Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πύργος: Αγωνία τέλος για τα σκουπίδια;

Τα βουνά μεγαλώνουν εν αναμονή της ΚΥΑ – Σήμερα στην Αθήνα ο δήμαρχος Πύργου για να πάρει χέρι με χέρι την απόφαση

Του Γιάννη Σπυρούνη

Την ύστατη ώρα και μετά από μεγάλες καθυστερήσεις που αποδίδονται στην γραφειοκρατία, η πολυπόθητη ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος κ.κ. Μιχελάκη και Μανιάτη, αναμένεται σήμερα το πρωί να παραδοθεί στα χέρια του δήμαρχου Πύργου. Ο Μάκης Παρασκευόπουλος θα βρεθεί στην Αθήνα για να πάρει «χέρι με χέρι» την απόφαση που αφορά τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας και ενεργοποιεί την συμφωνία που έχει προηγηθεί με την διοίκηση της ΕΣΔΝΑ για τη μεταφορά 2500 σκουπιδιών από την Ηλεία στη Φυλή.

Για την Αρκαδία υπεγράφη παράταση για την Ηλεία άργησε η απόφαση…
Αν και το πρόβλημα με τα σκουπίδια της Ηλείας ήταν άμεσο και καυτό, έχοντας απασχολήσει πολλές υπηρεσίες μήνες τώρα, η ΚΥΑ καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Στην περίπτωση της παράτασης για τους δήμους της Αρκαδίας προηγήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο δήμων και της περιφέρειας Αττικής, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ, και το θέμα τελείωσε άμεσα. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως το θέμα αυτό είχε συζητηθεί μαζί με το πρόβλημα της Ηλείας, όμως η ΚΥΑ που αφορούσε τους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας πέρασε σε … δεύτερη μοίρα. Ανεπίσημες πληροφορίες το βράδυ της Τρίτης ανέφεραν πως η ΚΥΑ υπεγράφη και για αυτό το λόγο ο δήμαρχος Πύργου αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα ώστε να μην χαθεί και άλλος χρόνος, αφού η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη πιέζει για την άμεση επανέναρξη της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Τυπική έγκριση δίνει η ΚΥΑ
Και μπορεί να έγινε η αποκομιδή έως και να μεταφέρθηκαν από τα κεντρικά σημεία της πόλης σε κοντέινερ, όμως δεκάδες τόνοι παραμένουν στα απορριμματοφόρα και τα φορτηγά, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις κάπου δύο χιλιάδες τόνοι παραμένουν στους δρόμους της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος της καθυστέρησης στην υπογραφή της ΚΥΑ είναι παρασκηνιακός, αλλά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού η ΕΣΔΝΑ που θα υποδεχθεί στη Φυλή τον όγκο των σκουπιδιών έχει ανάψει το πράσινο φως και απομένει και η τυπική έγκριση των υπουργείων. Το παρασκήνιο αφορούσε σε μια πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για να μεταφερθούν τα σκουπίδια της Ηλείας, στο ΧΥΤΑ του Φλόκα Αχαΐας, κάτι που θα προκαλούσε σύμφωνα με πληροφορίες αντιδράσεις.

Τα βουνά των σκουπιδιών
Εκτός εξαιρετικού απροόπτου λοιπόν σήμερα θα ξεκινήσει και πάλι η αποκομιδή στον Πύργο. Σε αντίθετη περίπτωση το πιθανότερο είναι να περάσουν τα Χριστούγεννα με τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους της πόλης και μια τραγική εικόνα για την περίοδο των γιορτών. Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία και έτσι στο Λάτσειο, ελπίζουν πως σήμερα θα υπάρξει ένα αίσιο τέλος. Αλλά η εικόνα αυτή τη στιγμή μέσα στις γειτονιές της πόλης, δεν έχει βελτιωθεί καθόλου σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Σε κεντρικούς δρόμους όπως η οδός Ρήγα Φεραίου, μπορεί έξω από το ΤΕΙ και το 4ο Λύκειο να άδειασαν οι κάδοι – και τώρα να ξαναγεμίζουν απειλητικά – όμως δύο και τέσσερα τετράγωνα παρακάτω τα βουνά μεγαλώνουν. Έτσι στο ύψος του Επαρχείου και κοντά στον Αγ. Σπυρίδωνα, η κατάσταση δεν χωρά σχολιασμού, με τα σκουπίδια να κοντεύουν να κατακλύσουν το δρόμο.

Η αναζήτηση του οικοπέδου
Βέβαια με την υπογραφή της ΚΥΑ δεν τελειώνουν τα βάσανα του δήμου Πύργου και του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (διαβάστε άλλο ρεπορτάζ) σε ότι αφορά το θέμα των σκουπιδιών. Η αναζήτηση οικοπέδου επισήμως συνεχίζεται, αν και ανεπισήμως φέρεται να έχει βρεθεί και να μην ανακοινώνεται. Αυτό θα αποτελέσει το επόμενο άμεσο βήμα στο μέτωπο των σκουπιδιών, εκτός και αν υπάρξουν εκ νέου αντιδράσεις και σε αυτή την περίπτωση.