Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Επιχείρηση: Σώστε την Ελλάδα. Παγκόσμια εκστρατεία διακοπών - Στον αγώνα πρωταγωνιστεί η Κύπρος




Από το "Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγωμεν πέτρες" μέχρι το "Επισκεφθείτε την Ελλάδα για διακοπές", μεσολάβησαν χρόνια πολλά, διαφορετικές πολιτικές, αποτυχημένα σχέδια λύσης και άνθρωποι που ήρθαν κι έφυγαν...Κι όμως, η φωτογραφία που έβγαλε ο Γιώργος Σεφέρης στην Κύπρο τη δεκαετία του ’50, σε μία από τις επισκέψεις του στο νησί ως διπλωμάτης, δεν διαφέρει πολύ από το πανό που σήμερα έχει αναρτηθεί στις γειτονιές της Λεμεσού. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο κυπριακός ελληνισμός συμπαρίσταται στην Ελλάδα. Και μπορεί οι Ελλαδίτες να μην έχουν πάρει μυρωδιά από την αλληλεγγύη που απλόχερα τους δίνει ο κυπριακός λαός, κλεισμένοι καθώς είναι στο "καβούκι" της ηττοπάθειας, αλλά η αγάπη και η υποστήριξη πάντα βρίσκει το δρόμο της. Και πάντα επιστρέφεται... Ευχαριστούμε πολύ...




Αντί για εξωτικούς προορισμούς, διαλέγουν την Κρήτη. Κι όσοι θα επέλεγαν την ηπειρωτική Ευρώπη, προτιμούν το Πήλιο! Διακοπές στην Ελλάδα, για να τονώσουν την οικονομία της και να της δώσουν την απαραίτητη βοήθεια εν καιρώ... κρίσης επιλέγουν οι απανταχού Έλληνες. Οργανωμένα μέσα από sitesτου Διαδικτύου και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αυθόρμητα, ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, Κύπριοι, ομογενείς από την Αμερική και την Αυστραλία, αλλά και φιλέλληνες όλου του πλανήτη δίνουν έναν ιδιότυπο αγώνα υποστήριξης στην μητέρα-Ελλάδα. Το σύνθημα είναι ένα: «Πάμε Ελλάδα» και με αυτό, οι ελληνικές παροικίες βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να κινητοποιήσουν τους ομογενείς, αλλά και όσο περισσότερους ξένους ταξιδιώτες μπορούν, προτρέποντάς τους να επισκεφθούν αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα.



Στον αγώνα αυτό πρωταγωνιστεί -όπως είναι φυσικό- η Κύπρος. Στη Λευκωσία έχουν ήδη αναρτηθεί πανό που προτρέπουν όσους επιλέξουν άλλη χώρα, εκτός της Κύπρου, να προτιμήσουν την Ελλάδα. Ήδη, αρκετά γκρουπ τουριστών καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα επιλέξουν τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.



«Επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα. Γίνετε κι εσείς μέρος της προσπάθειας για να σωθεί η Ελλάδα», είναι το σλόγκαν που υιοθέτησε η εφημερίδα GreekΝewsστις ΗΠΑ. Σε άρθρο της σημειώνει ότι «πρέπει κι εμείς τα 7 εκατομμύρια των Ελλήνων της Διασποράς να βοηθήσουμε όλοι για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα για να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, είναι να επισκεφθούμε αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα. Και να το κάνουμε όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι όμορφη, μαγευτική, μας αναβαπτίζει και μας ξεκουράζει, αλλά και γιατί φέτος μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Πέραν τούτου, η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ θα μειώσει τα έξοδά μας στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι κατά 20%».



Και στην Αυστραλία, οι ομογενείς δίνουν το δικό τους αγώνα. «Φέτος το καλοκαίρι δεν είχα προγραμματίσει να επισκεφθώ την πατρίδα, αλλά τελικά θα έρθω για να πιάσουν τόπο τα λεφτά που θα διαθέσω για τις διακοπές μου», δήλωσε ο Βασίλης Ελοβάρης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, με καταγωγή από τη Φλώρινα.

Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που με επιστολές σε όλους τους συντονιστές ανά τον κόσμο ζητά να περάσει το μήνυμα στους ομογενείς. Και στην Ευρώπη, η ομογένεια προσπαθεί να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια είναι και Γερμανοί φιλέλληνες πολιτικοί.



