Ο λύκον το πόστ'ν ατ' αλλάζ', το ταπιάτ'ν ατ' 'κι αλλάζ'*
Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα και κυρίως η Δύση, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. συνεχίζουν να δείχνουν ακατανόητη ανοχή και να στηρίζουν την Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κράτος, μετά από μια ανάπαυλα μερικών ετών, επανέρχονται στις γνωστές μεθόδους ζωώδους βαρβαρότητας, εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας, για να 'λύσουν' το Κουρδικό.
Διαβάστε τί λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι για την κατάντια της ανθρωπότητας, το έτος 2010.
*Ποντιακή παροιμία, που σημαίνει 'Ο λύκος αλλάζει το τρίχωμά του αλλά τις συνήθειές του δεν τις αλλάζει'.
Αν άρχιζε ο Ερντογάν πασά να σκέφτεται εκείνα που δεν .....
Του Τσενγκίζ Τσαντάρ
Ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι έσωσε συνέντευξη στη Χουριέτ, στην οποία μεταξύ άλλων είπε:
«Το δημοκρατικό άνοιγμα συνεχίζεται. Ίσως να έγιναν και κάποια λάθη από πλευράς μας. Όμως είναι λάθος και να περιμένουμε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά τα πράγματα απαιτούν καιρό, είναι σαν να προσπαθείς να ανοίξεις ένα πηγάδι με μια βελόνα. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται σε όλες τις διαστάσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Κατά την άποψή μας το δημοκρατικό άνοιγμα δεν προχωράει. Σταμάτησε. Για την ακρίβεια άλλαξε προσανατολισμό. Και υπάρχουν αμέτρητες ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή. Το να λέει ε κάποιος ότι «το δημοκρατικό άνοιγμα συνεχίζεται», αυτό δεν σημαίνει ότι πράγματι είναι έτσι. Τουναντίον, μοιάζει με κάποιον που περπατάει σφυρίζοντας δίπλα σε νεκροταφείο.
Περίπλοκα και δύσκολα προβλήματα όπως το Κουρδικό, που έχει τις ρίζες τους στην περίοδο πριν το 1923 και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά γάγγραινας με διεθνείς διαστάσεις, δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, με μελοδραματικές δηλώσεις και ποιήματα του τύπου 'οι μανάδες να μην κλάψουν άλλο πια'. υπό την έννοια αυτή η δήλωση του υπουργού 'είναι λάθος να περιμένουμε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά τα πράγματα απαιτούν καιρό, είναι σαν να προσπαθείς να ανοίξεις ένα πηγάδι με μια βελόνα' είναι σωστή. Όμως η δήλωση 'οι προσπάθειες της κυβέρνησης συνεχίζονται σε όλες τις διαστάσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό' δεν απηχεί την πραγματικότητα.
Όταν λέει 'οι προσπάθειες της κυβέρνησης' δείχνει λάθος κατεύθυνση. Οι αποφάσεις που συζητούνται και λαμβάνονται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με βάση δήλωση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελούν αντίγραφα της γραμμής του ΓΕΕΘΑ.
Στα σύνορα με το Ιράκ συγκεντρώνονται τουρκικά στρατεύματα και ασκείται πίεση στην κουρδική διοίκηση του Ιράκ. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το έδαφος του Βορείου Ιράκ. Γίνονται κινήσεις από πλευράς της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ και την Ερμπίλ για να συλλάβουν και να παραδώσουν στην Τουρκία 248 υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ. Στη ΝΑ Τουρκία επιστρέφουμε στις πρακτικές του 1990. Τα σημεία ελέγχου στους και οι μπάρες δρόμους, που κούρασαν το λαό, επιστρέφουν και πάλι στο προσκήνιο. Αν το 'γίνονται προσπάθειες' που ανέφερε ο υπουργός, είναι αυτό, τότε θα πρέπει να ξέρει ότι τέτοιες προσπάθειες έγιναν και δοκιμάστηκαν και τη δεκαετία του 1980 και τη δεκαετία του 1990 και μας έφεραν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα.
Το άρθρο του Emir Taheri που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sark el-Awsat (Μέση Ανατολή) στο Λονδίνο, είναι συγκλονιστικό. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«... Ο Ερντογάν, που είναι πιο λαμπρός ηγέτης της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, πριν από δέκα χρόνια είχε πει ότι θα επιδιώξει 'δημιουργική λύση' στο Κουρδικό. Αυτή η 'δημιουργική λύση' θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη διαδικασία να πεισθεί το ΡΚΚ να μην χρησιμοποιεί βίαιες και τρομοκρατικές μεθόδους. Το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η έναρξη διαλόγου μέσω της κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ, που εδώ και καιρό προσφέρθηκε στην Άγκυρα ο διαμεσολαβητής με το ΡΚΚ. Η Τουρκία επανασχεδιάζει και επαναχαράσσει την εξωτερική της πολιτική τα τελευταία δυο χρόνια, με την ελπίδα να αναλάβει περισσότερους ρόλους στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Όμως η Άγκυρα δεν μπορεί να διεκδικήσει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή βομβαρδίζοντας το Ιράκ. Οι εκρηκτικές ανακοινώσεις της Τουρκίας για τη Γάζα δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως ειλικρινείς, όσο η Τουρκία δεν δείχνει στους δικούς της Κούρδους το σεβασμό που επιβάλλεται να δείξει μια μοντέρνα δημοκρατία στους πολίτες της. Μάλλον ήλθε η ώρα ο Ερντογάν να σκεφθεί αυτά που απέφευγαν μέχρι τώρα σκεφτούν οι άλλοι».
