Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Ρωσία: Απαράδεκτες οι κυρώσεις προς το Ιράν

Μόσχα (Dow Jones)- Οι σκληρές ευρωπαϊκές μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά του ενεργειακού κλάδου του Ιράν είναι «απαράδεκτες», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.




«Έχουμε ήδη δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική των μονομερών ή και των συλλογικών μέτρων κατά του Ιράν, που βρίσκονται πέρα από το καθεστώς των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται.



Η ανακοίνωση έρχεται αφού οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα επισήμως υιοθέτησαν νέες κυρώσεις για τον ενεργειακό κλάδο του Ιράν, σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν τη χώρα να επιστρέψει σε συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα.



Το Ιράν έχει δεχθεί τέσσερις δεσμίδες κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, για την άρνησή της να συμμορφωθεί με τα τελεσίγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας για αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, που αποτελεί το πιο διφορούμενο σημείο του πυρηνικού της προγράμματος.



Το Ιράν τονίζει ότι προχωρά σε εμπλουτισμό ουρανίου καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς, ωστόσο οι δυτικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχίες ότι σκοπεύει να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο.



Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις απέδειξαν «έλλειψη σεβασμού προς τις προσεκτικά συντονισμένες προβλέψεις και κινήσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».



© Dow Jones Newswires

http://www.capital.gr/News.asp?id=1018494