Τις διακοπές τους στην Ελλάδα θα περάσουν οι αρθρογράφοι της γερμανικής εφημερίδας "Die Τageszeitung", που στο άρθρο τους με τίτλο «Χρεοκοπημένοι Έλληνες, ερχόμαστε!» εξηγούν τους λόγους πίσω από την απόφασή τους να επισκεφτούν άμεσα τη χώρα και κυρίως τα ελληνικά νησιά, «έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη». «Η Ελλάδα αισθάνεται ότι αντιμετωπίστηκε με άσχημο τρόπο από τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ» επισημαίνει το άρθρο και συμπληρώνει ότι στο πρόβλημα αυτό «προστέθηκαν και τα 'χτυπήματα κάτω από τη ζώνη' από τον γερμανικό Τύπο». Άρα, καταλήγει ο πρόλογος, για «να ωφελήσει κανείς την Ελλάδα, με το να ταξιδέψει εκεί για διακοπές», και παρατίθενται οι απόψεις των αρθρογράφων.



Η Julia Νiemann, αρθρογράφος, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «υποστηρίζει τη χώρα, στην οποία ο πολίτης αντιμετωπίζει χωρίς φόβο το κράτος, παραμένοντας ωστόσο μέρος μιας μεγάλης ενότητας, ακόμη και αν αυτή η ενότητα σημαίνει υπερβολικές συντάξεις και φοροδιαφυγή». «Το να ταξιδέψεις στην Ελλάδα σημαίνει να διδαχθείς την ευρωπαϊκή ανυπακοή» σημειώνει η Νiemann. «Εκτός αυτού πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να φέρουμε το μερίδιο της αλληλεγγύης μας απευθείας στην Αθήνα, αντί να αφήσουμε αυτή τη χρηματοπιστωτική συναλλαγή στους, δυστυχώς, κάπως αναξιόπιστους Έλληνες σε σύμπραξη με τους δικούς μας αναξιόπιστους πολιτικούς και τις τράπεζες, οι οποίοι θα κάνουν πάλι τις "επιχειρηματικές δουλειές τους" με τις εγγυήσεις των πιστώσεων».

Στην ίδια λογική, ο Βernd Schneider, ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα και ταξιδεύει προς την Ελλάδα την Πέμπτη, σημειώνει ότι θα ταξιδέψει «και φέτος» στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η «η αγάπη για την Ελλάδα θα πρέπει να αντέξει μια κρίση». «Είναι ζεστά και οικονομικά» σημειώνει ο αρθρογράφος και «σ' αυτό προστίθεται και η συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι Έλληνες είναι χαλαροί και όχι τόσο τελειομανείς». Ο Βernd Schneider, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να ζήσει μελλοντικά στην Ελλάδα, επισημαίνει επιπλέον ότι οι αγρότες στο χωριό της Πελοποννήσου όπου περνάει συνήθως τις διακοπές του, αναζητούν επενδυτές για την ακίνητη περιουσία τους στην περιοχή και υπεραμύνεται της παροχής στήριξης στην Ελλάδα από την ΕΕ.



Ο Stefan Reinecke από την πλευρά του, σημειώνει ότι «αν και η Ελλάδα του ήταν μέχρι τώρα αδιάφορη, «η εφημερίδα Βild με την εκστρατεία της, που προκαλεί οργή και δημιούργησε τη σκοτεινότερη εποχή του γερμανικού Τύπου, έδωσε τέλος στη μακροχρόνια ανθεκτική αδιαφορία του για την Ελλάδα». «Αυτή η υποδαύλιση του κλίματος κινητοποίησε τα σκουριασμένα αριστερά αντανακλαστικά μου περί αλληλεγγύης, οπότε, στην υπηρεσία της προσέγγισης των λαών: Εμπρός για την Αθήνα» τονίζει ο Reinecke.



«5σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα»

«σοφία»!

