Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
Τη στιγμή που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτοανακηρύχθηκε Βαλής της Θράκης (όχι μόνο τουρκικής αλλά και ελληνικής και βουλγαρικής) και ονειρεύεται να μπει ως «Γαζής» (πολεμιστής τους ισλαμικού Ιερού Πολέμου) στη Θεσσαλονίκη, η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως συνεχίζει τις παλινωδίες με το περίφημο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Υπενθυμίζεται, ότι λόγο της έλλειψης κάποιου πεδίου εκφοράς ανεξάρτητης πολιτικής στην Ελλάδα των μνημονίων, τα κόμματα «βγάζουν το ιδεολογικό τους άχτι» σε νομοσχέδια στα οποία η Τρόικα δεν έχει λόγο (τουλάχιστον επίσημα).
Έτσι, το τελευταίο διάστημα είδαμε το κάθε κόμμα να βάζει και να βγάζει άρθρα και προβλέψεις με τέτοιο τρόπο ώστε να δείξει ότι είναι αρκούντως «αριστερό» ή «σοσιαλιστικό» ή «άκρως δεξιό» κάτι το οποίο προφανώς είναι για γέλια και για κλάματα.
Η «τζάμπα μαγκιά» και η προσπάθεια χαϊδέματος των αυτιών της πολιτικής πελατείας στην ουσία κατάντησε ένα νομοσχέδιο από τα πλέον σημαντικά για ένα ευνομούμενο κράτος σε ένα πραγματικό «κλοτσοσκούφι», στο γήπεδο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων χωρίς κανένα νόημα.
Την ουσία της όλης υπόθεσης μάλλον την ξεχάσαμε. Είναι σαφές ότι ένα νομοσχέδιο του συγκεκριμένου τύπου στην Ελλάδα, θα μπορούσε να έχει προβλέψεις για Εβραίους, ομοφυλόφιλους, εξωγήινους, ενδογήινους κ.λπ. – ο καθείς ότι επιθυμεί μπορεί να το προτείνει – αλλά ένα αντιρατσιτικό νομοσχέδιο του κράτους των Ελλήνων δεν δικαιούται να μην διαθέτει πρόβλεψη για ΌΛΟΥΣ τους διωγμούς που υπέστη το έθνος ανά τους αιώνες και ειδικότερα τα τελευταία εκατό έτη, όπου και η έννοια «γενοκτονία» μπήκε αργά άλλα σταθερά στο λεξιλόγιό μας.
Τι να πρωτοπεί κανείς για το θέμα: Απλά να υπενθυμίσουμε ότι ο όρος «γενοκτονία» ξεκίνησε να συζητείται μετά τα αίσχη των Οθωμανών και των Νεότουρκων πάνω στους λαούς που διοικούσαν και ειδικά πάνω στους Αρμένιους και τους Έλληνες (της Ιωνίας και του Πόντου). Ακριβώς πάνω στη συγκεκριμένη συζήτηση πάτησαν οι Εβραίοι και μετά το δράμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πίεσαν – και καλώς έκαναν – και εισήγαγαν στο διεθνές λεξιλόγιο και νομικό πλαίσιο τη συγκεκριμένη ορολογία.
Με λίγα λόγια: ο συνδυασμός Οθωμανοί / Νεότουρκοι – Έλληνες – Γενοκτονία αποτελεί την ουσία της έννοιας – υπό τη νομική και ανθρωπιστική βάση – «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και «ρατσισμός».
Εάν καταφέρουμε ακόμα και σε αυτό το πεδίο να μην προχωρήσουμε στο αυτονόητο, τότε για μία ακόμα φορά είμαστε άξιοι της μοίρας μας αλλά και ακόμα χειρότερων καταστάσεων τις οποίες θα βιώσουμε.
Λαβή για τη σύντομη αυτή τοποθέτηση ήταν η αναβολή της δεύτερης ανάγνωσης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου η οποία ήταν προγραμματισμένη για χθες το απόγευμα στην Βουλή. Η συγκεκριμένη κίνηση, να μεταβάλλουμε κατεπειγόντως το πρόγραμμα, δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε από μέλη του κοινοβουλίου αλλά και της κυβερνητικής παράταξης.