Ναι ήρθε η ώρα, για να μην πούμε ότι ήδη έχει περάσει.
Η κυβέρνηση του ΑΚΡ κάνει το ένα λάθος πάνω στο άλλο στο θέμα αυτό. Όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων και παραγόντων για την εκλογή του προέδρου του Ιράκ, ενώ το Ιράν και η Συρία δεν είχαν αντίρρηση για την εκλογή για δεύτερη φορά στη θέση αυτή του Τζελάλ Ταλαμπανί, που για ένα διάστημα είχε αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή για λογαριασμό της Άγκυρας ανάμεσα στο ΡΚΚ, η Τουρκία επιδίωξε να πετύχει το ακατόρθωτο και στήριξε τον σουνίτη Άραβα Tarik el-Hasimi, προέκταση των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ιράκ.
Ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για τη θέση του πρωθυπουργού στήριξε τον 'εκλεκτό της Τουρκίας' Iyad Allavi και τον φανατικό Άραβα εθνικιστή και εχθρό των Κούρδων, νομάρχη Μοσούλης, Usame Nuceyfi.
Με άλλα λόγια, από τη μια πλευρά θα πάρετε αποστάσεις στην εκλογή Ταλαμπανί, από την άλλη θα ενοχλήσετε τον Μπαρζανί, θα αρνηθείτε πεισματικά να επιτρέψετε σε αυτούς τους δυο να συνομιλήσουν με το (κουρδικό κόμμα) BDP σε τουρκικό έδαφος, και όσον αφορά πολιτικές ενέργειες, θα υιοθετήσετε πιο πολύ την πολιτική των βομβαρδισμών του Βορείου Ιράκ, την άσκηση πιέσεων μέσω διπλωματικών καναλιών και μέσω μηχανισμών της γραφειοκρατίας των δυνάμεων Ασφαλείας-Στρατού για σύλληψη και παράδοση των υψηλόβαθμων στελεχών του ΡΚΚ, θα επαναφέρετε και πάλι μετά από τόσα χρόνια τα Σημεία Ελέγχου στους δρόμους της ΝΑ Τουρκίας, θα επαναφέρετε την απαγόρευση εξόδου στα ορεινά λιβάδια των χωρικών και παρόλα αυτά θα ισχυριστείτε στην κοινή γνώμη ότι 'το άνοιγμα προς τους Κούρδους συνεχίζεται'.
Βήμα-βήμα απομακρύνεστε από το δρόμο της λύσης του Κουρδικού και πηγαίνετε στο δρόμο του Ντεμιρέλ, της Τανσού Τσιλέρ και του Μεσούτ Γιλμάζ. Δηλαδή το δρόμο των 'στρατοπέδων και των στρατοκρατών'.
Είστε σε λάθος δρόμο και αδίκως χάνετε χρόνο.
Δεν διαβάζετε τα άρθρα και τα σχόλια στις εφημερίδες; Στο Ντιγιαρμπακίρ τα παιδιά συγκρούονται σε όλους τους δρόμους με την αστυνομία. Στη Γιουκσέκοβα έχουμε ολοήμερες συγκρούσεις του στρατού με τους αντάρτες και κλείνει ο δρόμος Γιουκσέκοβα-Σεμντίνλι. Ανάλογα γεγονότα έχουμε στο Νουσάιμπιν. Τα ίδια στη Τζίζρε.
Έχετε αντιληφθεί σε τί κατάσταση έχει περιέλθει και πού βαδίζει η περιοχή (του τουρκικού Κουρδιστάν);
Προσπαθήστε να θυμηθείτε τα λόγια που λέγατε πέρυσι, προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση φέτος σε σχέση με πέρυσι, κοιτάξτε τα αρχεία σας για το παρελθόν και κοιτάξτε τη σημερινή κατάσταση.
Τέλος, διαβάστε άλλη μια φορά το πρώτο μέρος μια επιστολής που έστειλε κάποιος κάτοικος της ΝΑ Τουρκίας στον δημοσιογράφο Οράλ Τσαλισλάρ, ο οποίος την συμπεριέλαβε στο άρθρο του της προηγούμενης Κυριακής.
Ας δούμε τί λέει ο Τσαλισλάρ στο άρθρο του:
«Σας παρουσιάζω λοιπόν ένα γράμμα:
'Σας στέλνω τις φωτογραφίες και τις σχετικές πληροφορίες. Ανήκουν σε αντάρτες που έχασαν τη ζωή τους σε ένοπλη σύγκρουση στο Σεμντίνλι. Τα πτώματα των ανταρτών παραδόθηκαν στο Δήμο του Σεμντίνλι σε αυτήν την κατάσταση και τα πλένει ο λαός στο παρακείμενο ποτάμι'.
