στην ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ
Την ανησυχία και τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της Σερβίας μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μεταφέρει στα «Επίκαιρα» ο Σέρβος πρέσβης στην Αθήνα κ. Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς.
Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Σερβίας μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης;
Η Σερβία πιστεύει ότι οι δικαστές της Χάγης έδωσαν μια τυπική και πολύ περιορισμένη ετυμηγορία. Η απόφαση περιορίστηκε στο τεχνικό μέρος, δηλαδή απάντησε στο ερώτημα αν είναι νόμιμη η διακήρυξη της ανεξαρτησίας, και απέφυγε να δώσει απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα του δικαιώματος της δημιουργίας κράτους και της αναγνώρισής του από τα Ηνωμένα Έθνη. Ουσιαστικά, παρέπεμψε την επίλυση του ζητήματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εκεί η Σερβία θα δώσει μάχη για να δικαιωθεί. Θεωρούμε ότι η Γενική Συνέλευση πρέπει να πει «όχι» στη διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, που αντιτίθεται στη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών.
Πώς θα κινηθεί διπλωματικά το Βελιγράδι;
Η Σερβία είναι κάθετη στο θέμα του Κοσόβου. Ωστόσο, είναι έτοιμη να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν απότομα το 2008. Ο πρόεδρος Τάντιτς θα αποστείλει επιστολές και αιτήματα σε πολλές χώρες που ξέρουμε ότι δέχονται πιέσεις για να αλλάξουν τη στάση τους. Οι περισσότερες χώρες, και φυσικά ανάμεσά τους η Ελλάδα, δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως κράτος. Το Βελιγράδι πιστεύει ότι θα συνεχίσουν αυτή την τακτική. Αυτό περιμένει και από την Αθήνα.
Πιστεύετε ότι η πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ συνδέεται με το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου;
Όχι, δεν το πιστεύουμε. Είναι δύο διαφορετικά πολιτικά ζητήματα για το Βελιγράδι. Η Σερβία εργάζεται προς την κατεύθυνση της εισόδου στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά παράλληλα θεωρεί το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας.
Συνδέεται η ετυμηγορία της Χάγης με την επανάληψη της δίκης του πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι;
Όχι, δεν υπάρχει καμιά σύνδεση. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο Χαραντινάι πρέπει να ξαναδικαστεί για κατηγορίες που αφορούν σε εγκλήματα κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας και των Σέρβων.
Φοβάστε ένα «ντόμινο» αποσχίσεων στα Βαλκάνια;
Αν και δεν πρόκειται για γνωμοδότηση επί της ουσίας από το Δικαστήριο της Χάγης, πιστεύουμε, παρ’ όλα αυτά, ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο μήνυμα στον κόσμο και στα αποσχιστικά κινήματα σε χώρες που έχουν μειονότητες. Θεωρούμε ότι άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβούν παρόμοιες κινήσεις στα Βαλκάνια.
Πώς σχολιάζετε τις σχέσεις με την Τουρκία που έχει ξεκινήσει η Σερβία και το ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Άγκυρα στα Βαλκάνια;
Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς θέλει να αφήσει πίσω του τα φαντάσματα του εθνικισμού και προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Έχει ήδη ξεκινήσει πολύ σημαντικές επαφές με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλβανία. Ο Σέρβος πρόεδρος απολογήθηκε για τη Σρεμπρένιτσα, μίλησε με συγγενείς των θυμάτων. Έχει ξεκινήσει και επαφές με την Άγκυρα και υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το Βελιγράδι παρακολούθησε από πολύ κοντά τη σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τα βήματα που γίνονται στην προσέγγιση των δύο χωρών.
http://m-epikaira.gr/2010/08/%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%b1%ce%bd-%ce%b6%ce%bf%cf%85%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b9%ce%b5%ce%b2%ce%b1%cf%84%cf%83-%cf%80%cf%81%ce%ad%cf%83%ce%b2%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83%ce%b5/