Για παράδειγμα ο βουλευτής Α’ Αθηνών, πρώην υπουργός και πρώην δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, με ανακοίνωσή του επισημαίνει την συγκεκριμένη αναβολή, ενώ υπενθυμίζει τα αυτονόητα ότι δηλαδή η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την «κατηγορηματική αντίθεση του συνόλου σχεδόν της ΚΟ της ΝΔ στη διατύπωση του άρθρου 2 ‘στα περί γενοκτονιών’, χωρίς να αναφέρεται η φράση ‘οι εγκριθείσες από το Ελληνικό Κοινοβούλιο’, δηλαδή Ελλήνων, Ποντίων και Αρμενίων».
Στην ανακοίνωσή του, το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ ερωτά το υπουργείο Εξωτερικών επί της ουσίας, για το κατά πόσον συνδέεται η «ανεξήγητη» αυτή αναβολή με την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα. (σ.σ. «defence-point.gr»: πληροφορίες αναφέρουν οργιώδες κυβερνητικό παρασκήνιο σε ανώτατο επίπεδο μέχρις ότου αποφασιστεί το πως θα γίνει ο χειρισμός του θέματος…).
Το να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα μέσω μίας πολιτικής απόλυτου κατευνασμού τύπου Τσάμπερλεν προς τον Χίτλερ θα καταφέρει ότι και η Μεγάλη Βρετανία με τη Ναζιστική Γερμανία το 1939 αποτελεί πλέον πλεονασμό.
Το να προχωρούμε όμως σε μία τέτοια κίνηση την ημέρα όπου από τα πλέον επίσημα χείλη της γειτονικής μας χώρας τέθηκε θέμα ελέγχου και υψηλής εποπτείας από τους νεοθωμανούς της μισής Ελλάδας βορείως του Αξιού, τότε είναι σίγουρο πως το μήνυμα που περνάμε στην Άγκυρα είναι ακριβώς αυτό που θέλει να ακούσει, ότι δηλαδή η ασυδοσία της μπορεί πλέον να ξεπεράσει κάθε όριο.
Για να είμαστε δίκαιοι, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση – με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ενδεικτική της αμηχανίας που επικράτησε – στην οποία μιλάει για χιλιοστή φορά για το «διεθνές δίκαιο» και τις «συνθήκες», ενώ η «απειλή» που διατυπώνει, λέει ουσιαστικά ότι… εάν θυμώσουμε, θα αρχίσουμε και εμείς να μιλάμε για τις ιστορικές παρακαταθήκες του Έθνους μας στην ανατολική Θράκη και στην Μικρά Ασία. Οι Τούρκοι λοιπόν, είναι βέβαιο, πως μετά από μία τέτοια ελληνική αντίδραση θυμήθηκαν τη γνωστή και εύγλωττη παροιμία, για το… ατύχημα της Φατμέ στο Γενί Τζαμί.
Το ερώτημα που θέτουμε από την πλευρά μας είναι το εξής: Πότε ακριβώς θα «θυμώσει» η Ελλάδα, πότε ακριβώς θα αφήσει την «στρατηγική ψυχραιμία» του αρνιού που πάει προς σφαγή; Μήπως όταν οι Τούρκοι διεκδικήσουν και το… Τουρκολίμανο και την Εκάλη, οπότε το υπουργείο Οικονομικών θα χάσει έσοδα για το πρωτογενές πλεόνασμα (στην προκειμένη περίπτωση μήπως θα πάμε να παραπονεθούμε στην Τρόικα και στο Βερολίνο) ή μήπως όταν θα μας ζητήσουν και τις νησίδες στην Κηφισίας;
Κλείνουμε την τοποθέτηση επισημαίνοντας, ότι το λιγότερο που πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει στην παρούσα συγκυρία, θα είναι να επισπεύσει χωρίς την οποιαδήποτε αναβολή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, και να συμπεριλάβει την φράση «γενοκτονίες όπως αυτές καθορίστηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο» για δύο λόγους:
Πρώτον, θα αποτίσει φόρο τιμής στα εκατομμύρια των Ελλήνων μαρτύρων των Οθωμανών και Νεότουρκων, οι οποίοι έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και δεύτερον, διότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος είναι προφανές ότι κάτι ξέρει παραπάνω, «το άρθρο δεν πρόκειται να ψηφιστεί» οπότε οι τριβές για ακόμα μία φορά στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα ανάψουν για ακόμα μία φορά.
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.
ΠΗΓΗ-Φωτογραφία: www.defence-point.gr
Read more: http://mignatiou.com/?p=17672#ixzz2nF95mgFR