Επιπλέον, η Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Leonora Seeling ζητά την επιβολή ενός πρωτότυπου έκτακτου πολιτιστικού φόρου για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας. Στο βιβλίο της «5 σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα», η συγγραφέας που έχει διδάξει σε γερμανικά και γαλλικά πανεπιστήμια ιστορία των μαθηματικών και της φυσικής, προτείνει την επιβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός μηδαμινού, συμβολικού πολιτιστικού φόρου, 5 σεντ σε όποιον χρησιμοποιεί σήμερα ελληνικές λέξεις. "Μόλις ο Γερμανός πει Ιdee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee, μόλις ο Άγγλος ξεστομίσει idea, να κατακυρώνο- νται αμέσως 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο και Ευρώπη και ευρώ και πάει λέγοντας. Με πάθος και εμμονή και έκδηλη χαρά η Ζέελινγκ υπολογίζει τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που θα έμπαιναν στο άδειο ελληνικό ταμείο", δήλωσε η συγγραφέας. Είναι δε απόλυτα πεπεισμένη ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν αυτό τον φόρο στην Ελλάδα, χωρίς τα πνευματικά και επιστημονικά επιτεύγματα της οποίας δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε ευρωπαϊκός πολιτισμός ούτε ευρωπαϊκή τεχνολογία, ούτε τα αεροπλάνα θα κινούνταν ούτε τα πλοία θα έσχιζαν τα πελάγη.



Όπως και τότε... Μια καλαμαρού

Από το "Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγωμεν πέτρες" μέχρι το "Επισκεφθείτε την Ελλάδα για διακοπές", μεσολάβησαν χρόνια πολλά, διαφορετικές πολιτικές, αποτυχημένα σχέδια λύσης και άνθρωποι που ήρθαν κι έφυγαν...



Κι όμως, η φωτογραφία που έβγαλε ο Γιώργος Σεφέρης στην Κύπρο τη δεκαετία του ’50, σε μία από τις επισκέψεις του στο νησί ως διπλωμάτης, δεν διαφέρει πολύ από το πανό που σήμερα έχει αναρτηθεί στις γειτονιές της Λεμεσού.



Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο κυπριακός ελληνισμός συμπαρίσταται στην Ελλάδα. Και μπορεί οι Ελλαδίτες να μην έχουν πάρει μυρωδιά από την αλληλεγγύη που απλόχερα τους δίνει ο κυπριακός λαός, κλεισμένοι καθώς είναι στο "καβούκι" της ηττοπάθειας, αλλά η αγάπη και η υποστήριξη πάντα βρίσκει το δρόμο της. Και πάντα επιστρέφεται...

Ευχαριστούμε πολύ...



Να την κάνουμε τελικό προορισμό!

Η... "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ:

σώστε την Ελλάδα" έχει αρχίσει να διαδίδεται παντού. Στην Αμερική, δυο δεύτερης γενιάς πετυχημένοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες η Κέι και ο Ντιν Φακατσέλης έχουν βάλει σκοπό να κάνουν την Ελλάδα διεθνή τόπο βασικού προορισμού για όλους. "Βρεθήκαμε στην Κρήτη για τις ανάγκες των εκπομπών που ετοιμάζουμε με την Μαρία Λόη για την Αμερικάνικη τηλεόραση και το ΡΒS, μια σειρά επεισοδίων δείχνοντας στο Αμερικανικό κοινό όχι απλές συνταγές -από αυτά είναι γεμάτα τα αμερικάνικα κανάλια - αλλά τι θα πει πραγματικά Ελλάδα... Αυτά που κάναμε με τον ένα μήνα στην Ελλάδα είναι ολόκληρο βιβλίο. Ένα βιβλίο που θα αρχίσουν να το διαβάζουν όχι μόνο οι ΕλληνοΑμερικανοί αλλά και οι Αμερικανοί μέσα από τις εκπομπές που αρχίζουν τον Οκτώβριο στην Αμερικάνικη τηλεόραση» είπε η Κυριακή Φακατσέλη σε συνέντευξή της που αναδημοσιεύεται στο δημοφιλές blog come-to-greece-this-year.blogspot.com "Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα τελικό προορισμό για κάθε Αμερικανό. Αγαπάμε την Ελλάδα και σκεφτήκαμε πως δεν γίνεται να κάνουμε απλά άλλη μια καλή επιχείρηση, δεν έχει νόημα. Τα προϊόντα μας έτσι και αλλιώς τροφοδοτούν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και αλυσίδες τροφίμων στην Αμερική. Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα τελικό προορισμό! Να πείσουμε τον κάθε Αμερικανό πως αν δεν δει την Ελλάδα δεν έχει δει τίποτα στη ζωή του!", λένε.



ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ



Print this post

Αναρτήθηκε από Kaukasios στις 7/17/2010 06:06:00 μμ

Ετικέτες Ελλάδα, Κύπρος





Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_1632.html#ixzz0u0TsRh70