούζ έχει θέσει στην ελληνική πλευρά (από τα τέλη Ιανουαρίου που αποφασίστηκε η σταδιακή άρση των κυρώσεων) διάφορα πολιτικά και οικονομικά θέματα επί των οποίων έχει σημειωθεί, προς αμοιβαίο όφελος, μια ρεαλιστική και βήμα προς βήμα πρόοδος, η οποία τώρα τίθεται σε κίνδυνο. 

Παράλληλα, η «διπλωματία τύπου ΕΒΕΑ» δυσχεραίνει την ισορροπία του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους στην Ε.Ε., οι οποίοι, αν και, φυσικά, προωθούν τις δικές τους εμπορικές συνεργασίες με το Ιράν, έχουν στο στόχαστρο διάφορες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης. 

Επίσης, οι σχέσεις με την Τεχεράνη είναι από τους (ελάχιστους) τομείς όπου είναι επιτυχείς οι χειρισμοί και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος επισκέφθηκε την ιρανική πρωτεύουσα τον περασμένο Μάρτιο και ενδέχεται να έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Ζαρίφ, εντός της εβδομάδας, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι, χωρίς να υπάρξει διαρροή στα μέσα ενημέρωσης ή αντίδραση από άλλες χώρες, ειδικός απεσταλμένος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είχε επισκεφθεί μυστικά, πέρυσι τον Νοέμβριο, την Τεχεράνη, δρομολογώντας με άριστο τρόπο τη διμερή συνεργασία. 


Κάτι «περίεργες» συμπτώσεις

Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η αιφνιδιαστική πρωτοβουλία του κ. Κ. Μίχαλου έρχεται σε συνέχεια μιας περίεργης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει, πριν από ενάμιση χρόνο στενός συνεργάτης του και μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2013 το μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ είχε επισκεφθεί τη Διεύθυνση Διμερών Οικονομικών Σχέσεων με χώρες της Μέσης Ανατολής, δηλώνοντας επιχειρηματίας, επικεφαλής της εταιρίας Πρωτοβουλία για Ελληνοϊρανικό Επιμελητήριο, αλλά και «εκπρόσωπος του Ιρανού πρέσβη». Ο συνεργάτης του κ. Μίχαλου είχε ισχυριστεί ότι μετέφερε πρόταση του Ιράν για διακανονισμό εξόφλησης χρέους των ΕΛΠΕ (850 εκατομμύρια δολάρια από το πρώτο πεντάμηνο του 2012) με αντάλλαγμα την αποστολή τροφίμων και άλλων υλικών. Η πρόταση απορρίφθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών χωρίς περαιτέρω συζητήσεις.