Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου σε ανοδική πορεία http://voiceofserbia.org/

Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου είναι σε ανοδική πορεία, και δεν υπάρχουν διμερή προβλήματα και επίμαχα ζητήματα,- δήλωσαν οι πρωθυπουργοί της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Μίλο Τζουκάνοβιτς, σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βελιγράδι μετά από αρκετές συνεδριάσεις και την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στο πλαίσιο ένταξης στην ΕΕ. Γράφει η δημοσιογράφος Jelica Tapuskovic.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι η Σερβία επιθυμεί να έχει τις στενότερες δυνατές σχέσεις με το Μαυροβούνιο, επειδή οι δύο χώρες συνδέονται από την κοινή ιστορία και την παραδοσιακή φιλία των δύο λαών, αλλά και πολλά άλλα συμφέροντα. Σύμφωνα με τα λόγια του, οι αμοιβαίες σχέσεις βασίζονται σε δύο αρχές - τον αμοιβαίο σεβασμό, την εκτίμηση και τη δημιουργία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και τη διατήρηση των στενότατων σχέσεων. Ο Σέρβος πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται για τη θέση του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο, όπως και το Μαυροβούνιο ενδιαφέρεται για τη θέση του λαού του Μαυροβουνίου και όλων των πολιτών που ζουν στη Σερβία. Ο Ντάτσιτς τόνισε ότι προς το συμφέρον και των δύο χωρών η φιλία των δύο εθνών να επιβεβαιωθεί με την κοινή εμφάνιση σε οικονομικές και πολιτικές αγορές τρίτων χωρών, που σημαίνει να προχωράνε μαζί στο δρόμο προς την ΕΕ, να καθορίσουν από κοινού, να εντοπίζουν και να αρθρώσουν κοινά συμφέροντα σε διάφορους τομείς, αλλά και σε οικονομικά θέματα, να αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να εργάζονται μαζί για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ως κύρια κοινά σχέδια, ο Ντάτσιτς ξεχώρισε την κατασκευή των υποδομών, κυρίως την κατασκευή σύγχρονων σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων, καθώς και την ενέργεια - που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όπως λέει ο ίδιος, το πιο σημαντικό είναι να επιλυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα σέβοντας τα νόμιμα συμφέροντα και των δύο χωρών και χαλάρωσης της αφύσικης κατάστασης στην οποία οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών επιβαρύνονται με περιττές ερωτήσεις .
«Η Σερβία υποστηρίζει την πρόοδο του Μαυροβουνίου στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και πιστεύουμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να λάβει την απόφαση για την περαιτέρω πρόοδο του εν λόγω κράτους και το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, όπως πιστεύουμε ότι η Σερβία πρέπει να αποκτήσει την ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι ένας συντονισμός των προσπαθειών και της ανταλλαγής των εμπειριών που έχουμε και βοηθώντας ο ένας τον άλλο για να αρχίσουμε όσο γίνεται πιο καλύτερα αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Ντάτσιτς.
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς συμφώνησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε ανοδική πορεία και πρόσθεσε ότι η σημερινή γενιά των πολιτικών ηγετών έδειξαν το απαιτούμενο επίπεδο ευθύνης σε σχέση με την ιστορική κληρονομιά. Ο Τζουκάνοβιτς ανέφερε την περίοδο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, το 2006, λέγοντας ότι τότε οι σχέσεις επιρεάστηκαν από τα συναισθήματα, όχι την πολιτική λογική, αλλά όλα τελείωσαν χωρίς σοβαρές συνέπειες. Ο ίδιος είπε ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο πρέπει να είναι υπερήφανοι για το δημοκρατικό μετασχηματισμό τους, που θα τους οδηγήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εκτός από αυτό που μας ενώνει, και σχετίζεται με την ιστορία μας, μαε συνδέεουν οι αξίες μας, που μοιράζουμε και κοινοί στόχοι. Θέλουμε το Μαυροβούνιο και η Σερβία στο εγγύς μέλλον να γίνουν μέρος μιας ενωμένης ευρωπαϊκής οικογένειας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε μέσα από την υλοποίηση των απαιτητικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, που θα μας επιτρέψει να διασφαλίσουμε ότι θα οικοδομήσουμε αυτά τα πρότυπα που θα μας κάνουν μέρος του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού του 21ου αιώνα», είπε ο Τζουκάνοβιτς.
Πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ο Τζουκάνοβιτς συναντήθηκε και με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και οι δύο αντιπροσωπείες στις οποίες ήταν πολλοί υπουργοί είχαν μια συνεδρίαση της ολομέλειας.