Σήμερα ξεκινά για σεισμικές έρευνες στα ανοιχτά της Αττάλειας και στην περιοχή βόρεια της Κύπρου το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πιρί Ρεΐς» Η Αγκυρα δηλώνει ότι «αρχικά» οι έρευνες θα γίνουν σε αυτή την περιοχή, αλλά τονίζει ότι «υπάρχουν περιοχές που συμπίπτουν», εννοώντας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας
Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο υπουργός Ενέργειας (;) της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, είπε ότι «έρευνες μπορούν να γίνουν στις περιοχές εκείνες τις οποίες καθορίζει η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που υπογράφηκε χθες» και ανέφερε ότι η Τουρκία θα συνεργαστεί με τη νορβηγική εταιρεία Veritas. Ερωτώμενος αν θα υπάρξουν σημεία που θα συμπίπτουν οι τουρκικές με τις κυπριακές έρευνες, είπε ότι «υπάρχουν τέτοια σημεία και αν χρειαστεί θα γίνει έρευνα και εκεί». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Γιλντίζ είπε: «Δεν περιμένω στο προσεχές μέλλον να θερμανθούν τα νερά της Μεσογείου».
Το πόσο ενθουσιώδες αλλά και αστείο είναι το κλίμα που διαμορφώνεται στην Τουρκία φαίνεται από το γεγονός ότι μερικά λεπτά μετά τις δηλώσεις του Γιλντίζ η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» έγραψε στην ιστοσελίδα της ότι ο υπουργός ανακοίνωσε πως «το πλοίο του στόλου "Πιρί Ρεΐς" ξεκινά αύριο για να συνοδεύσει τις γεωτρήσεις». Ούτε πολεμικό όμως είναι το «Πιρί Ρεΐς» ούτε και πρόκειται να γίνουν γεωτρήσεις.
Πέρα από το ζήτημα της διεθνούς νομιμότητας που προκύπτει με αφορμή τη «συμφωνία», η κατάσταση είναι συγκεχυμένη, αφού δεν είναι ακόμα γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ παράλληλα αφήνονται να διαρρεύσουν διάφορες πληροφορίες για έρευνες σε απόσταση 12 μιλίων ανατολικά της Κύπρου. Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» χθες έγραψε ότι η «συμφωνία περί υφαλοκρηπίδας αναγνωρίζει το δικαίωμα να γίνουν έρευνες σε απόσταση μέχρι 12 μιλίων από τα σύνορα (ακτές) της ΤΔΒΚ. Ετσι η Ανώνυμος Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας θα λάβει άδεια ερευνών στα ανοιχτά της ΤΔΒΚ, σε απόσταση 12 μιλίων». Σημείωσε επίσης ότι «τα τουρκικά πλοία θα βρεθούν απέναντι από το οικόπεδο 12, όπου τα ισραηλινά και ελληνοκυπριακά σκάφη πραγματοποιούν έρευνες» και τόνισε ότι αυτό θα συμβεί «εάν η υφαλοκρηπίδα των δύο ακραίων σημείων της Κύπρου, του Ριζοκάρπασου και της Αμμόχωστου, ληφθεί υπόψη ως 12 μίλια». Το ερώτημα βεβαίως είναι πώς θα βρεθούν τα τουρκικά πλοία κοντά στο οικόπεδο 12, αφού αυτό είναι πολύ νότια.
Αξίζει όμως να υπογραμμιστεί ότι, ακόμη και στην ανακοίνωση στην οποία γίνεται αναφορά στη «συμφωνία», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «το ζητούμενο από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να μην ξοδεύει την ενέργειά της για να προκαλεί ένταση με τρόπο που θα ζημιώσει τη διαδικασία της επίλυσης, αλλά να επιδείξει βούληση υπέρ της ειρήνης και του συμβιβασμού και να τερματίσει τις γεωτρήσεις». Δηλαδή το «αίτημα» της τουρκικής πλευράς εξακολουθεί να είναι ο τερματισμός των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η «συμφωνία» περί «υφαλοκρηπίδας» μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχόμενων της Κύπρου «λαμβάνει μεταξύ άλλων υπόψη τα νόμιμα, ίσα και αδιαίρετα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι, όπως ακριβώς και οι Ελληνοκύπριοι, επί του συνόλου της υφαλοκρηπίδας του νησιού». Αναφέρεται, τέλος, ότι το επόμενο βήμα θα είναι η παροχή αδειών έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας εκ μέρους των κατεχόμενων.
Ο τουρκικός Τύπος πάντως γράφει ότι υπήρξε επί του θέματος των ερευνών «αντιπαράθεση» του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ερντογάν. Η εφημερίδα «Ραντικάλ» έγραψε χθες ότι κατά τη συνάντησή των δύο αντρών ο Ομπάμα είπε ότι «η έρευνα πραγματοποιείται από αμερικανική εταιρεία. Στηρίζουμε και την οικονομική συμφωνία, που υπέγραψε η εταιρεία με μια χώρα την οποία αναγνωρίζουμε, αλλά και τις γεωτρήσεις».
Σύμφωνα με τη «Ραντικάλ», ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας ότι «έχουν και οι Τουρκοκύπριοι δικαιώματα εκεί και θα τους βοηθήσουμε να τα χρησιμοποιήσουν», ενώ «ο Ομπάμα δεν υποχώρησε και έτσι υπογράφηκε στη Νέα Υόρκη η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας». *
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=312180