Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η σύγκρουση Μόσχας-Ουάσιγκτον στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Πάβελ Λεμπέντεφ είχε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Τσακ Χάγκελ, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.
Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε στον Λεμπέντεφ ότι δεν πρέπει να υπάρξει επέμβαση του στρατού για την αντιμετώπιση των φιλοδυτικών διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν κατά του ουκρανικού καθεστώτος και της απόφασής του να μην προχωρήσει στην εμπορική συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Τόνισε τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση για να κατασταλούν οι διαμαρτυρίες και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποσχέθηκε να μην κάνει χρήση βίας κατά των διαδηλωτών, καλώντας την αντιπολίτευση στο διάλογο.
ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει στην διάθεσή του, περιλαμβανομένης και της επιβολής κυρώσεων, έναντι της Ουκρανίας, όπου χθες βράδυ η αστυνομία επενέβη κατά των διαδηλωτών οι οποίοι εναντιώνονται στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κίεβο.
«Όλες οι επιλογές πολιτικής, περιλαμβανομένων των κυρώσεων, βρίσκονται στο τραπέζι, κατά την άποψή μας, αλλά προφανώς ακόμη εκτιμούμε την κατάσταση», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το είδος των κυρώσεων που θα μπορούσε να επιβάλει η Ουάσινγκτον.
Στο μεταξύ ηγέτες των διαδηλωτών διαμήνυσαν σήμερα ότι δεν προτίθενται να λάβουν μέρος σε συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς ωσότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους – περιλαμβανομένης της παραίτησής του.
Ο Όλεγκ Τιάγκνιμποκ αποκάλεσε την πρόσκληση του Γιανουκόβιτς προς τους αντιπολιτευόμενους σε διάλογο νωρίτερα σήμερα «φαρσοκωμωδία».
Ο ίδιος, όπως και ο Αρσένι Γιάτσενγιουκ, επίσης εκ των ηγετών των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σημείωσαν πως δεν θα λάβουν μέρος σε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να διευθετηθεί η πολιτική κρίση, που διαρκεί δύο εβδομάδες, πριν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης.
Η αντιπολίτευση αξιώνει ο Γιανουκόβιτς και η κυβέρνησή του να παραιτηθεί, να απελευθερωθούν αυτοί που αποκαλεί πολιτικούς κρατούμενους και τα μέλη των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας που ενεπλάκησαν σε πράξεις βίας σε βάρος διαδηλωτών να τιμωρηθούν αυστηρά.


Read more: http://mignatiou.com/?p=17675#ixzz2nF9djq9J