Δεν μπόρεσα καν να δω τις φωτογραφίες. Καμένα και κατατεμαχισμένα πτώματα. Τις φωτογραφίες αυτές εδώ και μερικές μέρες τις δημοσιεύει η εφημερίδα Gunluk.
Ένα άλλο γράμμα πάλι στάλθηκε στην ίδια εφημερίδα η οποία και το δημοσίευσε. Το γράμμα λέει:
'...Οι σκηνές που τράβηξε ο κάμεραμαν είναι λεπτομερείς. Οι σκηνές που τράβηξε θα γράψουν ιστορία, αφού δείχνουν με λεπτομέρεια τα σημάδια των βασανισμών που έγιναν από την κορφή ως τα νύχια του κάθε πτώματος. Οι σκηνές που τράβηξαν οι κάμεραμαν απαθανάτισαν ένα έγκλημα, το έγκλημα που ένα τουρκικό κράτος τον 21ο αιώνα στους Κούρδους, στα πτώματα των Κούρδων, απαθανάτισαν ένα έγκλημα και τα σημάδια που άφησαν στα πτώματα των νεκρών Κούρδων οι μετά θάνατον βασανιστές τους. Δεν μπορώ να τα αντικρίσω, κλείνω τα μάτια μου. Κάποια στιγμή τα ανοίγω. Μάλιστα, βρισκόμαστε στο σημείο που τελειώνει η ανθρωπιά. Είμαστε στον 21ο αιώνα και ξεπηδά από την οθόνη ένα άγριο έγκλημα. Ο στόχος τους είναι να κάμψουν τη βούληση και το ηθικό του κουρδικού λαού, να εκφοβίζουν και να τρομοκρατήσουν τις Κούρδισες, την κουρδική νεολαία'.
Εδώ και μέρες γίνονται τελετές για τους νεκρούς αντάρτες του ΡΚΚ στο Χακιάρι, το Σεμντίνλι, το Ντιγιαρμπακίρ, το Βαν και σε άλλες περιοχές της ΝΑ Τουρκίας. Οι τοπικές κοινωνίες που συμμετέχουν στις τελετές υποδοχής των νεκρών, ανοίξουν πανώ που γράφουν «Καλώς ήλθες εθνομάρτυρά μας». Σε άλλες περιπτώσεις τα πτώματα των νεκρών ανταρτών δεν παραδίδονται στους συγγενείς τους και θάβονται επί τόπου από το στρατό. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις, στις οποίες συγκρούεται ο λαός με την αστυνομία.
Στις περιοχές όπου το πολιτικό ρεύμα που υποστηρίζει την κουρδική ταυτότητα είναι ισχυρό, οι νεκροί άντρες του ΡΚΚ δεν αντιμετωπίζονται ως 'τρομοκράτες', αλλά ως 'εθνομάρτυρες', έτσι τους υποδέχονται.
Αυτή είναι η εικόνα της ΝΑ Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Με άλλα λόγια, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί και επικρατεί μια εντελώς διαφορετική ψυχολογία, μια εντελώς διαφορετική κοινή γνώμη απ' ότι στην υπόλοιπη Τουρκία...»
Τις προάλλες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σρεμπρένιτσα, για την επέτειο της εκεί σφαγής των Μουσουλμάνων. Δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του την ώρα που έκανε προσευχή. Καλά έκανε. Όμως καλό θα ήταν να διαβάσει και επιστολές σαν κι αυτές που δημοσιεύσαμε παραπάνω και να έκανε ό,τι του πέφτει να κάνει ως πρωθυπουργός.
Ως πρωθυπουργός μιας χώρας που επιδιώκει να παίξει το ρόλο της 'ηγέτιδας χώρας' στα Βαλκάνια, καλό θα είναι να διαβάσει για άλλη μια φορά την τελευταία πρόταση από το άρθρο του Emir Taheri:
«Η Άγκυρα δεν μπορεί να διεκδικήσει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή βομβαρδίζοντας το Ιράκ. Οι εκρηκτικές ανακοινώσεις της Τουρκίας για τη Γάζα δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως ειλικρινείς, όσο η Τουρκία δεν δείχνει στους δικούς της Κούρδους το σεβασμό που επιβάλλεται να δείχνει μια μοντέρνα δημοκρατία στους πολίτες της. Μάλλον ήλθε η ώρα ο Ερντογάν να σκεφθεί αυτά που απέφευγαν μέχρι τώρα σκεφτούν οι άλλοι».
Πηγή: Εφημερίδα Ραντικάλ
Print this post
Αναρτήθηκε από skal στις 7/17/2010 06:45:00 μμ
Ετικέτες Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κουρδικό Ζήτημα, Τουρκία
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/t-21.html#ixzz0u0T3C4qw