Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΓΡΟΤΙΚΑ Προς Κίνα και Σαουδική Αραβία οι φράουλες ΒΟΥΠΡΑΣΙΑ (11/09/2014 08:41)





Σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Καρασμάνη - Κουκουλόπουλο) πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη, 10/9, το πρωί εκπρόσωποι των παραγωγών και των εμπόρων φράουλας, από την Ηλεία, προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που δημιουργεί το ρώσικο εμπάργκο στις εξαγωγές που πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο προς την αγορά της Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης το θέμα που κυριάρχησε ήταν αυτό της εύρεσης νέων αγορών, καθώς όπως επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές οι κοινοτικές αποζημιώσεις δεν είναι ικανές να αναπληρώσουν τις απώλειες και μπορούν να συμβάλουν μόνο υποστηρικτικά. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν άνθρωποι οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, οι αγορές όπου θα επικεντρώσουν της προσπάθειές τους οι φραουλοπαραγωγοί της Ηλείας είναι αυτές της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.
Με κάργκο
Ωστόσο, για να πραγματοποιηθούν οι εξαγωγές προς τις συγκεκριμένες αγορές θα πρέπει πρώτα να βρεθεί ο τρόπος μεταφοράς. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την χρήση αερομεταφορών από τα αεροδρόμια του Αράξου και της Ανδραβίδας.

 «Θα πρέπει να βρούμε αεροπλάνα (κάργκο) έτσι ώστε να μπορούμε να εξάγουμε σε Σαουδική Αραβία και Κίνα. Για τον λόγο αυτό σήμερα, θα έχουμε συναντήσεις τόσο στο ελληνοκινέζικο όσο και στο ελληνοαραβικό επιμελητήριο», μας επεσήμαναν οι παραγωγοί που βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα.

Έχουν γίνει εξαγωγές σε Ντουμπάι και Κατάρ

Να σημειωθεί ακόμα ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ανέφερε στους παραγωγούς ότι θα πρέπει να συμβάλει και το Υπουργείο Εξωτερικών κάτι που ήδη έχει ζητηθεί και για άλλα προϊόντα.

Όσον αφορά την εξαγωγή ελληνικής φράουλας σε αραβικές χώρες, οι φραουλοπαραγωγοί ήδη είχαν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες από πέρσι αλλά με πολύ μικρές ποσότητες στο Ντουμπάι και στο Κατάρ (μέχρι σήμερα οι χώρες αυτές πραγματοποιούν εισαγωγές φράουλας από Αίγυπτο και Αμερική).

Φύτευση νέων λευκόσαρκων ποικιλιών
Ωστόσο, οι παραγωγοί μας αναφέρουν ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί και η προοπτική εξαγωγών στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης αν και πολλοί την θεωρούν «κουρασμένη αγορά».

Για εξαγωγές όμως στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και αναδιάρθρωση των καλλιεργειών φράουλας αφού προτιμούνται οι λευκόσαρκες ποικιλίες και όχι η κόκκινη ποικιλία «Καμαρόσα» που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών στην Μανωλάδα και τη Βάρδα.


Πηγή: agrotypos.gr
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/agrotika/pros-kina-kai-saoydiki-aravia-oi-fraoyles#.VBM6jmv2Tzohttp://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/agrotika/pros-kina-kai-saoydiki-aravia-oi-fraoyles#.VBM6jmv2Tzo